Tre Kronor juhli mauttomin kypärin

Ruotsi katkaisi sunnuntai-iltana Globenissa putken, joka ehti jatkua 25 turnauksen ajan. Kisaisäntä nosteli kannua edellisen kerran legendaarisen Lushnikin jäällä, Neuvostoliitossa vuonna 1986.

Maalinteon finaalissa aloitti turnauksen parasta lätkää pelannut Sveitsi, mutta turnauksen parhaaksi pelaajaksi valitun puolustaja Roman Josin rystylirutus jäi laihaksi lohduksi. Ruotsi kuittasi vajaan viiden minuutin kohdalla syntyneen osuman alle viidessä minuutissa 2-1 –johdoksi Erik Gustafssonin ja Henrik Sedinin maaleilla.

Toinen erä tahkottiin maaleitta, kunnes kolmannessa Ruotsi iski ensin kaksi (Simon Hjalmarsson ja Loui Eriksson) ja sitten vielä H. Sedin osui tyhjiin.

Tre Kronorin kinkerit saattoivat alkaa. Mauttomasti kultakypärät jo ennen summerin soimista päihinsä vetänyt Ruotsi oli näissä kisoissa kuin Tshekki keväällä 2010. Keskinkertaista tai heikkoa jääkiekkoa läpi turnauksen, mutta muutamalla jämäkällä puolustuspelillä ja rivakalla maalipaikkojen hyödyntämisellä isäntämaa pystyi voittamaan ne oikeat pelit sekä maailmanmestaruuden.

-Uskomaton fiilis, ei tätä voi sanoin kuvailla, hihkui veteraanipuolustaja Henrik Tallinder, joka vielä hetki ennen kisojen alkua uskoi olevansa liian vanha näihin karkeloihin.

-Kun voittaa kauden viimeisen pelin ja se on MM-finaali, niin onhan se mieletöntä, hyökkääjä Joel Lundqvist säesti.

-Sveitsi oli loistava koko turnauksen ajan. Meillä oli nihkeä startti, mutta kun saimme Sedinit mukaan, homma alkoi toimia, Lundqvist lisäsi.

Sveitsille MM-mitali oli ensimmäinen kuuteenkymmeneen vuoteen. Edellisen kerran käkikellomaan miehille ojennettiin metallia vuoden 1953 kotikisoissa. Hopea oli MM-tasolla maan toinen, ensimmäinen on niinkin kaukaa kuin vuodelta 1935, sekin kotiturnajaisista.

Sveitsi kuitenkin osoitti, että se on tyrkyllä maailman huipulle. Tämän joukkueen kenttäpelaajista kolmasosa on 25-vuotiaita tai alle, joten runkoa tulevaisuudelle on luvassa esimerkiksi Roman Josin, 22, ja Nino Niederreiterin, 20, muodossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Hytönen: "Urani raskain kausi"

Jalonen poistui yrmeänä