Slovakian MM-tähtisade sammui

Suomen seuraava vastustaja Slovakia ei ole jääkiekon MM-kisoissa katsojia hurmannut. Takavuosien arvokisoissa taitopelillään ihastuttanut maa saa tällä kertaa tehdä täyden työn varmistaakseen sarjapaikkansa.

MM-Halifaxissa Slovakia voitti avausottelussaan Norjan 5-2, mutta hävisi seuraavassa pelissä Saksalle 2-4. Suomessa pelanneelle slovakkipuolustajalle Ivan Majeskylle tappion syy valkeni nopeasti.

- Saksa onnistui ylivoimapelissään, me emme. Siinä ero.

- Nykykiekossa erikoistilanteet ratkaisevat, Majesky ruoti Halifax Metro Centre -hallin käytävällä.

NHL:stä ei enää tunkua

SM-liigaa Ilveksessä ja Kärpissä pelannut ja Ruotsin Linköpingissä sarjakautensa hopeaan päättänyt Majesky, 31, kuuluu joukkueensa kokeneimpiin. Slovakian ryhmässä kisapassinsa on leimauttanut vain neljä NHL-pelaajaa.

Vielä pari, kolme vuotta sitten Slovakian MM-miehistöön oli NHL:stä tunkua. Enää kansallistunne ei syki NHL-miljonäärien sydämissä samalla tavalla.

Slovakiaa jo sen ensimmäisissä A-sarjan MM-kisoissa Itävallassa 1996 valmentanut Julius Supler luotsaa Kanadassa suhteellisen nimetöntä joukkuetta.

- Meillä on aika kokematon miehistö. Taitoa tässäkin ryhmässä on. Jos luistelu ja työnteko maittavat, meillä on mahdollisuutemme, Majesky sanoo hivenen vaisusti.

Keskiviikon ottelussa Suomella on vaihteeksi tähtipitoisempi joukkue kuin Slovakialla.

- Suomella on rutkasti taitoa, kun saitte NHL:stä vielä Saku Koivun. Tulee kova peli.

Kapean kaukalon slovakkikammo

Jääkiekon huippumaista Slovakia on eniten vaikeuksissa kapeammassa kaukalossa pelattavassa MM-turnauksessa. Pääasiassa Euroopan sarjoissa pelaavat slovakit ovat tottuneet isossa kaukalossa laajempiin liikeratoihin. Joukkueesta puuttuu suoraviivaisuutta, mikä on MM-Kanadassa menestymisen edellytys.

- Pidän kapeassa kaukalossa pelaamisesta, mutta joukkueena meillä on täällä ongelmia. Esimerkiksi Saksa pelasi pienessä tilassa järkevästi. Se organisoi pelinsä, piti meidät pois maalipaikoilta.

Majesky on pelannut NHL:ää kolmessa seurassa, Floridassa, Atlantassa ja Washingtonissa. Kun hän palasi ensimmäisen kerran 2000-luvun alussa Pohjois-Amerikan-retkeltään kesken kauden Ilvekseen, isokokoista puolustajaa odotti tamperelaisseuran pukuhuoneessa "Godzilla"-nimilappu. Japanilaisen elokuvateollisuuden luomasta jättihirviöstä juontuva lempinimi tarttui siitä lähtien Majeskyyn.

- Tietysti NHL oli hieno kokemus. Ensi kauden seurastani ei vielä ole tietoa.

Majesky on kahdella viime kaudella aloittanut syksyllä SM-liigassa Kärpissä, mutta siirtynyt sitten Linköpingiin. Näin hän pääsi Ruotsissa alhaisemmalla verotuksella.

- Tuskin samanlainen järjestely toteutuu kolmantena kautena peräkkäin, hän hymähtää.

"Tottahan minä Raimon muistan"

Vaikka Majesky ei Slovakian MM-joukkueessa ole Halifaxissa päässyt ilonhetkistä nauttimaan, 195-senttisen pakkijärkäleen suupieleen leviää virnistys, kun hänelle näyttää valokuvan Ilves-vuosien tutusta joukkuetoverista.

- Tottahan minä Raimo Helmisen muistan. Kuulin hänen lopettamisestaan. Siinä on yksi hienoimmista kavereista, johon olen törmännyt.

- Sääli, etten nähnyt Raimon viimeisiä SM-liigapelejä. Niissä on ollut tunnetta mukana, Majesky hymyilee.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.