JJK:n konkurssi oli luultuakin karumpi, velkataakka kasvoi lähes miljoonaksi euroksi – pesänselvitys paljastaa, ketkä pumppasivat suuria summia yhtiöön

JJK Keski-Suomi Oy:n konkurssi oli oletettuakin karumpi. Pesänselvityksestä käy ilmi, että jalkapalloyhtiön velat nousivat 950 000 euroon. Yhtiön varallisuus oli tiistaipäivän (12.2.) kirjauksella 15 600 euroa.

Tällaisten lukemien edessä oli selvää, että ratkaisumalleja oli vain yksi.

Konkurssimenettely oli ainoa vaihtoehto. Yhtiöllä ei ollut enää oikeaa tai väärää mallia. Kaikki tiet olisivat johtaneet mitä ilmeisimmin alasajoon.

Jätteenkäsittelyteknologiaan erikoistuneen Protech Ad Services Oy:n omistaja Heikki Kutinlahti on suurin yksittäinen velkoja. Hän tuki vuosien 2008–2018 aikana JJK Keski-Suomi Oy:tä isoilla summilla. Konkurssissa hänen velkasaatavansa ovat 357 500 euroa.

Kutinlahti, kuten muutkin rahoittajat, tiedosti urheiluseurabisneksen lainalaisuudet. Riskit olivat ilmeiset. Suuresti Kutinlahti ei kuitenkaan kadu jalkapallon tukemistaan. Rahaa olisi voinut hänen mukaansa laittaa huonompaankin asiaan.

Kutinlahdella oli yhtiöön myös henkilökohtainen side. JJK Keski-Suomi Oy:n puheenjohtajana toiminut Lassi Hietanen on hänen ystävänsä.

 

Kutinlahden ohella velkojien listalla on myös muita yksityishenkilöitä.

Joni Collanille konkurssipesä jäi velkaa 95 000, Lassi ja Aino Hietaselle 45 000, Pekka Salomaalle 44 230 ja Jussi Ottavaiselle 26 000 euroa. Tukea tuli muutamalta muultakin yksityishenkilöltä, mutta he sijoittivat suoraan osakepääomaan, eivätkä siksi ole konkurssipapereissa velkojen listalla.

Lisäksi velkojien joukossa ovat Projektipalvelut Salomaa Oy (73 000 euroa), Keskinäinen eläkevakuutusyhtiö Ilmarinen (51 000), Verohallinto (49 000), Jyväskylän kaupunki (43 000) ja tilausajoyhtiö Ykspetäjä Oy (30 000).

– Emme kaatuneet yksittäisille jalkapalloihmisille jääneisiin velkoihimme, puheenjohtaja Hietanen sanoi.

– Ne eivät olleet ”todellista velkaa” vaan kahdeksan-yhdeksän vuoden aikana saatuja lahjoituksia. Ne oli tarkoitus sitoa osakepääomaan, eikä niiden perään kukaan huudellut. Jokainen ajatteli, että raha on urheilulle annettava sijoitus, jota todennäköisesti ei saa takaisin.

Hietasen mukaan JJK Keski-Suomi Oy:n kaatoivat muut velat, joita on noin 350 000 euroa.

Yhtiön puheenjohtajan mukaan pöydällä oli myös pelastussuunnitelma.

– Se olisi edellyttänyt, että yhtiöön olisi pumpattu 150 000 euroa välittömästi ja toiset 150 000 euroa lähitulevaisuudessa, Hietanen kertoi.

– Tähän jalkapallon ystävät eivät ymmärrettävästi halunneet enää lähteä. Se olisi tiennyt jatkuvaa tekohengitystä aina vuoteen 2025 asti.

Tuolloin uudella Hippoksella komeilee mahdollisesti uusi stadion.

Pelastusoperaatiolta vei pohjaa myös se, että yhtiön viimeiseksi jääneeltä vuodelta 2018 on napsahtamassa tilinpäätös, jossa tappio on vajaat 200 000 euroa.

JJK-perheen jalkapallotoimintaa pyörittävät jatkossa JJK Jyväskylä ry ja JJK Juniorit ry. Kolmosessa matkaansa jatkava edustusjoukkue ja A-nuoret ovat ensin mainitun yhdistyksen siipien alla. Muu junioritoiminta on JJK Juniorit ry:n vastuulla.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .