JyPKille karvas kotitappio, maalikin hylättiin – nyt pitäisi opetella voittamisen aakkoset

Ensinnäkin.

On jokseenkin mahtavaa, että Keski-Suomessa on olemassa Jyväskylän Pallokerhon naisten liigajoukkue. Kun miesten edustusjalkapallo vaeltaa varjoisilla lämpäreillä, antaa JyPK lajille happea, uskoa ja energiaa.

Toisekseen.

Tämän JyPKin tulisi opiskella suhteellisen pikaisella aikataululla voittamisen aakkoset. Nyt sen kausi on avautunut kahdella lievästi yllätyksellisellä tappiolla. Varsinkin lauantain kotiavaus Viitaniemen tekonurmella oli mieliä kaihertava. Oulu Nice Soccer oli hävinnyt kauden neljä ensimmäistä otteluaan. Jyväskylästä se haki arvokkaat vieraspisteet lukemin 1–2 (0–1).

JyPK on rohkea. Se ilmoitti kauden alla metsästävänsä SM-mitalia.

Kyse on herättelystä ja naisjalkapallon orastavan buustin pönkittämisestä. Mutta kilpaurheilu on raakaa. Kuten naisten jääkiekossa tänä keväänä havaittiin, joukkue saa yleisön vankkumattoman tuen vasta onnistumisten myötä.

Viitaniemen auringon hehkussa oli paikalla 335 katsojaa. Toukokuussa JyPK siirtyy Harjulle. Yleisön virran voimistuminen edellyttää sitä, että urheiluväki aistii JyPKin yhdistelmänä, joka pelaa potentiaalinsa mukaan, ja jonka seurassa viihtyy kevyesti pari tuntia.

Potentiaalia vihreäpaidoista kiistatta löytyy. Lauantainakin joukkue pelasi aika ajoin erinomaisesti. Mutta vain aika ajoin.

– ONS ei ollut parempi joukkue, mutta suoraviivainen se oli, JyPKin ainokaisen ohjannut Kia Voutilainen, 18, totesi.

– Meidän pelaamisemme oli tosi ailahtelevaa.

Juuri näin. Kun isku oli päällä, JyPK rummutti vahvasti. Varsinkin toisen jakson alussa nähtiin ryhdikästä tekemistä. Tasoitusosuman jälkeen joukkueella oli monta tilaisuutta siirtyä johtoon.

Johto-osumaa ei syntynyt, ja sitten tapahtui yhtäkkiä jotain kummallista.

– En tiedä, mihin se hyvä vaihe katosi, päävalmentaja Mikko Manninen ihmetteli.

– Aloimme tehdä tosi huonoja ratkaisuja pallon kanssa. Peliväline poltteli, hätäiltiin ja yritettiin työstää kaikki asiat liian nopeasti.

Näin ONS anasti otteen itselleen. 68. minuutilla kolahti. Oululaisjoukkueen väkevä 21-vuotias kanadalaiskärki Marie Levasseur oli kärkkäänä paikalla, kun keskityspallo lipesi JyPK-vahti Juuli Kainulaisen hanskoista: 1–2.

Lopussa kotijoukkue jahtasi tiukasti tasoitusta. Palloa ei kuitenkaan saatu verkkoon. Kertaalleen Viitaniemen yleisö vaati rangaistuspotkua vihreäpaidan kaatamisesta. Päätuomari Ifeoma Kulmala oli toista mieltä.

– Joskus nuo vihelletään, joskus ei, Manninen kuittasi.

Paljon enemmän JyPKin luotsia jäi kismittämään hylätty maali toisen jakson alussa.

– En käsitä, Manninen puhisi.

– Pallo on maalissa, eikä se olekaan maali. Ottelun jälkeen tuomari sanoi, että pallo oli jo maalivahdin (Matilda Nurmi) käsissä. Katsoin tilanteen padilta: ei ollut.

– Tuomarin vain piti keksiä jokin syy, kun vihelsi liian hätäisesti.

Manninen saattoi hyvinkin olla oikeassa. Syytä tappioon ei voi kuitenkaan sälyttää Kulmalan kontolle. Kyllä JyPK menetti pisteet ennen kaikkea siksi, että pelin taso ei kestänyt 90 minuuttia.

Sen Manninenkin rehdisti myönsi.

Manninen sanoi olevansa aavistuksen huolissaan.

– Tietenkin olen, jos kahden ottelun jälkeen on kasassa nolla pistettä.

Toisaalta hän vaikutti luottavaiselta.

– Kun hommat tehdään mahdollisimman hyvin, tulosta kyllä syntyy.

Yksi viisasten kivistä on maalinteko. Rivistössä ei ole enää Gentjana Rochia. Pohjoismakedonialainen tykki oli 2018 liigan maalikuningatar: 20 maalia 20 ottelussa.

Jossittelu on tyhjänpäiväistä, mutta hauskaa. Rochin (nykyinen seura KuPS) ollessa paikalla, JyPK olisi kaivanut sunnuntainakin pisteen, ellei kolme.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .