EM-jalkapalloon tulee myyntiin miljoona lippua ensi viikolla

Ensi kesän EM-lopputurnaukseen haluavien jalkapallon ystävien kannattaa merkitä kalentereihinsa päivämäärä 4. joulukuuta. Silloin alkaa normaalihintaisten pääsylippujen haku miesten lopputurnaukseen yltäneiden maiden kannattajille, kuten suomalaisfaneille.

Hakuaika päättyy 18. joulukuuta, mutta kannattajien odotus jatkuu. Euroopan jalkapalloliitto Uefa arpoo pääsyliput hakijoiden kesken tammikuussa.

Paikan katsomossa voi tosin hankkia vaikka jo tänä viikonloppuna ostamalla vip-paketin. Halvimpienkin vip-lippujen hinnat huitelevat noin 800 eurossa.

Kaikkein halvimmalla alkulohkon peleihin pääsee Bakussa, Bukarestissa ja Budapestissa, jossa normaalihintaisten lippujen hinnat ovat 30 eurosta ylöspäin. Muilla turnauspaikkakunnilla halvimmat liput maksavat 50 euroa kappaleelta.

Uefa ilmoitti lauantaina, että 4. joulukuuta tulee myyntiin miljoona pääsylippua. Kisoihin on kaupan yhteensä noin kolme miljoonaa lippua, joista suunnilleen puolet myytiin ensimmäisessä vaiheessa kesällä.

Mielenkiinto EM-turnausta kohtaan on ainakin kesän kysynnän perusteella suurta, sillä puoltatoista miljoonaa myytyä lippua tavoitteli Uefan mukaan 19,3 miljoonaa henkilöä.

Liput hankitaan Uefan kautta

EM-lopputurnausta pelataan ensi kesänä 12 kaupungissa ja yhtä monessa maassa eri puolilla Eurooppaa.

Tietyille paikkakunnille lippujen saaminen on vaikeampaa kuin toisille pelkästään stadioneiden kokoerojen takia. Kisojen pienin stadion on noin 38  000 katsojaa vetävä Kööpenhaminan Parken ja suurin noin 90  000 katsojan Wembley Lontoossa.

Kisojen jakaminen usealle järjestäjämaalle on kerännyt kritiikkiä esimerkiksi välimatkojen ja sekavalta näyttävän lohkoarvontajärjestelmän takia. Uefa kuitenkin puhkuu intoa.

–  Emme ole peloissamme. Lipunmyynnin suuri onnistuminen aiemmin tänä vuonna osoittaa, että ihmisillä on aitoa halua tätä turnausta kohtaan, Uefan varapääsihteeri Giorgio Marchetti sanoi AFP:n mukaan.

Pääsyliput hankitaan Uefan kautta, ja niiden ostamiseen vaaditaan rekisteröityminen. Yksi henkilö voi hakea tiettyyn otteluun enintään neljää lippua.

Suomalaisten pääsylippukiintiöstä osa on varattu Suomen maajoukkueen kannattajat ry:lle eli SMJK:lle.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.