Helmareille puhdas vierasvoitto Albaniasta EM-karsintojen avauspelissä

Naisten jalkapallomaajoukkue avasi EM-karsinnat odotetulla vierasvoitolla

Suomen naisten jalkapallomaajoukkue eli Helmarit sai parhaan mahdollisen alun EM-karsinnoilleen maanantaina Albaniassa. Suomi kukisti E-karsintalohkon ottelussa Elbasanissa vastustajansa 3–0 (3–0).

Täyttä pistepottia olikin lupa odottaa, sillä Albania majailee naisten Fifa-rankingissa sijalla 78. Suomi on listalla 31:s.

–  Pääsimme peliin hyvin mukaan, kun teimme heti alkuun maalin. Toisella jaksolla emme pelanneet parastamme, mutta hoidimme tarvittavan, hyökkääjä Heidi Kollanen summasi STT:lle puhelimitse.

Kollanen esiintyi uransa seitsemännessä naisten maaottelussa pirteästi. Ruotsin Örebrossa pelaava Kollanen antoi laidalta tarkan keskityksen, jonka piikissä ahertanut Linda Sällström puski Albanian verkkoon kymmenennellä minuutilla.

Toistamiseen pallo oli Albanian maalissa 26. peliminuutilla, ja tuolloin asialla oli vapaaksi maalin edessä jätetty Kollanen. Puskuosuma oli hyökkäyksen laidalla pelanneen Kollasen maajoukkueuran ensimmäinen. Tällä kertaa keskittäjän virkaa toimitti Adelina Engman.

–  Olen tosi iloinen, että tuli tehoja, Kollanen sanoi.

Jos otteet jatkuvat nähdyn kaltaisina, voi 22-vuotias Kollanen odottaa lisää minuutteja ruotsalaisluotsi Anna Signeulta.

–  Toivon, että vastuu kasvaa. Pitää näyttää parastaan peleissä ja leireillä, tamperelaislähtöinen pelaaja tuumi.

Rankkasade viivästytti ottelua

Kolmannen kerran Helmarit iski 38. peliminuutilla. Ahnaasti Albanian päässä liikkunut Sällström pääsi nokikkain maalivahti Viona Rexhepin kanssa ja siirsi tyylikkäästi pelivälineen tämän yli.

Helmarit loi varsinkin avausjaksolla tasaisin väliajoin hyviä maalintekopaikkoja, mutta toisella puoliajalla vieraiden suurin ryminä laantui pelin ollessa jo selvä. Albanian hyökkäyspelaaminen oli sen sijaan vaisua läpi kamppailun.

–  Peli oli hyvin hallussa koko ajan, vaikka toisella jaksolla Albania tsemppasi vähän. En uskonut, että he pystyisivät nousemaan missään vaiheessa. Puolustushommat hoidimme hyvin. Tilaa oli pelata varsinkin ensimmäisellä jaksolla paljon, Kollanen totesi.

Ottelun alkua jouduttiin siirtämään puolella tunnilla rankkasateen vuoksi, mutta tämä ei Helmareita haitannut.

–  Hoidimme kopissa istumisen hyvin. Keskittyminen oli todella hyvää. Eikä kenttä ollut niin pehmeä sateen jäljiltä kuin oletin. Nappikset pitivät hyvin, Kollanen kertoi.

Seuraavakin peli Albaniaa vastaan

Suomen ja Albanian lisäksi samassa EM-karsintalohkossa pelaavat Skotlanti, Portugali ja Kypros. Yhdeksän karsintalohkon voittajat ja kolme parasta lohkokakkosta etenevät Englannissa 2021 pelattavaan EM-lopputurnaukseen. Muut kuusi lohkokakkosta pelaavat lokakuussa 2020 jatkokarsinnan kolmesta viimeisestä EM-paikasta.

Helmarit on pelannut viimeksi EM-lopputurnauksessa Ruotsissa 2013.

Helmareiden seuraavakin EM-karsintapeli on Albaniaa vastaan. Ottelu pelataan Vaasassa 8. lokakuuta. Tämän vuoden puolella Suomi kohtaa vielä Kyproksen kotonaan ja Portugalin vieraissa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.