Huuhkajilla saumat arvoennätyksen sivuamiseen – vaatii kuitenkin voiton

Suomen miesten jalkapallomaajoukkue pyrkii tänään ensimmäiseen voittoonsa Italiasta itsenäisen Suomen aikana (ainoa voitto on tullut suuriruhtinaskuntana 1912). Historiaa havitellaan muutenkin, sillä voitto nostaisi Suomen viiteen peräkkäisvoittoon arvoturnauskarsinnoissa: ainakin vielä ainoan kerran viittä peräkkäistä karsintatäysosumaa on nautittu vuosina 1994–95.

Suomi avasi karsintansa ensi vuoden EM-lopputurnaukseen 0–2-tappiolla Italiassa. Sen jälkeen ovat kaatuneet Armenia, Bosnia-Hertsegovina, Liechtenstein ja viime torstaina Kreikka. Neljään peräkkäisvoittoon Suomi ylsi myös vuosi sitten, kun debyyttinsä tehneessä Kansojen liigassa kukistuivat Unkari, Viro kahdesti ja Kreikka. Putki katkesi Kreikka-vierastappioon, mutta Suomi marssi joka tapauksessa Kansojen liigan lohkonsa ykköseksi ja liigan tuleviin pudotuspeleihin.

Neljännesvuosisadan takainen viiden voiton putki koettiin karsinnassa vuoden 1996 EM-lopputurnaukseen. Suomi hävisi karsinnan aluksi Skotlannille ja Kreikalle, mutta pyöritti sitten nurin futispikkuiset San Marinon ja Färsaaret kahdesti molemmat ja voitti vielä Olympiastadionilla kesäkuussa 1995 Kreikan. Tuo voittoputki nosti Suomen paistattelemaan tasaisen lohkon kärkeen pariksi kuukaudeksi.

Elokuussa karsinta jatkui, ja tyrmäyksellä. Helsinkiin saapunut Venäjä teki avauspuoliajan viimeisen vartin aikana kolme maalia ja yhden lisää toisen puoliajan alkuun, ja lopulta vieraille kirjattiin 6–0-voitto. Suomi hävisi sen jälkeen vielä vieraspelit Skotlannissa ja Venäjällä ja jäi karsintalohkossa neljänneksi.

Yksittäisessä MM-karsinnassa Suomen ennätysputki on kolmen voiton mittainen. Siihen maajoukkue ylsi syksyllä 2004 karsiessaan vuoden 2006 MM-lopputurnaukseen.

Suomen ja Italian karsintakohtaaminen alkaa Ratinan stadionilla Tampereella kello 21.45.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.