Espanja ja Sveitsi varmistivat paikkansa jalkapallon EM-kisoissa

Puolustava mestari Espanja ja San Marinon perjantaina 7–0 murjonut Sveitsi varmistivat pääsynsä jalkapallon 2016 EM-lopputurnaukseen perjantai-illan karsintaotteluissa.

Espanja ja Sveitsi kasvattivat varmojen EM-turnausmaiden lukumäärän yhdeksään. Itävalta, Tshekki, Englanti, isäntämaa Ranska, Islanti, Pohjois-Irlanti ja Portugali ovat jo aiemmin varmistaneet kisapaikkansa.

Espanjan tiki-taka tuotti ensimmäisen maalin vasta 42. minuutilla, mutta Santi Cazorlan ja Francisco Alacacerin tuplaosumat toivat maalle perjantaina helpottavan 4–0-voiton Luxemburgista. Sveitsin maaleilla sen sijaan oli seitsemän eri tekijää.

Espanjan ei kuitenkaan saanut EM-paikkaa kovin juhlavissa tunnelmissa. Sergio Ramos oli ottelusta poissa loukkaantumisen takia. Lisäksi David Silva ja Alvaro Morata loukkaantuivat illan pelissä.

Manchester Cityssä pelaava Silva loukkasi oikean nilkkansa jo kymmenen minuutin kohdalla. Hän nilkutti kentältä omin voimin, mutta Morata kannettiin kentältä paareilla. Hän loukkasi jalkansa, kun Luxemburgin puolustaja tallasi vahingossa hänen jalkapöydälleen.

Alustavien tietojen mukaan Moratan jalassa on murtuma.

Englanti voittoputkessa

Englanti otti Wembleyllä rutiinivoiton Virosta. Theo Walcott teki ensimmäisen puoliajan lopulla avausmaalin, ja Raheem Sterling viimeisteli voittolukemat 2–0 toisen jakson lopulla. Samalla Walcott vahvisti asemaansa Englannin maajoukkueen hyökkäyksen keskustassa.

Voitto oli englannille yhdeksäs perättäinen EM-karsinnassa.

Ruotsi voitti Liechtensteinin vieraissa tehottomasta viimeistelystä huolimatta 2–0 ja varmisti pääsynsä vähintään jatkokarsintaan. Tekopaikkojen tuhlailu huipentui Zlatan Ibrahimovicin rangaistuslaukaukseen, jonka kotijoukkueen maalivahti Peter Jehle torjui.

Toisella puoliajalla Ibrahimovic kuitenkin kosti Jehlen röyhkeyden tekemällä Ruotsin toisen maalin.

Ruotsin tilanne on jatkossa kiperä, vaikkei se voi enää pudota lohkon kolmannelta tilalta. Lohkon kakkostila edellyttäisi maanantaina pelattavasta Moldavia-pelistä voittoa, ja Montenegron pitäisi samalla voittaa Venäjä.

– Täytyy vain tehdä kaikki mahdollinen, että pystymme hyödyntämään jäljellä olevan mahdollisuuden kisoihin, Ibrahimovic arvioi tilanne Kanal 5:n haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.