Skriko kiikaroi kaukaloa tarkasti

Jääkiekon aikuisten MM-turnaus on yleensä valmiiden, tekijämiehiksi jalostuneiden pelaajien temmellyskenttä. Moni heistä antaa silti uusia näyttöjä maailman ykkösliigaa NHL:ää varten.

Kykyjenetsijät eli scoutit ovat nuorten lupausten perässä lähinnä 18- ja vielä 20-vuotiaidenkin MM-kisakatsomossa. Aikuisten MM-turnauksessa elämänsä kevättä elävät myös kokeneemmat pelaajat.

NHL-seura Washington Capitalsin laskuun pelaajia tarkkailevalla Petri Skrikolla riittää työmaata MM-Kanadassa. Hän on katsonut jääkiekkoa sillä silmällä Washingtonille Riikan MM-kisoista 2006.

-·NHL-seurat alkoivat muutama vuosi sitten toden teolla etsiä niin sanottuja pro-scoutteja, kun NHL:ään tuli sääntö, että eurooppalainen pelaaja vapautuu muiden käyttöön kolme vuotta varauksensa jälkeen, jos hänen oikeutensa hankkinut seura ei ota pelaajaa palkkalistoilleen, Skriko kertoo MM-kisapyhätön Halifax Metro Centre -hallin lehdistökeskuksessa.

Pohjoisamerikkalaisilla, kanadalaisilla ja yhdysvaltalaisilla pelaajilla varaus vanhenee jo kahdessa vuodessa.

-·Täällä MM-kisoissa on paljon pelaajia, joiden NHL-varaukset menevät vanhoiksi. Tänäkin kesänä taas moni 2006 varattu pelaaja vapautuu muiden käyttöön.

Peliäly tärkein

Alle 18-vuotiaiden ja 20-vuotiaiden MM-kisoissa päivystävät amatööriscoutit. Skrikon kaltaisten pro-tarkkailijoiden kiikari osoittaa kaukalossa kokeneempiin pelaajiin.

-·En näe amatööri- ja pro-scoutilla suurta eroa. Amatööritarkkailijan pitää nähdä enemmän tulevaisuuteen.

-·Peliäly on pelaajaa tarkkaillessa se tärkein ominaisuus, avainasia. Nopeutta, voimaa ja laukausta voi kehittää myöhemmälläkin iällä, peliälyä harvemmin.

Skrikon silmä on harjaantunut tarkkailemaan kehityskelpoisia kiekkoilijoita luontevasti. Pelaajaurallaan jäällä vikkelästi liikkuneen laitahyökkääjän korkeakoulu oli 541 runkosarjaottelussa NHL ja siellä seurat Vancouver Canucks, Boston Bruins, Winnipeg Jets ja San Jose Sharks.

NHL:n jälkeen hän pelasi vähän aikaa Kiekko-Espoossa ja meni sitten Tanskaan Herningiin. Siellä hän aloitti uransa valmentajana, joka jatkui Lappeenrannassa SaiPassa.

Valmentaminen ei ole Skrikolle tällä erää pakkomielle. Kykyjenetsijän työ tuntuu mielekkäältä, ja palkkauskin on kohtuullinen.

-·Olen viihtynyt tässä työssä todella hyvin. Ainakin ensi kauden jatkan samassa hommassa.

Ovetshkin Capsin kruununjalokivi

Washington on viime aikoina onnistunut pelaajahankinnoissaan hyvin. Ruotsin Nicklas Bäckström löi itsensä tällä NHL-debyyttikaudellaan kertaheitolla läpi.

Capitalsin kirkkain timantti on tietenkin MM-turnauksessakin pelaava Venäjän laitahyökkääjä Aleksandr Ovetshkin, joka voitti NHL:n runkosarjan pistepörssin. Yli 80 miljoonan euron arvoisen, 13 vuoden jatkosopimuksen tehnyt venäläinen on vakavasti ehdolla liigan kauden arvokkaimmaksi pelaajaksi.

Skrikon pelivuosina 1980-luvulla ja seuraavan vuosikymmenen alussa moiset rikkaudet kiersivät aikansa huippupelaajiakin kaukaa. Skrikoa Ovetshkinin mahtisopimus hymyilyttää.

-·Niin, voihan olla, että muutaman vuoden päästä Ovetshkin luokitellaan alipalkatuksi pelaajaksi, Skriko naurahtaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.