Atik Ismail kertoo jalkapallon tarinaa ulkomaalaispelaajien kautta

Tuoreimmassa kirjassaan Ismail kertoo Suomessa pelanneista ulkomaalaisista jalkapalloilijoista.

Jalkapallokentiltä ja sanaristikoista tuttu maestro Atik Ismail muuttaa futiskohtaamisensa painetuksi sanaksi. Tuoreimmassa kirjassaan Ismail kertoo Suomessa pelanneista ulkomaalaisista jalkapalloilijoista.

Kirjassa Vihreän veran vieraat (Aviador Kustannus) nousee esiin etenkin pääkaupunkiseudun, Kuopion ja muun Savon sekä Seinäjoen jalkapallo ulkomaalaisten vahvistusten kautta. Seinäjoella Atik oli huhtikuussa unkarilaisen Ferenc Benen jäljillä.

– Benehän oli Tokion olympialaisten maalikuningas, ja hänen maansa Unkari otti olympiakultaa. 1980-luvun alussa jo 76 A-maaottelun Bene pukeutui Sepsi-78:n siniseen peliasuun. Bene oli jo tuolloin kalju ja pyylevä, mutta yhä suvereeni maalinedustilanteissa. Benen silloinen valmentaja Kalle Jaskari ja tuolloiset pelitoverit kertoivat minulle muistojaan tästä jo edesmenneestä unkarilaispelaajasta, Ismail kertoi kirjan julkistamistilaisuudessa.

Mikkelin Palloilijoissa seitsemän vuotta pelannut, niin ikään unkarilainen Tibor Gruborovics nousee Atikin kirjassa hyvin esiin. Myös hänen kohdallaan Atik sekoittaa sivuille muistojaan ja tuntemuksiaan samaan tapaan kuin aikaisemmissa kirjoissaan.

Lyhyt visiitti vaihtui 30 vuodeksi

Uransa ensimmäisessä maaottelussa kaksi maalia tehnyt Ismail kirjoittaa myös muun muassa Kopareissa, FinnPassa ja Gnistanissa pelanneesta englantilaislähtöisestä Paul Lazarusista.

– Alkujaan minun piti olla Suomessa kuusi kuukautta, mutta nyt on mennyt jo yli 30 vuotta eikä loppua näy, Lazarus virnisti julkistustilaisuudessa.

Ismailin uutuuskirja ei kata aivan koko Suomea. Hän lupaa, että jatkoa on luvassa.

– Esimerkiksi Vaasa, Oulu ja Rovaniemi eivät tässä kirjassa näy. Noiden paikkakuntien vierasfutaajista kirjoitan myöhemmin, sillä en minä kirjoittamista malta lopettaa, samanaikaisesti äärimmäisen nostalginen ja tanakasti ajassa kiinni oleva Ismail lupasi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.