Pitkän kaavan kautta - Tre Kronorin kymmenes kerta!

Laadukas MM-finaali päättyi Ruotsin kultajuhliin voittomaalikisan jälkeen. Kaksi edellistä mestaruutta voittanut Kanada joutui taipumaan.

Jättimäinen Lanxess Arena repesi ruotsalaisriemuun voittomaalikisan neljännessä parissa. Ruotsalaisista kiekon toimittivat pussiin Nicklas Bäckström ja Oliver Ekman-Larsson, Kanadalta ei onnistunut kukaan.

Ryan O'Reilly pääsi lähimmäksi tolppakudillaan.

Tre Kronor nappasi historiansa kymmenennen jääkiekon maailmanmestaruuden 2-1 -voitolla. Kerta oli vasta toinen, kun maailmanmestari piti etsiä voittomaalikisasta saakka.

Se edellinen muistetaan Suomessa erinomaisesti. Milanossa 1994 Kanada kellisti leijonat niin ikään 2-1.

Kanada oli pitkään lähempänä maalia ja käytti kiekkoa pariin otteeseen tolpassakin, mutta ottelun avausmaalin iski onnekkaalla pomppukiekolla Ruotsi. Victor Hedman sutaisi kiekon alivoimalla kohti Calvin Pickardin vartioimaa Kanadan maalia ja kiekko pomppi maaliin Pickardin patjojen välistä.

Tasokkaan ja kovatempoisen ottelun avausmaali syntyi, kun toista erää oli pelaamatta vain 21 sekuntia.

Kanadan 1-1 -tasoituksen iski ylivoimalla Ryan O'Reilly heti kolmannen erän alkuun. Elias Lindholmin maila kopsahti Travis Konecnyyn, joka otti osuman vastaan sen verran näyttävästi, että Lindholm joutui istunnolle.

"Paljon tunnetta"

Ruotsin sankari numero yksi oli 42 kertaa torjunut maalivahti Henrik Lundqvist. 35-vuotias New York Rangersin veteraani voitti uransa ensimmäinen maailmanmestaruuden.

- Jännitys, helpotus, ylpeys... Tähän liittyy niin paljon tunnetta, hehkutti Lundqvist, jonka kaksoisveli Joel toimi joukkueen kapteenina.

Chicagon hyökkääjä Marcus Krüger arveli, että kirous on nyt rikkoutunut.

- En ollut aiemmin voittanut maajoukkueessa mitään. Olen ollut häviämässä sekä MM- että olympiafinaalia, tämä on mahtavaa, Krüger hihkui.

Hän ojensi osan maailmanmestaruudesta Lundqvistille.

- Hän on luontainen voittaja ja antanut meille täällä mahdollisuuden voittaa joka ilta. Niin tänäänkin, Krüger sanoi.

- Tämä todella iso asia meille ja ruotsalaiselle jääkiekolle ylipäätään. Kotona on varmasti hyvät bileet, hän lisäsi.

Päivitetty kello 1.40: Lisätty kommentteja.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Heikkilä & Kulmala: Vain osa pystyi pelaamaan voittavaa jääkiekkoa - "Taidot eivät riitä"