JJK-valmentaja: "Outoa, jos joku on tyytyväinen"

Menestys luo urheilussa aina odotuksia - ja paineita. Viime syksynä Veikkausliigan pronssia tuulettaneessa JJK-leirissä tämä on hyvin tiedossa.

- Jos jotain saavuttaa, niin ainahan sen aseman säilyttäminen on astetta haastavampaa, päävalmentaja Kari Martonen tuumaa.

Kettunuttujen kausi starttaa sunnuntaina Kuopiossa ottelulla rakasta vihollista KuPSia vastaan. Martosen mukaan joukkue on valmiina, vaikka talven harjoitusotteluiden sekä liigacupin vääntöjen tulokset eivät juuri hurraa-huutoja herättäneet. Kuudesta liigacupin ottelussaan JJK pystyi rouhimaan pisteitä ainoastaan KuPSilta yhden tasapelin ja yhden voiton myötä. Kärsään tuli kahteen otteeseen VPS:lta ja Jarolta.

- Pelin sisältö on ollut ihan ok, vastustaja on rokottanut lähinnä yksittäisten pelaajien henkilökohtaisista virheistä. Joukkueen yhtenäinen pelaaminen on ollut ihan kohdallaan, Martonen sanoo.

Suomen cupin pelitkin loppuivat lyhyeen, kun Maarianhaminen IFK kepitti JJK:n alkuviikosta kuudennen kierroksen ottelussa 4-1.

- Tappiopeleissä on se hyvä puoli, että niitä tulee tarkasteltua paljon kriittisemmin kuin voittopelejä. Niistä voi oppia paljon, kun ottaa sen asiakseen, Martonen filosofoi.

Martosen mukaan pronssimitali on muuttanut JJK:n asemaa liigakartalla.

- Nyt meidät otetaan enemmän tosissaan. Jokaisella vastustajalla on vielä enemmän nälkää meidän voittamiseen kuin aiemmin. Se peruspelaamisen taso, mikä vuosi sitten riitti voittoon, ei enää riitä, JJK-luotsi arvioi.

Jyväskylän jalkapallossa on tapahtunut viime vuosina paljon. Vielä kuusi vuotta sitten JJK palloili Kakkosessa. Mitali napsahti laariin melko nopeasti, mutta liiallista tyytyväisyyttä se ei ole aiheuttanut.

- Olisi aika outoa, jos näin olisi. Jos pronssi olisi jollekin tässä organisaatiossa se lakipiste, Martonen pamauttaa.

Sattumalta Jyväskylään

Kettunuttujen tämän kauden nimekkäin hankinta, 13. liigakautensa aloittava laitapelaaja Mikko Innanen putosi syliin kuin sattumalta. MYPAlta loppuivat paperitehtaan alasajon myötä rahat ja joukkueen kokeneelle kaartille tarjottiin mahdollisuutta siirtyä muualle. Innanen päätyi Jyväskylään ennen muuta JJK:n pallojonglöörin Mikko Mannisen myötävaikutuksella. Kaksikko pelasi useita vuosia yhtä aikaa Hakassa.

Puolustuslinja on JJK:n heikoin kohta, mutta keskikentälle on tunkua. Innasen paikka avauskokoonpanossa ei ole kirkossa kuulutettu. "Supervaihtomiehen" rooli saattaa olla konkarin osa silloin, kun koko orkesteri on ehjänä.

- Jos tulen vaihdosta kentälle, niin sitten tulen vaihdosta kentälle. Kaikki roolit kelpaavat kyllä, viime kaudella MYPAn jokaisessa liigaottelussa avauksessa ollut Innanen vakuuttaa.

Innasen mukaan JJK:n pelifilosofia on samankaltainen kuin viime kaudellakin.

- Pidetään pallo maassa ja yritetään sitä kautta juoksuttaa vastustajaa. (Babatunde) Wusua ja Linjalan Lassea lukuun ottamatta meillä on aika pienikokoinen joukkue. Ei me lähdetä mitään pitkää palloa roiskimaan, Innanen arvioi.

- Siihen pyritään, että pallo on enemmän meillä kuin vastustajalla. Ja kun kokoonpanoa katsoo, niin kyllä meillä pitäisi "kävyt" siihen riittää.

"HJK ei mestari"

Elokuussa 30 vuotta täyttävä Innanen on pelannut 11 kautta Hakassa ja yhden kauden MYPA:ssa. Siinä on kaksi perinteikästä, mutta taloudellisesti äärimmäisen haastavassa asemassa olevaa seuraa. Pienten paikkakuntien lehtereitä eivät sankat yleisöjoukot kansoita. Siksi 256 liigaottelun ja 50 maalin mies hölkkääkin mielellään isomman yleisön eteen.

- Mitä olen täällä pelannut, niin Harjulla on selvästi enemmän porukkaa kuin monella muulla liigapaikkakunnalla. Hyvä kotiyleisö, Innanen kehuu.

- Seurastakin on vain hyvää sanottavaa. JJK on raikas, uusi toimija liigakartalla. Taustalla on henkilöitä, joilla on suuria visioita tästä touhusta. Tosin rahaahan ei millään liigaseuralla ole liikaa, hän näkee.

Neljättä peräkkäistä mestaruutta metsästävä HJK oli viime kaudella lopulta täysin ylivoimainen. Eroa hopeajoukkue Interiin kertyi hulppeat 24 pistettä ja pronssi-JJK jäi 27 pisteen päähän. Vaihtuvuus Klubissa on ollut suurta, mutta joukkue on tämänkin kauden kynnyksellä mestarisuosikki numero yksi. Innanen muistuttaa kuitenkin muiden, vaikkapa JJK:n mahdollisuuksista.

- En näe mitään estettä, miksi ei voitaisi taistella mestaruudesta. Talven pelit meni miten meni, mutta kyllä meillä on keskittyminen ollut kesän peleissä koko ajan. Hyvä startti kauden alulle ja homma lähtee kantamaan itse itseään, Innanen uskoo.

- Viime kauden kaltaiseen ylivoimaan HJK ei tällä kertaa pysty. En edes usko, että he voittavat mestaruuden. Mestari löytyy kolmikosta Inter, TPS ja JJK, hän povaa rohkeasti.

JJK:n liigataival käynnistyy sunnuntaina vierasottelulla KuPSia vastaan. Ensimmäinen kotiottelu pelaaan ensi torstaina, kun Harjulle saapuu Haka.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

JJK-pomo hurjana: Veikkausliigaa ei tarvita