Jyväskylässä pelataan yksi maan suurimmista junioriturnauksista – talkoovoimin toteutetussa Comets Cupissa pelataan 350 jalkapallo-ottelua viikonloppuna

Jyväskylän Komeetoilla on edessään valtava ponnistus. Jalkapalloseura järjestää viikonloppuna yhden maan suurimmista junioriturnauksista, Comets Cupin, joka on monelle joukkueelle myös kesän viimeinen. Paikalle odotellaan yhteensä 143 joukkuetta ja 1 700 pelaajaa. Pelejä pelataan noin 350 kappaletta Palokan liikuntapuistossa, Comets’ Parkissa Keltinmäessä ja Huhtasuon liikuntapuistossa lauantain ja sunnuntain aikana. Pojille tarkoitettu turnaus toteutetaan täysin talkoovoimin.

– Tietysti tämä on suuri tapahtuma meille, kun pelit alkavat lauantaiaamuna 8.30 ja päättyvät sunnuntaina 18.00. Onneksi seitsemän kertaa järjestetty turnaus on jo tuonut rutiinia tekemiseen, kertoo turnauspäällikkö Oiva Salmi.

Talkoovoimina toimivat Komeettojen pelaajien lisäksi näiden vanhemmat. Osa talkoolaisista on omasta halustaan töissä, vaikkei jälkikasvu enää pelaisikaan turnauksessa.

– Tällaisilla nakeilla turnaus hoidetaan. Talkoolaisien määrässä puhutaan useista sadoista. Heitä on töissä kentillä, ruokaloissa, pysäköinnissä ja esimerkiksi kotona leipomassa. Henkilötyötunteja tulee siis aivan hillitön määrä, jota on vaikea lähteä tarkasti arvioimaan.

Talkootyöt aloitetaan miltei heti edellisen turnauksen päättymisen jälkeen. Turnauksen jälkeisissä palavereissa pohditaan kehityskohteita, ja todellinen seuraavan kesän suunnittelu alkaa vuoden lopulla.

– Jo marraskuussa pitää olla suunnittelun suhteen valmista, sillä joukkueet suunnittelevat kesäänsä niihin aikoihin. Varsinainen rakennustyö ja muu valmistelu aloitetaan heinäkuun viimeisillä viikoilla. Ennen turnausta perjantai-iltana rakennetaan tarvittavat puitteet, Salmi selittää.

Itse Cupissa on eri ikäluokille omat sarjansa. Aivan nuorimpien joukkueiden tuloksista ei tehdä sarjataulukkoa, vaan kaikki saavat diplomit ja osallistumismitalit. Vanhemmat pelaavat jo sijoituksista, ja kolme parasta joukkuetta sarjasta saa mitalit normaaliin tapaan.

– Nuorten turnauksissa on se hyvä puoli, että tulokset eivät ole niin tärkeitä. Ne unohtuvat kuitenkin, ja poikien mieleen jää vain se, millainen fiilis turnauksessa on ollut. Aikuiset jäävät murehtimaan tuloksia ja epäonnistumisia, lapset eivät.

Tuomaroinnista ja muista toimitsijatehtävistä huolehtivat osaltaan Komeettojen vanhemmat pelaajat, kuten A- ja B-juniorit, jotka ovat käyneet tarvittavat koulutukset sekä Keski-Suomen erotuomarikerho.

Komeetoilla ei turnaukseen ole varsinaisia tulostavoitteita, vaan järjestämisestä he saavat helpotusta omaan toimintaansa.

– Turnauksen osallistumismaksu on ikäluokasta riippuen 105–210 euroa joukkueelta. Turnauksen tuotot menevät suoraan seuralle ja joukkueille, ja niiden avulla voimme pitää toimintamaksut osaltamme kohtuullisempina. Lisäksi saamme hyviä pelejä, kun ympäri Suomea olevat joukkueet tulevat Jyväskylään.

– Tulos on siis kaikin puolin positiivinen, Salmi analysoi. Comets Cup on ollut myös aikaisempina vuosina täyteen ahdettu.

Turnaus on yleisötapahtumana kaikille avoin. Salmi hehkuttaakin tunnelmaa ja toivottaa katsojat tervetulleeksi. Parkkipaikkoja on kentillä rajallisesti.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .