Ovetshkin valloittaa kaukalossa ja sen ulkopuolella

Venäjän jääkiekkomaajoukkue on saanut MM-kisoissa uudet, hymyilevät kasvot. Toteemi-ilmeisen joukkueen hymypoika on ripeäliikkeinen laitahyökkääjä Aleksandr Ovetshkin.

NHL:n Washington Capitalsissa runkosarjan pistepörssin lukemin 65+47 voittanut Ovetshkin on tehnyt vaikutuksen sekä kaukalossa että sen ulkopuolella.

- Hän on loistava joukkuepelaaja, ehkä jopa vielä valloittavampi persoona kaukalon ulkopuolella. Häneltä irtoaa ensimmäisenä hymy silloin, kun joku hänen joukkuetovereistaan tekee maalin, Washingtonin päävalmentaja Bruce Boudreau kehuu.

Milloin "Aleksanteri Suureksi", milloin "Ovetshkingiksi" tituleerattu Ovetshkin, 22, on kolmen NHL-kautensa aikana välittömyydellään hurmannut Washingtonin fanit täysin.

- Aleksandrin innostus tarttuu kannattajiinkin. Hänen tekemisiään on nautinnollista seurata, NHL:n komissaari Gary Bettman sanoo.

"Hän on vahva kaikessa"

Ovetshkinin noste hinasi Washingtonin tällä kaudella pitkästä aikaa NHL:n pudotuspeleihin. Philadelphia Flyers kuitenkin pudotti Capitalsin jatkosta ensimmäisellä kierroksella.

Nuoresta iästään huolimatta jo viidensissä MM-kisoissaan pelaava Ovetshkin nousi pinnalle sopivaan aikaan. NHL:n työsulkukauden 2004-2005 jälkeen huippuliiga ja sen katsojat janosivat uusia tähtipelaajia. Moskovan Dynamosta tullut Ovetshkin ja toinen huippulupaus, Pittsburgh Penguinsin kanadalaishyökkääjä Sidney Crosby olivat seuraavalla kaudella vastaus haasteeseen.

Kaukalon ulkopuolella pienet asiat ratkaisevat. Ovetshkinin tapa puhua englantia murtaen on vain lisännyt hänen suosiotaan.

Jäällä Ovetshkin vakuuttaa eniten monipuolisuudellaan. Pistämätön luistelija on taitava, mutta ei kalpene kapeassa kaukalossa kovassakaan pelissä.

- Olen pelannut monien hienojen kiekkoilijoiden kanssa, jotka ovat erityisen hyviä jollain pelin osa-alueella. Ovetshkin on vahva kaikessa, Washington Capitalsissa vuodesta 1989 pelannut saksalaismaalivahti Olaf Kölzig kertoo.

- Hän on aina valmis ottamaan johtajan roolin, Kölzig suitsuttaa.

Hulppea jatkosopimus

Ovetshkin rauhoitti hiljattain Washington-kannattajat tekemällä seuran kanssa 13 vuoden mittaisen jatkosopimuksen. Kontrahdin arvo oli hulppeasti 124 miljoonaa Yhdysvaltain dollaria eli lähes 81 miljoonaa euroa.

- Moni odotti jättisopimuksen teon jälkeen, että Ovetshkinin teho hiipuisi, mutta hänen pelinsä vain parani entisestään, Kölzig sanoo.

Venäjän MM-kisajoukkueeseen Ovetshkin tuo välittömyydessään kaivattua huumoria. Venäjän kivikasvoisen päävalmentajan Vjatsheslav Bykovin ei tarvitse kantaa huolta ykköstähdensä motivaatiosta.

Peleissä harvenneen hammasrivistönsä lomasta virnuilevan Ovetshkinin päätehtävä on pistää kiekko vastustajan maaliin.

- Aina, kun Aleksandr on jäällä, omalle joukkueelle aukeaa tilaisuus maalintekoon. Tappioasema kääntyy voitoksi, Kölzig sanoo painavalla NHL-kokemuksellaan.Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.