Illan Kreikka-ottelulla voi olla isokin merkitys Huuhkajien EM-lohkon kannalta, Pietari ja Kööpenhamina saattavat osua pelipaikoiksi – peli nähtävissä ilmaiseksi televisiosta

Suomi päätyisi illan Kreikka-voitolla arvonnoissa luultavasti kolmoskoriin.

EM-matkoja varaamaan, mutta minne päin Eurooppaa? Kysymys on noussut esille sen jälkeen, kun Suomen miesten jalkapallomaajoukkue varmisti historiallisesti pääsynsä EM-lopputurnaukseen.

Tarkempia vastauksia siihen, missä Suomi lopputurnausta pelaa ja mitä maita vastaan, saadaan vasta tiistai-iltana karsintojen päätösotteluiden jälkeen.

EM-turnausta pelataan ensi kesänä peräti 12 eri maassa. Kisaisännät pelaavat automaattisesti alkulohkonsa pelejä kotimaassaan, mikäli selviävät lopputurnaukseen.

Lohkot on jaettu siten, että A-lohko pelataan Italiassa (Rooma) ja Azerbaidzhanissa (Baku), B-lohko Venäjällä (Pietari) ja Tanskassa (Kööpenhamina), C-lohko Hollannissa (Amsterdam) ja Romaniassa (Bukarest), D-lohko Englannissa (Lontoo) ja Skotlannissa (Glasgow), E-lohko Espanjassa (Bilbao) ja Irlannissa (Dublin) sekä F-lohko Saksassa (München) ja Unkarissa (Budapest).

Arvonnat marraskuun lopussa

Bukarestissa 30. marraskuuta järjestettävissä arvonnoissa lopputurnausjoukkueet on jaettu neljään arvontakoriin.

Ykköskoriin sijoitetaan karsintojen kuusi parasta lohkoykköstä. Kakkoskoriin tulevat muut lohkovoittajat ja kaksi parasta lohkokakkosta.

Kolmoskorissa ovat lohkokakkosten vertailussa sijoille 3–8 yltäneet maat. Neloskorissa ovat kaksi heikointa lohkokakkosta ja myöhemmin Kansojen liigasta kisapaikan lunastavat maat.

Suomi päätyy arvonnoissa kolmos- tai neloskoriin. Mikäli joukkue voittaa maanantai-iltana Ateenassa Kreikan, Suomi on luultavasti kolmoskorissa. Tasapeli tai tappio tietäisi paikka neloskorissa.

Kolmoskori tuo lähtökohtaisesti hivenen helpomman EM-alkulohkon kuin neloskori.

Lopullisia turnauslohkoja sekoittaa kuitenkin kisojen pelaaminen useassa maassa, poliittiset syyt ja Kansojen liiga, josta neljä maata lunastaa turnauspaikan.

Euroopan jalkapalloliitto Uefa on kieltänyt seuraavien maiden keskinäiset pelit alkulohkoissa: Armenia–Azerbaidzhan, Bosnia-Hertsegovina–Kosovo, Venäjä–Kosovo, Serbia–Kosovo, Espanja–Gibraltar ja Ukraina–Venäjä.

Näistä maista Venäjä, Ukraina ja Espanja nähdään varmuudella lopputurnauksessa. Lisäsi kisapaikkansa ovat jo varmistaneet Itävalta, Belgia, Kroatia, Tshekki, Englanti, Suomi, Ranska, Saksa, Italia, Hollanti, Puola, Portugali, Ruotsi ja Turkki.

Belgia, Venäjä ja Tanska vastaan?

Oman mausteensa lopullisiin turnauslohkoihin tuo Kansojen liiga, sillä sen pudotuspelit pelataan vasta Bukarestin arvontojen jälkeen. Mikäli pudotuspeleistä kisoihin raivaa tiensä kisaisäntämaita, ne sijoitetaan automaattisesti lohkoihin, joita pelataan niiden omalla maaperällä.

Tällä hetkellä todennäköisin vaihtoehto Suomen lohkoksi on Kööpenhaminassa ja Pietarissa pelattava B-lohko, jossa vastustajiksi ovat tyrkyllä maailmanlistan ykkönen Belgia, Tanska ja Venäjä.

Muutkin vaihtoehdot ovat kuitenkin yhä mahdollisia. Palloliiton puheenjohtaja Ari Lahti kertoi sunnuntaina, että Pietarin ja Kööpenhaminan isännöimä lohko miellyttäisi kaikkein eniten.

– Pietarissa on iso stadion, joten saisimme vähän isomman lippukiintiön. Lisäksi matkat olisivat lyhyitä. Fanien matkustaminen olisi ekologisempaa ja halvempaa, Lahti sanoi.

Kyseinen vaihtoehto olisi lähtökohtaisesti myös Palloliitolle halvempi ja vaivattomampi kuin muutamat muut lohkot.

Suomen pelaajat ja päävalmentaja Markku Kanerva ovat kommentoineet melko varovasti tulevia arvontoja.

– Voi olla aika jännät paikat, kun hetki lähenee, ja etenkin viimeiset viisi minuuttia ennen kuin arpoja aletaan vetää. Joka tapauksessa siellä on 24 kovaa joukkuetta, Suomi mukaan lukien, Kanerva sanoi.

Jalkapallon EM-karsintaottelu Kreikka–Suomi nähtävissä Nelonen-kanavalla kello 21.45. Ennakkostudio käynnistyy kello 21.30.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Tässä on Huuhkajien avauskokoonpano Kreikkaa vastaan

Kanerva paljastaa: Joronen torjuu tänään Huuhkajien maalilla