Vatasen valinta harvinaista herkkua

Jääkiekkomaajoukkueen päävalmentaja Jukka Jalonen nimesi iltapäivällä 25 pelaajan MM-miehistön. JYPistä Saksaan lähtee kolme pelaajaa. Yhdestä lisävuodesta hurrikaanipaidassa sopinut superjuniori Sami Vatanen on Jalosen kahdeksan puolustajan listalla mukana. Lisäksi Kölniin lähtee viime keväänä MM-kisoissa debytoinut JYP-kippari J-P Hytönen sekä kahden vuoden takaisten Kanadan kisojen leijonasankari Antti Pihlström.

18-vuotias Vatanen on luonnollisesti joukkueen kuopus. Hyökkäyspään nuoret lupaukset Mikael Granlund (HIFK) ja Teemu Hartikainen (KalPa) sen sijaan eivät mahtuneet porukkaan.

Vatanen edusti Suomea myös vuodenvaihteessa alle 20-vuotiaiden MM-kisoissa. Saman kauden aikana sekä junioreiden että aikuisten MM-kisoissa pelaaminen on harvinaista herkkua. Suomalaisista siihen on viimeksi pystynyt Olli Jokinen kaudella 1996-97.

Tämänkertainen leijonalauma on melko kokematon, joukkueessa on peräti yhdeksän aikuisten arvokisojen ensikertalaista. Vastapainoksi mukana on edelleen kaksi vuoden 1995 maailmanmestaria, Sami Kapanen ja Petteri Nummelin. Nummelin pelaa tänä keväänä jo uransa 15:nnen MM-turnauksen, mikä on lajissaan maailmanennätys.

Mestarijoukkue TPS:sta ei kelvannut mukaan yksikään pelaaja. Hopealle jäänyt HPK sai mukaan puolustaja Mikko Mäenpään. SM-liigapelaajia on kaikkiaan listalla kahdeksan, elitserienista tulee viisi miestä, KHL:sta niin ikään viisi ja NHL:sta neljä. Sveitsin A-liigasta joukkueessa on kaksi pelaaja ja ryhmän ainoa AHL-mies on Albany River Ratsin voimahyökkääjä Oskar Osala. Yhden NHL-ottelun tällä kaudella pelannut Osala tahkosi AHL:ssa Albanyn ja Hersheyn joukkueissa tällä kaudella yhteensä 69 runkosarjan ottelua tehoin 25+17=42. Kahdeksassa pudotuspelissä Osala kirjautti saldon 2+1.

Leijonalauma kokoontuu keskiviikkona Helsingissä ja matkustaa Kölniin jo samana päivänä. Suomen ensimmäinen ottelu on ohjelmassa lauantaina, jolloin vastaan asettuu Tanska. Suomen muut alkulohkovastustajat ovat isäntämaa Saksa sekä USA.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Sami Vatasen sopimukselle jatkoa