JyPK haastaa runkosarjan viimeisessä kotiottelussa yllättävän sarjakärjen – ”Åland Unitedin vahvat yksilöt hioutuneet joukkueeksi”

Jyväskylän Pallokerho pelaa lauantaina naisten jalkapalloliigan runkosarjassa viimeisen kotiottelunsa. Vihreäpaidat pääsevät mittaamaan kotinurmellaan Vaajakosken liikuntapuistossa tasonsa sarjakärkeä vastaan, sillä vieraaksi saapuu Åland United Ahvenanmaalta.

– Tosi hyvillä ja vapautuneilla fiiliksillä voi lähteä pelaamaan, kun se ylemmän jatkosarjan paikkakin on varma, tiivistää JyPK:n kapteeni Maria Alanko.

Runkosarjassa JyPK:llä on jäljellä lauantain kotiottelun jälkeen vielä vierasottelua Tikkurilan Palloseuraa vastaan ennen ylemmän jatkosarjan alkamista. Virallisia tavoitteita jatkosarjaan - johon JyPK lähtee sijalta viisi - ei joukkueessa ole vielä mietitty.

– Sovittiin muutama viikko sitten joukkueen kanssa, että keskitytään pelaamaan runkosarja loppuun, ja katsotaan sitten, mistä asemista jatkosarjaan lähdetään, Alanko kertoo.

Molempien lauantai-iltana kohtaavien joukkueiden viimeisin ottelu on viikon takaiselta Suomen Cupin kierrokselta. Noista otteluista ei liigapeleihin juuri kannata johtopäätöksiä vetää. JyPK nimittäin kohtasi Cup-ottelussa omat B-juniorinsa ja voitti 6-1. Åland United taasen kohtasi Tervakosken Padon ja jyräsi rumaan 15-0 voittoon.

– Sanotaanko näin, että olihan se aika mielenkiintoinen peli pelata, Alanko naurahtaa.

Virallisen ottelun pelaaminen kesken liigakauden seuran omia junioreita vastaan herätti etukäteen paljon kritiikkiä JyPK-leiristä. Alanko huomauttaa kuitenkin, että ottelussa oli myös positiiviset puolensa.

– Ainakin meidän B-juniorijoukkueelle se oli hieno juttu. Pääsivät näyttämään osaamistaan, kun koko seuran väki ja valmennusjohto olivat paikalla.
 

”Minulle Åland Unitedin sijoitus ei ole valtaisa yllätys"

Ahvenanmaalaisten nousu sarjan kärkikahinoin on tapahtunut melko äkkiarvaamatta. Viime kaudella Åland United sijoittui sarjassa kahdeksanneksi. Sarjanousija JyPK sijoittui seitsemänneksi, mutta keräsi kauden aikana peräti 14 pistettä enemmän. Toisaalta ahvenanmaalaiset ovat menestykseenkin tottuneet, sillä Åland United on vienyt naisten Suomen mestaruuden kausilla 2009 ja 2013. 

– Minulle Åland Unitedin löytyminen sarjan kärjestä ei ole aivan valtaisa yllätys. Heillä on aina ollut tosi vahvoja yksilöitä. Nyt he ovat selvästi hioutuneet yhtenäiseksi joukkueeksi. Tällä kaudella Åland United on ollut erittäin tasavahva ja tasapainoinen ryhmä, Alanko näkee.

Naisten Liigan kärkipää on edelleen äärimmäisen tasainen. Ahvenanmaalaiset johtavat sarjaa, mutta koko kärkinelikko, johon lukeutuvat lisäksi HJK, FC Honka ja PK-35 Vantaa, mahtuu neljän pisteen sisälle. Viidentenä oleva JyPK on neljäntenä olevaa Honkaa yhdeksän pistettä jäljessä.

”En laittaisi tappioita alakerran heikkoudeksi”

Tilastoja tutkailemalla Åland Unitedin – ja muidenkin kärkinelikon joukkueiden – suurin ero verrattuna jyväskyläläisiin vaikuttaisi olevan puolustuksen pitävyys. JyPK on nimittäin tehnyt 16 ottelussa 34 maalia. Kärkinelikon joukkueista ainoastaan FC Honka on tehnyt enemmän. Sen sijaan omaan maaliinsa esimerkiksi Åland United on päästänyt pallon vain 12 kertaa – JyPK 28 kertaa.

– En ole tyytyväinen siihen, kuinka paljon ollaan maaleja päästetty. En kuitenkaan laittaisi tämän kauden tappioita alakerran heikkoudeksi. Esimerkiksi 4-0 tappiossa FC Honkaa vastaan oltiin kokonaisvaltaisesti hieman perässä. Vaikea spekuloida, mutta en näkisi niin, että ero kärkijoukkueisiin tulee vain puolustuspelistä, topparina itse pelaava Alanko kommentoi.

Pelikieltoja tai loukkaantumisia JyPK-leirissä ei ole, joten vihreäpaidat pääsevät haastamaan sarjakärkeä täydellä rosterilla. Viimeksi Åland United ja JyPK kohtasivat toukokuussa Ahvenanmaalla. Tuolloin ottelu päättyi 1-1.

Naisten Liigaa Vaajakosken liikuntapuistossa: JyPK – Åland United lauantaina 11.8. klo 17:30.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .