Super-Sami on tosissaan, mutta ei vakava

Vuosi sitten tähän aikaan Sami Vatasella oli pelattuna viisi miesten peliä – D Teamissa, mestiksessä.

Nyt Vatanen on remontoinut tulokaspuolustajien piste-ennätyksen SM-liigassa niin runkosarjan kuin pudotuspelienkin osalta. Lisäksi hän murtautui MM-kisajoukkueeseen. Eikä miksikään maskotiksi, vaan pelaavaan kokoonpanoon, kahteen ensimmäiseen pakkipariin. Vatanen on saanut Kölnissä neljänneksi eniten peliaikaa suomalaispuolustajista.

Vatasen pelirohkeus, ilmiömäinen luistelu ja loistava kiekonkäsittely ovat ihastuttaneen Keski-Suomessa koko kauden, nyt ne on huomattu muuallakin. Jopa aina kriittiset Ilta-Sanomien videotuomarit Vesa Rantanen ja Tuomas Nyholm laativat alkusarjan jälkeen nettiohjelmaansa ylimaallisen Vatas-ylistyksen. Nimesivät JYP-pakin jopa uudeksi puolustusministeriksi.

Vatasella on edessään liuta haastattelupyyntöjä jokaisen ottelun ja harjoituksen jälkeen. Kesäkuun alussa 19 vuotta täyttävä nuorukainen ei ole antanut ylimääräisen hässäkän vaikuttaa pelaamiseensa, vaikka on selvää, että kaveri on enemmän tai vähemmän hämillään.

-En todellakaan olisi vuosi sitten uskonut, että pelaan tänä keväänä MM-kisoissa. Viime kesänä en uskonut, että pääsisin edes pelaamaan koko kautta JYPin liigajoukkueessa noin isossa roolissa. Liigakauden päätyttyä en olisi uskonut, että pääsen Tukholman EHT-turnaukseen, Vatanen myhäili helatorstain vapaaehtoisen jääharjoituksen jälkeen.

Pihapelien mies

Pistetili MM-kaukaloissa on Vatasella vielä avaamatta, mutta keltanokka pelaa suvereenisti kakkosylivoimaa ja uskaltaa tehdä kiekon kanssa samoja temppuja kuin SM-liigassakin. Vatasta ei nähdä roiskimassa kiekkoja pleksin kautta keskialueelle.

Vatasen henkinen lujuus on pantu kiekkopiireissä isosti merkille. Jotenkin vain vaikuttaa siltä, että kyse ei edes ole varsinaisesta henkisestä lujuudesta tai käsittämättömästä kyvystä käsitellä painetilanteita. Enemmänkin kyse on siitä, että luonnonlapsi ei edes koe paineita. Niitä ei ole hänelle olemassa.

Vatanen suhtautuu jääkiekkoon jotenkin samankaltaisesti kuin muuan Teemu Selänne. Hän ei lokeroi ulkopuolisia paineita, ei märehdi epäonnistumisia.

Pihapelien mies.

-No joo, pihapelejähän nämäkin tavallaan ovat. Totta kai tällä tasolla pelataan tosissaan ja tappiot harmittavat aina, mutta ei siitä kannata liikaa stressiä ottaa. Pitää vain heittäytyä pelille ja antaa palaa, Vatanen tuumasi.

Siis tosissaan, mutta ei vakavasti?

-Juuri niin.

Katastrofialku unohtui

Vatasen turnaus alkoi tavalla, joka olisi voinut tuhota toisenlaisella luonteella varustetun keltanokan MM-debyytin. Kuten muistetaan, tanskalaishyökkääjä Peter Regin nöyryytti Vatasta yksi yhtä vastaan –tilanteessa ja vei sen jälkeen Tanskan 2-0 –johtoon.

-Tein siinä pahan virheen ja tietysti se harmitti. Niistä pitää kuitenkin päästä nopeasti yli. Penkillä ei tullut yhtään negatiivista palautetta, tsemppausta vain, Vatanen kertoi.

Leijonat ja Vatanen ovat parantaneet umpisurkeasti alkaneessa turnauksessa peli peliltä. Nuori mies uskoo, että vaikeudet ovat kasvattaneet ryhmää.

-Saksa- ja USA-voitot olivat tosi isoja niin yksilöille kuin joukkueellekin. Omaakin tasoa on helppo nostaa, kun koko joukkueen taso nousee, Vatanen sanoi vaatimattomasti.

Niinpä. Se joukkueen tason nouseminen vaan liittyy yllättävän paljon Sami Vataseen. Vatasen esimerkki pakottaa muut olemaan parempia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.