Turpaan tulee!

ASETELMA: Suomen peli on sekaisin kuin seinäkello. Päävalmentaja Doug Sheddenin viimeisetkin auktoriteetin rippeen katosivat taivaan tuuliin Latvia-ottelun hölmöilyjen aikana. Jääkiekkojoukkueessa voi olla useita johtajatyyppejä, mutta viimeinen sana pitää aina olla päävalmentajalla. Ellei näin ole, ajelehtii pursi ilman kapteenia.

Sekasortoisessa tilassa oleva leijonalauma valmistautui USA-otteluun erikoisella tavalla. Shedden määräsi suojateilleen vapaapäivän. Joukkue ei siis käynyt lauantaina ollenkaan jäällä. Syytä ehkä olisi ollut.

USA puolestaan on pelannut jopa koko kisojen parhaiten organisoitua jääkiekkoa. Tampa Bayn Stanley cupin mestariksi luotsannut päävalmentaja John Tortorella piiskaa ryhmäänsä väkevällä otteella. Tortorella valitsi kisoihin tietoisesti nuoren ryhmän, jolla riittää menestysnälkää. Vaikka MM-kisat eivät USA:ssa ketään kiinnostakaan, nyt pelataan paikoista Vancouverin olympialaisissa. Sen joukkueen runko rakentuu tänä keväänä MM-kisoissa viilettävien kavereiden varaan.

Leijonien kaikki avainpelaajat ovat Mikko Koivua ja Tuomo Ruutua lukuun ottamatta syntyneet 1970-luvulla. USA:n ryhmässä 25-vuotiaat Koivu ja Ruutu olisivat veteraaniosastoa. Kun Tim Thomas ja Jeff Halpern ovat poissa rivistä loukkaantumisten vuoksi, ei USA:lla ole pelaavassa kokoonpanossaan yhtään 70-lukulaista. Jenkkien tehokkain (2+5) pelaaja Pat Kane täyttää ensi marraskuussa 20 vuotta.

USA on Suomen todennäköisin vastustaja puolivälierissä. Mikäli Suomi mielii sen ottelun voittaa, pitäisi nuorekkaan jenkkilauman henkistä kanttia pystyä moukaroimaan jo tässä kamppailussa.

ARVIO: USA:n huikea pelinopeus on myrkkyä leijonille. Maalivahti Niklas Bäckström pitää lukemat siedettävinä, mutta turpaan tulee silti. USA tekee kolme tai neljä maalia, Suomi korkeintaan kaksi.

SEURAA HEITÄ: Latvia-ottelun hulabaloossa paras suomalainen Bäckströmin ohella oli laitahyökkääjä Antti Pihlström. Pihlström taklaa kaikkea mikä liikkuu ja pystyy myös maalintekoon. Päämäärättömästi vaeltaneiden NHL-miljonäärien rinnalla Pihlström oli piristävä poikkeus. Pihlström ja sentteri Niko Kapanen kuuluvat niihin harvoihin leijoniin, joille voi toistaiseksi antaa turnauksesta puhtaat paperit.

USA sai turnauksen kestäessä kokoonpanoonsa puolustaja Jordan Leopoldin. 27-vuotias jämäkkä Coloradon pakki pelaa uransa neljättä MM-turnausta ja mies oli mukana myös USA:n olympiajoukkueessa Torinossa. Jenkkien hyökkääjiä on hehkutettu läpi turnauksen, mutta takalinjoiltakin löytyy Leopoldin ja Paul Martinin kaltaisia päteviä pelimiehiä.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.