Poliisin ratsaama "apumaa" on iso haaste – Koville ottaa!

Valko-Venäjän joukkue rakentuu ennen muuta viidentoista Dynamo Minskin pelaajan varaan.

ASETELMA: Leijonalauma on ainakin julkisuuden suuntaan pumpannut pelkkää posia jokaisella suulla. Homma toimii, mitään paineita ei ole ja joukkue on erittäin hyvähenkinen nippu. Kaikki kolme väittämää uskokoon ken tahtoo. Fakta on kuitenkin se, että ainoa negatiivisia asioita lausunut pelaaja oli muuan Jesse Puljujärvi, joka käänsi päätä ja väänsi suuta, kun ilmeni, ettei hän ole neljässä hyökkäysketjussa lainkaan mukana.

Hetken vaikutti jo siltä, että Puljujärven kisapassikin jää tässä kohdin leimaamatta. Lopulta leima kuitenkin lyötiin ja Puljujärvi on avausottelussa 13. hyökkääjä.

Erikoinen episodi. Kysymys kuuluu, miksi päävalmentaja Lauri Marjamäki muutti alkuperäistä suunnitelmaansa, jonka mukaan tässä vaiheessa olisi leimattu vasta 12 hyökkääjää? NHL-statuksella operoivan pelaajan jättäminen katsomoon on leijonissa harvinaista, mutta ei tavatonta. Eivätkä Puljujärven näytöt Tshekin EHT-turnauksessa olleet kaksisia.

Case Pulju on toki ainoastaan nyanssi isommassa kokonaisuudessa. Nyt mitataan ensimmäisen kerran tosissaan sitä, ovatko pelaajat ja valmennusjohto täysin samalla sivulla jääkiekko-nimisestä pelistä.

MM-kisojen avausvastustaja Valko-Venäjä kuuluu lähtökohtaisesti niin sanottuihin MM-kisojen apumaihin, mutta mikään vastaantulija se ei näillä rostereilla kohdatessa ole. Joukkueessa ei ole NHL-pelaajia, mutta 17 KHL-miestä löytyy. Näistä peräti 15 pelasi päättyvän kauden Dynamo Minskissa, joten yhtenäinen ja toisensa tunteva ryhmä kanadalaisluotsi Dave Lewisilla pitäisi olla kasassa. Valko-Venäjän joukkueella on yhteensä 542 MM-kisapelin kokemus, kun Suomen vastaava lukema on 450.

Valko-Venäjän joukkue saapui keskiviikkoiltana Bordeaux'sta Pariisiin junalla ja joutui poliisin ratsaamaksi. Joukkueen lääkäreiden tavarat tutkittiin ja syyniin joutuivat muiden muassa myös päävalmentaja Lewis sekä ykköstähti Andrei Kostitsin. Mitään rikollista ei kuitenkaan löytynyt, tosin Valko-Venäjän media kuvasi ratsiaa "kovakouraiseksi".

Kaksi päivää myöhemmin tapauksella tuskin on enää vaikutusta joukkueen pelaamiseen.

ARVIO: Kärjistetysti Valko-Venäjällä on vain voitettavaa, leijonilla ainoastaan hävittävää. Toisaalta on hyvä muistaa, että alkusarja on kuolettavan pitkä, eikä yksi tappio vielä korttitaloa mihinkään kaada. Koville ottaa, jatkoajalle mennään lukemissa 2-2 tai 3-3.

SEURAA HEITÄ: Suomi on profiloitunut viime vuosina melkoisena maalivahtitehtaana. Nyt kovimmat nimet ovat kuitenkin toisaalla ja leijonaveräjää vartioi 23-vuotias Joonas Korpisalo. Uran 45 NHL-ottelua antavat Korpisalolle hyvän selkänojan MM-debyyttiin. Paineita varmasti on, mutta nuorukainen vaikuttaa valmiilta ne kestämään. Korpisalo lienee tämän joukkueen tärkein yksittäinen pelaaja.

Kolmensadan KHL-ottelun mies Andrei Stepanov pelaa uransa kuudensissa MM-kisoissa. Vuosi sitten Venäjän kisoissa 31-vuotias hyökkääjä oli joukkueensa tehokkain pelaaja saldolla 2+4. Stepanov on pelannut urallaan 34 MM-ottelua ja kasannut niissä saldon 7+13=20. Tämän joukkueen pelaajista vain Andrei Kostitsynilla on enemmän pisteitä MM-kisoissa, kaikkiaan 9+19=28.

LEIJONIEN KOKOONPANO:

20 Sebastian Aho - 51 Valtteri Filppula - 15 Miro Aaltonen; 55 Atte Ohtamaa - 60 Julius Honka

19 Veli-Matti Savinainen - 41 Antti Pihlström - 96 Mikko Rantanen; 6 Topi Jaakola - 47 Ville Lajunen

37 Mika Pyörälä - 23 Joonas Kemppainen - 50 Juhamatti Aaltonen; 4 Mikko Lehtonen - 38 Juuso Hietanen

62 Oskar Osala - 24 Jani Lajunen - 33 Markus Hännikäinen; 5 Lasse Kukkonen - 39 Jesse Puljujärvi (13. hyökkääjä)

70 Joonas Korpisalo (Harri Säteri)

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Puljujärvi MM-avauksessa Leijonien ylimääräinen hyökkääjä