Jämsänkosken Ilves kurinpitosyistä evakkoon Petäjävedelle: "Jopa sarjasta sulkeminen tulee kysymykseen, jos tilanne ei korjaannu"

Keski-Suomen Nelosta pelaava Jämsänkosken Ilves joutuu pelaamaan kauden viimeisen kotiottelunsa poikkeuksellisesti muualla kuin Jämsänkoskella.

Ottelusiirron taustalla on Suomen Palloliiton Keski-Suomen piirin kurinpäätöksellinen sanktio. Piiri rankaisee Ilvestä 3.8. pelatusta Rangers-kotiottelusta, jossa jämsänkoskelaisseuran kannattajaryhmä Herranmetsä sytytti kentän reunalla kiellettyjä savupanoksia.

Evakkoukaasin vuoksi Ilves pelaa 15.9. KeuPaa vastaan käytävän kotiottelunsa Petäjävedellä.

– Ei tätä päätöstä hymyssä suin ole vastaanotettu, kommentoi Ilveksen joukkueenjohtaja Juha Mentu.

 

Ottelusiirron myötä Keski-Suomen Nelosen kärjessä oleva Ilves joutuu pelaamaan kaikki sarjan neljä viimeistä otteluaan vieraissa. Urheilullisia haittoja enemmän Mentua harmittaa kuitenkin seuran taloudelliset menetykset.

– Kenttämaksujen, pelaajien kulukorvausten ja vaadittujen järjestysmieskustannusten myötä ottelusiirron kulut nousevat tuhanteen euroon. Ja kun kulujen päälle huomioidaan vielä sarjavoiton kannalta tärkeän kotiottelun menetetyt lipputulot, tulee kokonaistappioista vieläkin suuremmat, Mentu laskee.

– Mieluummin tässä olisi maksanut muutaman sadan kurinpitosakot, niin kuin näissä tapauksissa on yleensä toimittu.

Jämsänkosken Ilves onkin tottunut sakkoihin, sillä kannattajaryhmä Herranmetsän savut ja soihdut ovat vaivanneet Palloliiton Keski-Suomen piirin kurinpitopäättäjiä aiemminkin.

– Koska sakkorangaistukset eivät ole näyttäneet tehoavan, jouduimme miettimään muita kurinpitotoimia. Tyhjille katsomoille pelaaminen ei olisi mahdollista avoimella Jukka Virtasen Pallokentällä, joten katsoimme ottelusiirron olevan paras rangaistus, toteaa Keski-Suomen piirin puheenjohtaja Tom Nevanpää.

– Onhan se hienoa, että alasarjajoukkueilla on innokkaita kannattajia. Mutta me turvallisuudesta emme voi joustaa. Nytkin on ollut kuiva kesä ja metsäpalovaara, joten kyllä savupanosten ja tulentekovälineiden vaaralliseen käyttöön katsomossa on pakko puuttua kovalla kädellä.

 

Nevanpää kertoo toivovansa vilpittömästi, ettei Ilveksen kannattajatoimintaan tarvisi enää puuttua. Siksi seuralta edellytetään ottelusiirron lisäksi myös tarkkaa turvallisuusselvitystä ottelutapahtumistaan.

– Mutta mikäli lieveilmiöitä ei kitketä, on viimeinen vaihtoehto joukkueen sulkeminen sarjasta.

Ilveksen leirissä kerrotaan ryhdyttäneen jo toimiin, jotta tulevilta sanktiolta vältyttäisiin.

– Olen jutellut hyvässä hengessä jo erään Herranmetsään kuuluvan kannattajan kanssa asiasta. Jos soihtuja ja savuja ei luvata pitää pois peleistä, ei meidän auta muu kuin ruveta tekemään turvatarkastukset jokaiselle katsojalle. Sen myötä taas kaikki pääsylipputulot menisivät suoraan kortillisten järjestyksenvalvojien palkkaamiseen. Se olisi kaikkien kannalta järjetöntä, tuumii Ilveksen joukkueenjohtaja Mentu.

 

Ennen kuin Keski-Suomen piiri antoi kurinpitopäätöksensä ottelusiirrosta, julkaisi Herranmetsän kannattajaryhmä Jämsän Seudussa kirjoituksen, jossa se lupasi maksaa seuran saamat mahdolliset sakot. Mentu odottaakin nyt, että kannattajat kuittaavat seuralle myös ottelusiirrosta koituvat tappiot.

– Sanktiosumma on luvattu korvata, joten tuskin sitä kehdataan olla hoitamatta tässäkään tapauksessa. Mutta uskon sen vasta kun rahat ovat seuran tilillä, Mentu tuumii.

Hän kuitenkin myös painottaa, että asiallisesti käyttäytyvä Herranmetsä on tulevaisuudessakin enemmän kuin tervetullut Ilveksen tueksi.

– Seuranmetsän kannatus on parhaimmillaan mahtavaa ja se saa meidän pojat syttymään kotipeleissä. Siksi onkin harmillista, ettemme voi pelata kauden viimeistä kotiottelua Jämsänkoskella.

Jämsänkosken Ilveksen ottelusiirrosta uutisoi ensimmäisenä Jämsän Seutu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .