"Voitettiin lohko puulaakijoukkueella", murjaisi Jalonen

Latvia-ottelulla ei ollut leijonille valtavan suurta merkitystä ja se näkyi. Voitolla puolivälierien vastustajaksi oli tarjolla Slovakia, tappiolla USA.

Lopulta Suomi kimmersi Latviasta nihkeän nahkean 3-2 -jatkoaikavoiton. Antti Pihlström pysäytti kellot aikaan 63.46.

-Hyvä, että se on nyt ohi, päävalmentaja Jukka Jalonen summasi sekavan kamppailun.

-Ja ohi nimenomaan voitollisesti, hän lisäsi.

Suomi sai otteluun rivakan startin, kun latvialaispuolustaja Arturs Kulda komennettiin rangaistusaitioon vajaan puolentoista minuutin pelin jälkeen. Suomi ei kuitenkaan pystynyt ylivoimaansa hyödyntämään.

Paras paikka siunaantui jäähyn loppupuolelle, kun Sakari Salminen pääsi suoran hyökkäyksen päätteeksi testaamaan Kristers Gudlevskisin osaamista Lauri Korpikosken esityöstä. Neljän ja puolen minuutin pelin jälkeen leijonat pääsi jälleen ylivoimalle, kun Ralfs Freibergs joutui istumaan poikittaisesta mailasta.

Jäähy puhkuttiin melkoisen kiivasti pitkin iltaa ja se sotki rytmiä osaltaan.

-Paljon saatiin pelata ylivoimaa, sen suhteen ei ole valittamista. Mutta ei päästy neljän kentän flow'hun, kun kaksi kenttää pelasi ja kaksi istui, Jalonen totesi.

Latvia avasi hanat

Pelikellossa oli 8.19, kun Latvia karkasi johtoon. Gints Meja iski kiekon häkkiin terävän vastahyökkyksen päätteeksi: 1-0. Suomen kuitti tuli kuitenkin vain 59 sekuntia myöhemmin. Lauri Korpikosken vahvan päätypelin jälkeen Sakari Salminen pääsi laukomaan ensimmäisen kisamaalinsa parista metristä: 1-1.

Ensimmäisen kympin aikana peli pyöri enimmäkseen Latvian päädyssä, mutta vastahyökkäykset irtosivat balteilta sen verran rivakasti, että eilen varmistunutta sarjapaikkaa on tuskin kovin tuhdisti juhlittu.

Toisen erän alkupuolella leijonat tappoi illan ensimmäisen alivoimansa, kun Veli-Matti Savinaisen maila kopsahti Armands Berzinsin naamatauluun. Kakkonen korkeasta mailasta. Heti Savinaisen päästyä boksista Latvialle puhallettiin jo illan viides rangaistus. Agris Saviels istumaan mailasta kiinnipitämisestä. Ylivoimasta oli kuitenkin edelleen paras terä poissa.

Saviels ehti olla jäällä vain muutaman sekunnin, kun Arturs Kulda joutui toistamiseen penkille. Illan kuudes ylivoima tuotti vihdoin tuloksen, kun sunnuntaina leijoniin liittynyt  Mikael Granlund latasi etuyläkulmaan hieman erän puolivälin jälkeen: 2-1.

-Pirteä esitys Mikeltä. Aikaero voi kuitenkin vielä vaikuttaa ja edellisestä ottelusta on jonkin verran aikaa. Siihen nähden hän pelasi hyvin, Jalonen sanoi.

Erän lopulla kiekko hinkattiin kolmannen kerran Latvian rysään kahdeksannen ylivoiman aikana. Sakari Salmisen illan toinen kuitenkin hylättiin potkumaalina videotarkistuksen jälkeen.

-Käsittämätön tuomio. Kiekko tuli suoraan luistimeen, en edes ehtinyt tekemään minkäänlaista potkuliiketta, Salminen puhisi.

Joka tapauksessa yksi sääntöjen mukaan tehty ylivoimamaali kahdeksalla yrittämällä ei ole kovin mieltä ylentävä saldo.

-Kyllähän tämä asetelma vaikutti meidän pelaamiseen ylipäätään. Panosta ei ollut niin paljon kuin pitäisi. Ei oltu selkä seinää vasten, Jalonen totesi.

Vain yksi tappio alkusarjassa

Latvia sai heti päätöserän alkuun illan kolmannen ylivoimansa, kun Jarno Koskiranta istui kaksiminuuttisen kampituksesta. Lukemat säilyivät kuitenkin 2-1:ssä. Leijonavalmennus teki kolmanteen erään ketjumuutoksen, kun Mikael Granlund siirtyi kakkosketjuun Sakari Salmisen ja Lauri Korpikosken kaveriksi myös tasakentällisin.

Erää leimasi jatkuvasti enemmän tai vähemmän sekava läpsyttely. Se kostautui leijonien kannalta vajaat neljä minuuttia ennen loppua, kun SaiPasta tuttu Roberts Jekimovs livautti kiekon pussiin maalin edustalta, Antti Raannan längistä: 2-2.

-Kyllähän se sylettää. Se olisi pitänyt ottaa. Muutama hyväkin koppi tuli otettua, mutta ei tuollaisia saisi päästää, Raanta tokaisi.

Reilu minuutti ennen erän loppua leijonille tarjottiin ylivoimaa, kun Latvia tunaroi liikaa pelaajia laatikkoon. Homma kuitenkin kuivui kasaan puolessa minuutissa, kun Darzins kuskasi kiekon Suomen päätyyn ja Juuso Hietanen nappasi kampitusjäähyn. 2-2 -numeoroissa riennettiin kohti jatkoaikaa. Heikkotasoinen ottelu ei päästänyt katsojia vieläkään kärsimyksistään.

Jatkoajalla sitten Pihlström polki ja Pihlström latasi. 3-2 -voittomaaliin syötön tarjoilivat Veli-Matti Savinainen ja Tuukka Mäntylä.

Suomi voitti Helsiningin lohkon ja kohtaa torstain puolivälierässä Slovakian. Se sai Jalosen mielen maireaksi.

-Viime vuoden finalistit olivat samassa lohkossa ja lisäksi USA nuorella ja erittäin pirteällä joukkueella. Me kuitenkin voitettiin lohko puulaakijoukkueella, Jalonen revitteli Suomen rajalliseen pelaajamateriaaliin viitaten.

-Seitsemästä ottelusta hävittiin yksi. Tänään pelasimme huonosti, mutta alkusarjaan kokonaisuutena olen erittäin tyytyväinen, leijonakomentaja summasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Granlund: "Kyllä tätä nyt taas jaksaa"

Voittomaalin tekijä valitteli rytmin puutetta