Jos JJK haluaa Veikkausliigaan, tätä ei saa munata

ASETELMA: Jalkapallon Ykkösessä sarjakautta on jäljellä noin kuukausi. Sarjanelosena keikkuvan JJK:n osalta loppurutistus pitää sisällään vielä seitsemän sarjaottelua. Ne voidaan jakaa selvästi kahteen kategoriaan: pakkovoittoihin ja kutkuttaviin ratkaisuotteluihin. Tänään Harjulla pelattava EIF-taisto kuuluu kategorioista ensimmäiseen.

Jyväskyläläisten nousuhaaveiden kannalta illan kotiottelussa JJK:lla ei lähtökohtaisesti ole varaa pistemenetyksiin. Kymmenen pistettä sarjajohtaja PS Kemiä perässä olevalle kettulaumalle tappio tammisaarelaisvieraita vastaan voisi olla jo kohtalokas, tasapelikin mutkistaisi nousu-unelmaa reippaanlaisesti.

JJK:n etuna muihin kärkijoukkueisiin on se, että joukkueella on kaksi peliä vähemmän pelattuna. Rästiottelut JJK:n on kuitenkin hyödynnettävä maksimaalisesti, jotta kärkitaisto ei karkaa. Jos JJK selvittää loppukauden pakkovoitot kunnialla, jyväskyläläisten mahdollinen suora nousu tai paikka nousukarsintaan ratkeaa kärkiotteluissa TPS:aa, AC Oulua ja PK-35:ttä vastaan.

Ykkösen sarjataulukossa kolmanneksi viimeisenä oleva EIF tuskin tulee olemaan tänään JJK:lle helppo suupala. Kauden ensimmäisessä kohtaamisessa jyväskyläläiset kairasivat nihkeähkön 2–1-kotivoiton, mutta heinäkuun alussa Tammisaaressa oli tyytyminen 1–1-tasapeliin.

Todennäköisesti Harjulla nähdään siis tiistai-iltanakin tasainen kamppailu, jossa panokset kotijoukkueen osalta ovat isot. Pelin henki lienee se, että JJK pitää palloa ja vierasjoukkue satsaa nopeisiin vastaiskuihin. Asetelma aiheuttaa painetta kotijoukkueen pelinrakentelulle, josta puuttui punainen lanka lauantain tappiollisessa Kemi-ottelussa. Juonikkuutta ja pallollista rohkeutta JJK-pelaajilta kaivataan nyt lisää.

Jyväskyläläismiehistön kannalta positiivista on se, että joukkueen loukkaantumistilanteessa alkaa vihdoin olla valoa tunnelin päässä. Esimerkiksi avainpelaajiin kuuluva Mikko Manninen pelasi jo Kemissä. EIF-taistossa sivussa ovat kuitenkin ainakin Jasin Abahassine ja Severi Vielma.

ARVIO: JJK joutuu kierrättämään kokoonpanoaan tiistain kotiottelussa, sillä fyysisesti raskas Kemi-ottelu painaa vielä jäsenissä. Ratkaisuvoimaa odotetaan siis myös tuoreilta miehiltä.

Vaikka EIF tarjoaisikin tänään kunnon haasteen, on JJK kotikentällään selvä suosikki voittajaksi. Kettupaitojen kotisaldo tällä kaudella on vähintään kohtuullinen: viisi voittoa, neljä tasapeliä ja vain yksi tappio (5.8. FC Jazz 1–2).

Luottoa kettulaumaan on taas. 1–2 maalin kotivoitto on haarukassa, kunhan hyökkäyspeliin löytyy hivenen uutta puhtia.

SEURAA HEITÄ: EIF:n hyökkäyksessä häärii 180-senttinen Mamadou Konate, jonka kanssa JJK-puolustus saa olla hereillä. Kolmekymppinen norsunluurannikkolainen on nopea jaloistaan ja soveltuu hyvin tammisaarelaisten vastaiskuihin perustuvaan pelisapluunaan. Konate on pelannut Suomessa jo vuodesta 2007 lähtien. Sinä aikana tilastoihin on kertynyt 25 veikkausliigaottelua, joissa syntyi neljä maalia. Tällä kaudella Konate on heiluttanut verkkoa Ykkösessä viidesti.

Ykkösen heinäkuun pelaajaksi valittu Mikko Manninen palasi viime perjantaina JJK:n pelaavaan kokoonpanoon reilun kuukauden mittaiselta huilijaksolta. Hyökkäävä keskikenttämies ei loistanut paluuottelussaan, mutta kokeneen pelaajan toipuminen jalkavammastaan tuo leveyttä pelinrakenteluun ja mahdollisesti myös ratkaisuvoimaa. Mannisen huippupanosta JJK tarvitsee kipeästi loppukauden kamppailussa, ehkä jo tänään tammisaarelaisia vastaan.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

JJK aloittaa "pleijaripelinsä" – unelmana Veikkausliiga