Tuomo Ruudun kauteen mahtuu paljon

Kaksissa edellisissä jääkiekon MM-kisoissa Suomea edustanut Tuomo Ruutu tavoittelee kaudelleen huipennusta jälleen Leijonissa. Ruutu pelasi kauden ensimmäisen osan NHL-seura Chicago Blackhawksissa, jonka jälkeen hän kantoi Carolina Hurricanesin paitaa. Tavoitteena uran neljännellä NHL-kaudella oli pääsy ensimmäistä kertaa pudotuspeleihin.

- En ole ikinä ollut niin pettynyt kauden jälkeen kuin nyt. En kertaakaan. Tai ylipäätään jääkiekon osalta. Jos häviät turnauksessa, MM-kisoissakin, yhden pelin niin se on vain yksi peli.

- Me olimme pudotuspelipaikassa kiinni ja viimeinen ottelu ratkaisi, että emme päässeet sinne. Menee koko kesän ja kauden, 82:n pelin, työ. Kyllä se aika kova paikka oli, Ruutu puntaroi.

Päätös lähteä MM-turnaukseen syntyi silti helposti. Tosin se otti hetken aikaa.

- Ei siinä muutamaan päivään tehnyt paljon mieli mitään tehdä. Eikä oikein nukuttanutkaan. Niin paljon harmitti.

- Mutta kyllä minä sitten vähitellen tiesin, että tulen MM-kisoihin. Mieluummin pelaan jäällä kuin salilla pumppaan hauista, Ruutu pyöritteli.

Lauantaina Quebecissä pelatussa Kanada-Suomi-ottelussa Ruutu pelasi vasenta laitaa ketjussa, jonka toisessa laidassa hyökkäsi Esa Pirnes ja sentterinä toimi Jarkko Immonen. Pirnes on tahkonnut ison osan urastaan keskushyökkääjänä, eikä keskustapaikka ketjussa ole Ruudullekaan vieras etenkään varhaisimmilta kausilta. Immosen Ruutu tuntee yhteisistä peleistä jo nuorten maajoukkueen ajoilta.

- On se aina helpompi mennä sentteristä laituriksi kuin toisin päin. Essi (Pirnes) on varmasti pelannut laidassa maajoukkueessa aikaisemminkin.

- Ihan hyvin meni, vaikka paljon parannettavaakin jäi. Ei mikään unelmapeli sentään, 1–1-tasoituksen viimeistellyt Ruutu arvioi.

Panostus hyökkäykseen

Siirto Chicago Blackhawksista Carolina Hurricanesiin muutti paljon. Ruutu, 25, oli Chicagon ykkösvaraus numerolla 9. vuonna 2001.

- Carolinassa pelasin muutaman pelin sentterinä, mutta suurimmaksi osaksi jo tutuksi tulleella paikalla laidassa.

- En ole tyytyväinen kauteen ollenkaan. Luulin, että on rahkeet parempaan. Senkin takia kausi oli aikamoinen pettymys, Ruutu selvitti.

Carolinassa Ruutu sai uutta kipinää valmentaja Peter Lavioletten viesteistä. Niissä eivät painottuneet vastustajan pelin rikkominen ja sumputtava puolustuspelaaminen.

- Isoin homma oli tosiaan se, että valmentaja rohkaisi pelaamaan hyökkäyksellistä peliä ja ajattelemaan hyökkäyksen kautta juttuja. Uskoi siihen, että pystyn tekemään maaleja, Ruutu kertoi.

Ruutu pelasi kuluvalla kaudella Chicagon riveissä 60 ottelua ja kokosi niissä tehopisteet 6+15=21. Carolinaa hän ehti edustaa vain 17 pelissä, mutta niissä kertyi mojovat 4+7=11 tehopistettä. A-maajoukkueessa Ruudulla on lauantaisen Kanada-kamppailun jälkeen tilillään 32 ottelua ja seitsemän maalia.

Ruudun kausi on jo ehtinyt olla hyvin värikäs. Hän sai NHL-pelissä vastustajan mailan lavan kasvoihinsa niin, että tikkejä neulottiin sillä kertaa 40 kappaletta.

- Päähäni on laitettu tikkejä aikaisemminkin. Nyt yhteislukumäärä taitaa olla sellaiset 100, Ruutu naureskeli.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.