Analyysi: Jätti-Markkanen kurkottaa kohti taivaita

Eero Markkanen ei ole mikään junnutähti. Lähes kaksimetrinen JJK-kasvatti on jo 23-vuotias, eli jo täysi mies jalkapallokentillä. Moni huippupelaaja lyö itsensä läpi jo ennen 20. ikävuotta.

Markkasen etuna on kuitenkin hänen erilainen urakehityksensä. Vielä muutama vuosi sitten urheilijasuvun vesa oli ainoastaan iso harrastelijajalkapalloilija, joka seurasi JJK:n pelejä Harjun Poikien faniporukassa. Isoa kokoaan lukuunottamatta Markkanen ei juuri erottunut muista pelaajista.

Sitten jotain tapahtui. Markkanen keksi mitä tarkoittaa ammattimaisuus. Ruokavalio ja harjoittelu laitettiin kuntoon ja tulosta alkoi tulla lähes välittömästi. Reilun kahden kauden aikana Markkanen nousi kakkosdivisioonasta JJK:n ykköshyökkääjäksi, jonka jälkeen loppukauden lainapesti HJK:ssa poiki lopulta sopimuksen Ruotsiin AIK:n riveihin.

Nyt Jyväskylän jätti on kirjoittamassa suomalaista jalkapallohistoriaa olemalla ensimmäinen suomalaispelaaja tarunhohtoisen Real Madridin riveissä.

Ei huonosti mieheltä, joka vielä 20-vuotiaana oli ainoastaan iso aladivaripelaaja.

Jäitä hattuun

Markkasen siirtymistä Madridin valkoiseen paitaan on huhuiltu jo pari viikkoa. Tänään espanjalaismedia uutisoi, että siirto olisi enää lääkärintarkastusta vailla. Kaupassa liikkuisi rahaa 2,2 miljoonaa euroa.

JJK-kasvatti siirtyisi ensin Realin kakkosjoukkueeseen El Castillaan, jota valmentaa muuan Zinedine Zidane.

Toteutuessaan siirto on Suomen jalkapallohistoriassa historiallinen. Real Madrid oli Forbes-lehden tuoreessa listauksessa maailman arvokkain urheiluseura. Mestareiden liigan keväällä voittanut joukkue on arvoltaan käsittämättömät 3,44 miljardia dollaria. Joukkueessa pelaavat myös Cristiano Ronaldo ja Gareth Bale, jotka molemmat ovat siirtohetkellään pitäneet hallussaan maailman kalleimman jalkapalloilijan titteliä.

Jalkapallofanien kannattaa nyt kuitenkin rauhoittua.

Real Madrid on tällä hetkellä maailman kovin jalkapallojoukkue, eikä sen edustusjoukkueeseen kuljeta kuin Seppälän pyöröovista. Kilpailu on kovaa, eikä Markkasta välttämättä nähdä koskaan Madridin edustusjoukkueessa.

Maailman huippuseurojen reservi- ja kakkosjoukkueissa pelaa usein nuoria poikia, jotka kaikki unelmoivat siirrosta ylöspäin. Suurin osa joutuu kuitenkin pettymään ja hakemaan vauhtia pienimmistä seuroista ja alemmilta sarjatasoilta.

Jonkun kohdalla unelma kuitenkin toteutuu.

Myöhäisherännyt lahjakkuus

Markkasen suurin etu on hänen fyysinen olemuksensa. Euroopan kentät ovat väärällään keskimittaisia pelaajia, eikä erottautuminen muista ole ikinä helppoa.

Markkanen on kuitenkin lähes kaksimetrinen järkäle, joka isosta koostaan huolimatta liikkuu hyvin ja omaa myös hyvän pallokosketuksen. Viime vuosina entisen ammattikoripalloilijan Pekka Markkasen poika on myös oppinut pääpelaamista, joka on näinkin isolle pelaajalla todella vahva ase.

Kaksimetriselle ja nopealle hyökkääjäälle on aina tilausta ammattilaiskentillä. Kaiken muun ollessa tasan valmentaja voi aina luottaa siihen, että jättiläiskokoinen pelaaja aiheuttaa vastustajalle vähintääkin roolitusongelman. Yksikään 180-senttinen toppari ei voi tuntea oloaan mukavaksi Markkasen läheisyydessä.

Lahjakkuus on erikoinen käsite. Joku löytää lahjansa nuorena ja saavuttaa huippunsa nopeasti. Toinen taas kehittyy hitaammin, jolloin oma huipputaso löytyy myöhemmin. Markkanen kuuluu jälkimmäiseen ryhmään.

Tästä syystä Markkasen katto jalkapalloilijana on korkealla. Jos urakehitys jatkuu samaa tahtia, mikä tahansa on mahdollista.

Kiinnostusta miehen kykyihin kyllä riittää. Valmennusuraansa aloitteleva Zidane nimittäin päätti ensimmäisenä hankintanaan ostaa JJK-taustaisen Eero Markkasen.

Parempaa suositusta kukaan urheilija ei voisi toivoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Zidane haluaa jalkapalloilija Markkasen

MTV: Tällaisen potin JJK kuittaa Markkasen siirrosta Madridiin

Herregud, mikä voimanpesä