Pelirohkeutta kasvattamaan

ASETELMA: Tanska on onnistunut viime vuosina kehittämään muutamia huippuyksilöitä, mutta kokonaisuutena pelaajamateriaali ei ole samalla tasolla Suomen kanssa. Suomi on lauantain kamppailussa ennakkosuosikki, mutta vasemmalla kädellä nuorekasta juuttipoppoota ei pysty solmuun kietaisemaan. Leijonalauma on MM-tasolla melko kokematon, joten rivakka startti on tärkeä. Maanantain Saksa-otteluun on mukavampi lähteä, jos Tanska on taipunut esimerkiksi 5-1 kuin 2-1.

Suomen pelaajamateriaali tämän kevään karkeloissa on sellainen, että hyökkäys ja kiekkokontrolli ovat ilman muuta paras puolustus. Telaketjuosaston hyökkääjiä ei juuri ole kuten ei myöskään jämäköitä peruspakkeja. Pelirohkeus nousee kisojen kestäessä arvoon arvaamattomaan, sillä umpimielisesti puolustamalla Suomi ei huippumaita vastaan tällä porukalla pärjää. Otteluohjelma on kiekkokontrollin harjoitteluun ja pelirohkeuden keräämiseen otollinen ja siitä pitää pystyä ottamaan kaikki hyöty irti.

Suomi ja Tanska kohtasivat MM-kekkereissä myös vuosi sitten Klotenissa. Tuolloin Julian Jakobsen säikytteli leijonia viemällä Tanskan 1-0 –johtoon reilun kymmenen minuutin pelin jälkeen, mutta lopulta Suomi löylytti juutit 5-1, kun Antti Miettinen ja Niko Kapanen osuivat kahdesti, Tuomas Pihlman kerran.

Suomelta puuttuu rivistä tunnetusti iso tukku NHL-pelaajia loukkaantumisten ja henkilökohtaisten syiden vuoksi, mutta ilman suoneniskuja ei jäänyt Tanskakaan. Joukkueen viime kevään turnauksen paras maalintekijä, Phoenixin hyökkääjä Mikkel Bödker joutui jättämään Saksan reissun väliin veritulpan vuoksi. 21-vuotias Bödker värkkäsi Sveitsissä kolme osumaa.

ARVIO: Todennäköisesti ottelu on toisinto viime kevään vastaavasta. Nihkeän alun jälkeen leijonamylly alkaa jauhaa ja Suomi voittaa ottelun 5-1 tai 5-2.

SEURAA HEITÄ: Jarkko Immonen mestaroi Suomen ykkösnyrkkiä, jossa laidoilla pelaavat Jussi Jokinen ja Antti Miettinen. Immonen pelasi KHL-mestari Kazanissa erinomaisen kauden, mutta silti ex-JYPin voi sanoa pääsevän itseään parempaan seuraan. Viime keväänä Sveitsissä Immonen pääsi soittelemaan kakkosviulua Niko Kapasen takana ja soitto soi kelvollisesti. Fyysisesti Rantasalmen sulttaani on ollut jämäkkä aina, viime vuosina myös henkinen kantti on tanakoitunut. Kun Detroitin Valtteri Filppula ei liity Suomen joukkueeseen, on Immosella äärimmäisen iso ruutu täytettävänään. Se on ykkössentterin ruutu. Immonen on tilanteessa, jossa hänestä voi tulla seuraavan kahden viikon aikana suomalaisen kiekkokansan supersankari – tai sylkykuppi.

Tanska saa jalkeille kelpo sentterikolmikon, tosin on mahdollista että kaikki kolme eivät pelaa keskusmiehen tontilla. Joka tapauksessa NY Islandersin Frans Nielsen, Ottawan Peter Regin ja St. Louis Bluesin Lars Eller ovat tekijämiehiä. Nielsen naputti 76 NHL-ottelussa 38 (12+26) pistettä, Regin saldo 75 matsissa oli 13+16=29 ja seitsemässä ottelussa kaukaloon päässyt Ellerkin iski kaksi maalia. Lisäksi hän latoi AHL:n Peoriassa 70 ottelussa saldon 18+39=57. Tanskalaispuolustajista Philip Larsen pääsi tällä kaudella maistamaan NHL-vauhtia kahden ottelun ja yhden syöttöpisteen verran. Pääosa kaudesta kului kuitenkin elitserienissa Frölundan takalinjoilla.

Mielenkiintoinen tilastofakta on se, että MM-kisoissa mukana olevien tanskalaisten yhteenlasketut tehopisteet NHL:n tämän kauden runkosarjassa ovat 27+42=69. Mukana olevien suomalaisten vastaava lukema on 55+63=118. Eroa siis vielä on Suomen hyväksi, mutta nykymenolla se kapenee vuosi vuodelta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.