Blatterin seuraajaehdokkaita ilmaantui heti

Kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan tulevaksi puheenjohtajaksi on ehdolla tukku vaikutusvaltaisia jalkapallomiehiä. Brasilialainen huippupelaaja Zico, Euroopan liiton Uefan puheenjohtaja Michel Platini, Jordanian prinssi Ali bin al-Hussein ja portugalilainen Luis Figo ovat osa mahdollisista ehdokkaista.

Tunnetuin on 59-vuotias Platini, joka on Blatterin entinen tukija.

Sveitsiläinen Joseph Blatter ehti olla Fifan uudelleenvalittuna puheenjohtajana vain neljä päivää ennen eroilmoitusta. Al-Hussein oli Blatterin vastaehdokas puheenjohtajavaalissa.

Perjantain äänestyksessä Blatter sai 133 ja al-Hussein 73 ääntä. Figo oli alun perin haastamassa Blatteria, mutta vetäytyi kilvasta ennen kokousta. Samoin teki Hollannin liiton puheenjohtaja Michael van Praag, joka siirtyi tukemaan al-Husseinia.

Fifan uuden puheenjohtajan valinta ei tapahdu heti. Blatter johtaa liittoa siihen asti, kunnes vaali järjestetään. Aikaisintaan se pidetään joulukuussa. Fifan kutsunee ylimääräisen yleiskokouksen koolle joulukuun ja maaliskuun välisenä aikana.

Myös Aasiasta odotetaan puheenjohtajaehdokkaita. Kuwaitilainen vahva vaikuttaja Ahmad al-Fahad al-Sabah on jo nostettu esille. Al-Sabah toimii Olympialiikkeessä. Myös Aasian jalkapalloliiton AFC:n puheenjohtaja Shaikh Salman on mahdollinen ehdokas.

Blatterin ero poiki heti myös uusi näkökulmia vuoden 2018 ja 2022 MM-turnausten järjestelyihin. Englannin jalkapalloliiton puheenjohtaja Greg Dyke pohti tuoreeltaan, voitaisiinko vuoden 2022 kisaisännästä äänestää uudelleen. Kisat sai Qatar, joka ei luovu kisoista kamppailutta.

Dyke vihjaisi, että jos hän olisi Qatarin järjestelykomiteassa, hän ei nukkuisi yötään hyvin. Fifa teki sisäisen tutkinnan vuoden 2018 ja 2022 kisojen hausta, eikä havainnut väärinkäytöksiä.

Sveitsin syyttäjä on aloittanut oman tutkintansa hausta.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Media: Viranomaiset tutkivat Blatterin mahdollista sekaantumista korruptioon

Brittilehti: Suomi äänesti sittenkin Blatteria – Palloliitto ei kommentoi