JJK:n Antto Tapaninen kasvoi pojasta mieheksi

Lähes tuntemattomasta juniorijalkapalloilijasta JJK:n luottopuolustajaksi. Näin voisi summata Antto Tapanisen kasvua viime syksystä tähän kesään. 19-vuotias nuorukainen on ollut ilman vastalauseita JJK:n alkukauden suurin yllättäjä.

- En itsekään ajatellut, että tulisi näin paljon vastuuta. Talven aikana huomasin, että sitä vain alkoi tulla, Tapaninen toteaa.

Tapanisen tapauksessa kyse ei ole vain runsaasta peliajasta, vaan luottoa saatuaan hän on myös kasvanut miehen mittoihin. Nuorukainen on ollut Ykkösen vauhdissa kuin kotonaan. Aivan kuin hän olisi pelannut miesten pelejä koko ikänsä.

- Itse näkisin, että pystyn vielä paljon parempaankin. Mutta hyvin on mennyt, ja tyytyväinen on oltava, Tapaninen myöntää.

Kokeneet kaverit ottaneet hyvin vastaan

Mutta miksi juuri Tapaninen on noussut JJK:n juniorimyllystä edustusrinkiin? Nuoria lahjakkuuksia on muitakin, mutta he ovat jääneet hajaminuuteille tai ilman peliaikaa. Toki yksi syy Tapanisen nousulle olivat keväällä hänen kannaltaan "sopivat" puolustuspään loukkaantumiset, mutta Tapaninen on säilyttänyt itseoikeutetusti paikkansa kokeneempien tervehdyttyäkin. Taustalla on siis myös jotain muuta.

- Mulla on ainakin ihan hyvä itseluottamus. Niin mä olen muiltakin kuullut, Tapaninen miettii syitä, miksi juuri hän on ottanut askeleen poikien peleistä miesten vääntöihin.

Itseluottamus näkyy myös Tapanisen otteissa kentällä. Välillä nuorukainen on jopa liian rohkea, sillä muutaman kerran vastustajan haastaminen on johtanut vaarallisiin menetyksiin.

- Oon mä siitä joskus saanutkin palautetta, että on tullut pidettyä palloa liikaakin, Tapaninen hymyilee.

Useimmiten kokeneempien pelaajien neuvot Tapaniselle ovat kuitenkin olleet isällisen hyviä.

- Joukkuekaverit ovat auttaneet tosi paljon ja tsempanneet mua oikein erityisen paljon, Tapaninen kertoo.

Laitapuolustajan paikka sopivin

Suurelle yleisölle Tapaninen on tullut tutuksi vasta tämän kesän aikana, mutta toki puolustajalupaus on ehtinyt potkia palloa paljon jo aiemmin. Tapaninen on esimerkki hyvästä seuratoiminnasta, sillä hän on käynyt läpi JJK:n juniorimyllyn pikkupojasta asti.

- Pienestä pitäen olen tykännyt jalkapallosta ja seurannut sitä tosi paljon. Monipuolisuus on parasta jalkapallossa, pelkkä juokseminen ei ole niin kiinnostavaa. Oman pelaamisen aloitin noin 6-vuotiaana ja joskus c-juniori-ikäisenä aloin huomata pärjääväni, jolloin hommasta tuli vähän vakavampaa.

- Viime kesän talenttiakatemian pronssi on varmaan paras saavutukseni. Se oli tosi hyvä porukka, jossa oli erittäin hyvä henki, Tapaninen muistelee.

Poikavuosiensa aikana Tapanisen pelipaikka on vaihdellut lähes ympäri kentän. Miehistyttyään Tapaninen on kotiutunut laitapuolustajan tontille.

- Tykkään eniten laitapuolustajan paikasta. Siinä saa kuitenkin myös hyökätä ja juosta. Juokseminen onkin varmaan mun vahvuus. Kaksinkamppailutilanteissa ja sijoittumisessa mulla on eniten kehitettävää.

Kysymättäkin on selvää, että vahvan itseluottamuksen omaava kauden yllättäjä tähtää vielä Ykköstä kovempiin ympyröihin.

- Ainakin Veikkausliigaa pitäisi päästä pelaamaan. Toivottavasti se onnistuu JJK:ssa, Tapaninen heittää.

Maanantaina alkaa armeija

Seuraava iso haaste Tapanista kutsuu maanantaina, kun hän menee Tikkakoskelle armeijaan. Kevään ylioppilas myöntää, että asepalvelus voi näkyä hieman otteissa kentällä.

- Voi se vähän pallotuntumaa viedä, jos tulee pitempiä taukoja. Peleihin kuitenkin pitäisi päästä, Tapaninen tietää.

Vanhan uskomuksen mukaanhan armeijassa tehdään miehiä, mutta Tapanisen kohdalla se taitaa olla tarpeetonta. Poikasesta kasvoi mies jo viime talven aikana.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.