Setä, sedämpi, Sedin!

Ihan ilman sarvia ja hampaita. Tuskin koskaan jääkiekon MM-historiassa kukaan on selvinnyt finaaliin sen tason esityksellä, jonka Ruotsi "latasi" tiskiin Globenissa.

Joukkue ei saanut tasakentällisin aikaiseksi muuta kuin tanakan sumpun puolustuksen keskustaan. 5-5 -hyökkäyspelistä ei lapsille kertomista jäänyt. Tre Kronor päksi ratkaisut ylivoimalla, kun kaukalon ylivoimaiset hidalgot Henrik ja Daniel Sedin alustivat Loui Erikssonin osumat. Lisäksi H. sedin iski vielä kiekon tyhjään rysään 23 sekuntia ennen loppua. Tämän kolmikon ohella isäntamaalta on syytä nostaa esiin maalivahti Jhonas Enroth, joka oli eleettömän varma.

Suomi on pelannut läpi turnauksen materiaalinsa ylärajoilla, mutta nyt jäi vähän puuttumaan. Ruotsi piti kiekon leijonien ulottomattomissa, eikä joukkue päässyt omaan pelirytmiinsä missään vaiheessa kiinni. Petri Kontiolan johtama ykkösketju katosi ratkaisevalla hetkellä kuvasta. Kontiola kuskasi kiekkoa liikaa, Juhamatti Aaltonen haahuili pelin ulkopuolella. Janne Pesosella ei ollut siinä enää paljon tehtävissä. Ja kun ykkösen peli ei luistanut, ei paikkaajiakaan löytynyt. Yrittäjiä kyllä, mutta yritykseksi jäi.

Juuri sen vuoksi tappio oli leijonille äärimmäisen kirvelevä. Ruotsi olisi ollut täysin voitettavissa.

– Sehän tässä eniten v***ttaakin. Ruotsilla oli kuusi maalipaikkaa, joista se teki kaksi maalia. Noin vähillä tonteilla ei ole pystytty minun aikanani Ruotsia pitämään kertaakaan, päävalmentaja Jukka Jalonen puhisi.

Ei intensiteettiä

Suomi-Ruotsi -MM-välierässä on tietysti kaikki ainekset klassikoksi, mutta sellaiseksi lauantain kamppailu ei missään tapauksessa kohonnut. Suomelle vihellettiin heti alkuminuuteilla pari helppoa jäähyä. Päätuomareiden - tai oikeammin kisojen direktoraatin - viesti oli "ei intensiteettiä tänään, pojat". Kun Globenin kaukalo vielä on keskikokoisen lentokentän kokoinen, kuoli tunne kaukalosta kokonaan. Leppoisa meininki sopi svenssoneille paremmin, leijonat olisi kaivannut luuta ja verta.

Suomi on pelannut läpi turnauksen materiaalinsa ylärajoilla, mutta nyt jäi vähän puuttumaan. Ruotsi piti kiekon leijonien ulottomattomissa, eikä joukkue päässyt omaan pelirytmiinsä missään vaiheessa kiinni. Ruotsin vähät paikat olivat kaikki Sedinien luomia, muista ketjuista ei ollut hyökkäyspäässä mihinkään.

– Yleensä nämä pelit voitetaan ja hävitään, kun parhaat pelaajat ovat parhaita pelaajia. Ruotsin parhaat ainakin olivat parhaita tänään, Jalonen sanoi sen enempiä tylyttämättä.

Alivoima ja maalinteko

Huomenna viimeisen kerran leijonia luotsaavaa Jalosta kismitti ennen muuta kaksi asiaa. Alivoimapeli ja maalinteon tehokkuus.

– Tehokkuus on ollut läpi turnauksen hyvällä tasolla, mutta ei ollut tänään. 15-6 maalipaikat meille. Ruotsin ylivoima oli kyllä skoutattu, mutta ratkaisun kaukalossa tekee aina pelaaja. Neljästä jäähystä pitäisi aina tappaa vähintään kolme, nyt ei tapettu kuin kaksi, Jalonen laski.

Sunnuntaina iltapäivällä on edessä pronssiottelu. Jalonen ei ymmärrettävästi hävityn välierän jälkeen jaksanut peliä kovin paljon miettiä.

– En osaa sanoa siitä nyt mitään. Mutta kyllä me itsemme siihen peliin kasaamme, päävalmentaja lupasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Ihmekaksoset finaalista: "Hauskaa, huikea mahdollisuus"

Leijonien NHL-hyökkääjä: Ruotsi Sedinien verran parempi

Kontiola: Olimme pesukoneessa

Tre Kronor -pakki Edlerin pelikielto saattaa kasvaa

Liveblogi: Tre Kronor sivalsi viimeisen tyhjiin

Nämä Suomi–Ruotsi-ottelut eivät unohdu