Oikeus hylkäsi kanteen - jalkapalloilijan vakava loukkaantuminen jäi selvittämättä

JJK pelasi liigakauden 2010 avausottelua Tampereella. Jyväskyläläisten Antto Tapaninen meni pallontavoittelutilanteeseen Juha Pirisen kanssa.

– Yritin mennä palloon. Jalka tavallaan tarttui nurmikkoon ja menin koko painolla siitä yli. Nilkka meni heti tuhannen palasiksi. Maasta noustessa näin miten nilkka törrötti aivan väärään suuntaan. Aluksi ei tuntunut edes kipeältä, olin varmaan shokissa, Tapaninen kertaa karmeaa loukkaantumistaan.

Pelkkä tilanteen katsominenkin aiheuttaa yhä puistatuksia, vaikka tapahtuneesta on kohta kolme vuotta.

Ongelmat eivät jääneet pelkkään nilkkamurtumaan. Leikkaushaava tulehtui ja yhteensä Tapaninen kävi vajaan kuukauden sisään seitsemässä eri leikkauksessa. Tapahtumasarjan päätteeksi Tapanisen oikeasta, ja paremmasta, jalasta jouduttiin poistamaan nilkan ojentajalihas sen mentyä kuolioon.

– Nilkan liike on tosi minimaalista. Kyllä se vaikuttaa. Nopeusominaisuudet, jotka olivat ennen vahvuuteni, ovat heikentyneet. Se näkyy selkeästi laitapuolustajana pelaamisessa. Tapahtuman jälkeen en ole pystynyt käyttämään vahvuuksiani enää niin hyvin.

Asia meni käräjäoikeuteen

Loukkaantumisesta ja jalan hoidosta jäi Tapaniselle hämmentynyt olo. Koko hoitoprosessi vaikutti epämääräiseltä.

– Ensin selviteltiin vähän, onko normaalia joutua odottamaan leikkauksia näin pitkään kaikkine syömätaukoineen. Sairaalan suunnastakin tuli viestiä, että kannattaa ottaa yhteyttä potilasvakuutuskeskukseen.

Potilasvakuutuskeskuksesta tuli kieltävä vastaus. Tapaninenkin kuitenkin haluasi asiaan selvyyden ja vei tapauksen Keski-Suomen käräjäoikeuteen potilasvahinkolain mukaisesta vakuutuskorvauksesta.

Syyte hylättiin, mutta lopullista selvyyttä asiaan ei tullut. Asian yhteydessä kuullut terveysalan ammattilaiset olivat tapauksesta eri mieltä.

Epäselvyyksien takia kumpikin osapuoli velvoitettiin maksamaan omat asianajajakulunsa. Tapaninen ei aio valittaa tapauksesta Vaasan hovioikeuteen.

Ura jatkuu Mikkelissä

Ennen nilkan hajoamisesta Tapaninen oli sivussa lähes koko edellisen kauden polvivamman takia. 23-vuotias puolustaja myöntää loukkaantumissuman tulleen pahaan saumaan.

– Onhan se vaikuttanut varmasti. Nilkan hajoamisen jälkeen olin tyytyväinen, että pystyin vielä ylipäätään jatkamaan.

Pelillisten asioiden ohella loukkaantumiset laittoivat elämää muutenkin uuteen perspektiiviin.

– Elämän kannalta se toipumisjakso oli opettavaista aikaa. Ei minulle kuitenkaan mitään erityistä katkeruutta tapahtuneesta jäänyt.

Antto Tapanisen pelaajaura jatkuu alkavalla kaudella Mikkelissä. Vuoden sopimuksen MP:n kanssa tehnyt puolustaja lähti kahta sarjaporrasta alemmaksi kahdesta syystä.

– Mikkelissä pääsen johtavaan rooliin ja saan paljon vastuuta. Lisäksi sain järjesteltyä asioita siten, että pystyn jatkamaan opiskelujani.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen verkko joka päivä 15 eur. / 3 kk kestotilauksena

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .