JJK:n Lahtisella odotukset korkealla

JJK:n kärkimies Mika Lahtinen asetti itselleen riman korkealle iskemällä viime kaudella itsensä tamperelaisen PP-70:n riveissä Ykkösen maalipörssin toiseksi 17 osumalla.

- Odotukset on kovat totta kai. En ole siitä hirveitä paineita ottanut, mutta koska joukkue vaihtui tällaiseen, jolla on selvä tavoite liiganousussa, niin tulosta on tultava jokaisella pelipaikalla. Kärkimiehen homma on tehdä niitä maaleja, neljä maalia tällä kaudella iskemään ehtinyt Lahtinen sanoo.

Nopea kärkimies on Jyväskylässä erilaisessa tilanteessa, kuin viime vuonna sarjasta pudonneessa PP-70:ssä, sillä JJK:n kärkeen riittää tunkua etenkin Tommi Karin palattua kentälle loukkaantumisen jälkeen.

- Treeneissä ja peleissä pitää antaa jatkuvasti kaikkensa, ei voi yhtään päivää ottaa löysästi. Hyvin pian löytää itsensä penkiltä, jos alkaa lepsuilemaan, Lahtinen muotoilee kilpailutilanteen.

Maalipörssin kärjessä kymmenellä osumalla komeileva Babatunde Wusu ja Lahtinen vakiinnuttivat Karin loukkaantumisen aikana paikkansa kärkiparina. Nyt valmentaja Ville Prihalla olisi vaihtoehtoja hyökkäyksen suhteen. Parin viime kauden aikana jyväskyläläisten sankariksi noussut Kari on tämän vuoden kokoonpanossa istutettu paluunsa jälkeen laidalle.

- Meillä on kuitenkin mennyt Tunden kanssa pelit kohtalaisen hyvin, paria peliä lukuunottamatta, joten ei välttämättä ole ollut tarvettakaan kierrättää hyökkääjiä, Lahtinen arvioi.

Nousu kohti kärkeä

Lahtinen on tyytyväinen JJK:n 4-4-2-pelisysteemiin. Myös Jyväskylässä orastava jalkapallobuumi on miehen mieleen.

- Huomasin jo viime vuonna, kun käytiin Harjulla, että täällä on tosi hyvä meininki. Mukava olla paikassa, johon on saatu vähän jalkapallokulttuuria, jota pääsee kehittämään eteenpäin, Lahtinen kertoo.

Vaatimustaso oman joukkueen otteista on miehellä korkealla, kuten liiganousua havittelevan joukkueen riveissä pitääkin.

- Ei ole ihan odotusten mukaisesti mennyt, kun ei olla, harjoituspelit mukaan lukien, oikein missään pelissä saatu itsestämme sitä parasta irti.

Vaikkei kuudes sija sarjataulukossa miellytä, on Lahtinen tyytyväinen siihen, ettei JJK ole täysin ulkona liiganousukamppailusta. Otteluiden huvetessa tulosta pitäisi kuitenkin alkaa syntymään, ennen kuin toiveet valuvat viemäristä.

- Se on pienestä kiinni. Jos tuossa tulisi nyt parin pelin voittoputki, niin peli-ilo varmasti löytyisi sitä kautta ja tuloksetkin olisi sitten erilaisia, Lahtinen uskoo.

Lahtinen painottaa suoritusvarmuutta ja -tasaisuutta kysyttäessä, mitä pitää pelillisesti tehdä, jotta kurssi kääntyy voittojen tielle,

- Esimerkiksi toissapeli Jippoa vastaan voitettiin 0-5. Kun sitä vertaa edelliseen TPV peliin kotona, niin eroa on kuin yöllä ja päivällä, mies antaa esimerkin kahdesta edellisestä ottelusta.

Toinen asia mihin Lahtinen toivoisi parannusta, on liike ja pelin tempo.

- Ollaan vähän lähdetty siihen hölkkävauhtiin mukaan, eikä ole ollut oikein intohimoa mukana.

Jyväskylässä pullat uunissa

Kertaalleen Veikkausliigaa Tampere Unitedin riveissä pelannut Lahtinen tavoittelee toista kierrosta pääsarjaan. Veikkausliigakentille paluu on miehen kohdalla kuitenkin monimutkainen yhtälö, johon riittää muuttujia JJK:n nousun lisäksikin.

- Se on monesta asiasta kiinni. Riippuu, miten viihtyy kaupungissa ja mitä avovaimo on mieltä asioista. Nyt on perheenlisäystä tulossa, niin sekin aina vaikuttaa asiaan, Lahtinen kertaa tilannettaan.

Perheenlisäystä odotetaan tammikuulle, jolloin kärkimies joutuu kantamaan itselleen täysin uudenlaista vastuuta.

- Elämässä on muutakin kuin jalkapallo ja pitääkin olla. Vielä ei jännitä, mutta ehkä tammikuussa alkaa jännittämään. Onneksi ei ole silloin pelejä, niin voi enemmän keskittyä toiseen hommaan, Lahtinen maalailee uutta rooliaan isänä.

Ainakin tähän asti Lahtinen on viihtynyt hyvin Jyväskylässä, jota hän kutsuu sopivan kokoiseksi ja opiskelijoiden takia virkeäksi ja nuorekkaaksi kaupungiksi. Erityiskiitosta Kortemäessä asuvalta mieheltä saavat läheiset Laajavuoren maastot.

- Tosi hienoja paikkoja ja hienot maisemat, tulee mieleen Tampereen Pyynikki, Lahtinen löytää yhtymäkohdan entiseen kotikaupunkiinsa.

Entä onko Jyväskylän ravintolatarjonta tullut visiitin aikana miehelle tutuksi?

- Yöelämä? Eihän me jalkapalloilijat siellä käydä, Lahtinen virnistää vastaukseksi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.