Englannin jalkapalloliigan pomo uskoo koronaviruksen patistavan seuroja talouden järkeistämiseen – palkkakulut eivät voi olla 107 prosenttia liikevaihdosta

Englannin jalkapalloliigan EFL:n puheenjohtaja Rick Parry patistaa liigan seuroja sopeuttamaan bisnestään koronaviruksen takia.

–  En ole kerjäämiskulttuurin kannattaja, Parry totesi BBC:n Radio 5 -kanavan haastattelussa.

EFL kertoi viime viikolla perustavansa 50 miljoonan punnan eli noin 54,3 miljoonan euron hätärahaston, jotta seurat selviävät kiireellisistä taloushaasteistaan. Sen jälkeen seurajohtajien suusta on kuulunut vaatimuksia huomattavasti isommasta tuesta. Esimerkiksi Colchesterin puheenjohtaja Robbie Cowling piti EFL:n lupaamaa summaa täysin riittämättömänä.

–  Sen sijaan, että seurat odottaisivat almuja, minusta niiden pitäisi auttaa nyt itse itseään. Niiden pitäisi tutkia toimintaansa, havaita nykyongelmat ja miettiä, miten ne selviävät tulevaisuudesta paremmin, Parry sanoi.

Valioliigan pelaajilta odotetaan solidaarisuutta

Koronaviruksen aiheuttaman pelitauon vaikutukset näkyvät monen mielestä eniten alempien liigojen pelaajien elämässä. Sheffield Wednesdayn ja Burnleyn päävalmentajana toiminut Brian Laws ehdotti, että Valioliigan pelaajat lahjoittaisivat osan palkkarahoistaan alempien sarjojen pelaajille.

Ykkösliigassa pelaavan AFC Wimbledonin kaupallinen johtaja Ivor Heller toivoi, että Valioliigan pelaajat antaisivat viidenneksen palkastaan alasarjojen kollegoilleen.

–  Minusta tämä ei ole liikaa pyydetty. Jos ansaitsee 100  000 puntaa viikossa, eikä selviä 80  000 punnalla, elämässä on jotain vialla, Heller sanoi.

Englannin liigaan kuuluu 71 joukkuetta. Osalla niistä kulurakenne on kaikkea muuta kuin terve.

– Esimerkiksi Mestaruussarjassa (kakkostasolla) palkkakulut ovat 107 prosenttia seurojen liikevaihdosta, Parry painotti.

Parryn mielestä nykymeno on kaikissa oloissa kestämätöntä, mutta koronaviruksen takia ongelmat korostuvat. Seurat ovat pulassa, kun rahaa ei tule sisään.

–  Meidän pitää luoda parempi kulukuri. Uskon, että niin tapahtuu, sillä jos koronavirus ei käännä ajatuksia talouteen, mikä sen tekee, Parry sanoi.

Liverpoolin yliopiston tutkija Kieran Maguire muistutti BBC:lle, että Valioliigan ja Mestaruussarjan taloudellinen ero on 100 miljonaa vuodessa. Se kannustaa seurojen omistajia ottamaan riskejä.

– Pitkällä tähtäimellä bisnes ei toimi, jos jokaista ansaittua sataa euroa kohti käytät 107 puntaa, Maguire muistutti.

Koronavirus vaikuttaa pitkälle tulevaisuuteen

Parry korosti, että koronaviruksen vaikutukset voivat olla pitkäkestoiset. Pelit ovat pysähdyksissä huhtikuun loppuun asti, mutta myös ensi kauden alkaminen ajallaan on vaarassa.

–  On toiveajattelua, että tämä kaikki on ohi kesäkuussa, ja uusi kausi alkaa elokuun alussa. Koronaviruksesta voi tulla dominoefekti, jonka vaikutukset tuntuvat puolitoista vuotta. Tarvitsemme joustavuutta, Parry sanoi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.