Kapteeni räyhähenki laukoi JJK:n jatkoon

Muistatteko vielä viime kauden JJK:n? Se oli ryhmä, joka joskus saattoi yrittää sinnikkäästi, mutta jonka itseluottamus ja taistelutahto olivat toivottoman heikoissa kantimissa. Lopulta kausi päättyi liigasta putoamiseen.

Yhdestä ottelusta ei toki sovi kiskoa liian pitkälle meneviä johtopäätöksiä, mutta Suomen cupin kuudennen kierroksen ottelussaan kettunutut olivat tulta ja tappuraa. Sen sai tuta nahoissaan vielä ainakin tämän kauden liigajoukkueisiin kuuluva TPS, joka poistui Vehkalammen iltapuhteelta 0–1 -tappio niskassaan.

TPS on ankarien rahahuolien rasittama ja sen myötä viime kauden joukkue meni lähes kokonaan uusiksi. Turkulaisille sopii povata pitkää ja piinallista liigakautta, mutta liigajoukkue on silti liigajoukkue.

Ja JJK oli hyvä. Se loi jo ensimmäisellä puoliajalla sellaisen määrän maalipaikkoja, että pari koteloa olisi voinut iskeä. Tuhlaajapoikana kunnostautunut Antto Hilska ei kuitenkaan osunut maalipuiden väliin. TPS:n paras jakso oli toisen puoliajan alkupuolella, mutta sitten JJK sai jälleen juonesta kiinni. Voittomaalin laukoi komeasti vapaapotkusta kapteeni Tommi Kari, kun pelikellossa oli 72 minuuttia. Vasta 16-vuotias Aleksis Lehtonen haastoi aivan rankkarialueen rajalla ennakkoluulottomasti ja TPS-puolustus joutui rikkomaan nuorukaista.

– Aksu hoiti hienosti siinä vaparin meille. Laukaus meni sinne, minne pitikin, aika paljon noita on tullut harjoiteltua, noin 17 metristä lähes keskelle maalia pallon laukonut Kari sanoi.

Parikymppinen TPS-vahti Arnold Uschanoff odotti selkeästi laukausta takakulmaan ja sijoittuminen oli sen mukaista. Kari kuitenkin ylitti näppärästi muurin ja jallitti siinä samalla nuorta veskaria.

Pelaajien valitsema

Kari oli yhtä tulisieluinen, yhtä taitava, yhtä nopea ja ennen kaikkea yhtä ärsyttävä kuin aina ennenkin. Mutta myös järkevämpi. Paluu kasvattajaseuraan on 27-vuotiaalle kipparille selkeästi iso juttu ja joukkueen kokeneeseen kaartiin kuuluva hyökkääjä kantaa vastuutaan ylpeänä.

– Pelaajat äänestivät minut kapteeniksi aika selkeällä äänienemmistöllä ja se on suuri kunnia. Mutta joukkueessa on muitakin johtohahmoja, vaikka kapteeninnauha minulla onkin, Kari huomautti ja mainitsi maalivahti Janne Korhosen ohella Jordi Van Gelderenin, Mikko Mannisen ja Antto Tapanisen.

Kenties Karin kaltainen, häviämistä yli kaiken vihaava räyhähenki oli juuri se, mitä viime kauden JJK:sta puuttui. Jos mies vain pystyy pitämään hermonsa kurissa ja olemaan samanaikaisesti vastustajan kannalta äärimmäisen raivostuttava pörriäinen, on oman kasvatin paluusta JJK:lle vielä valtavasti iloa.

"Sinne päin", tuumasi Pasoja

Paljon muutakin positiivista näkyi. Viime viikolla joukkueeseen liittynyt laitapakki Bilal Velija vaikuttaa vahvistukselta. 31-vuotias makedonialainen haluaa ottaa vastuuta pallollisena ja pystynee kauden mittaan tukemaan hyökkäyksiä reippaalla otteella. Jo viime kaudella liigaympyröihin sisään ajettu toppari Severi Vielma, 18, puolestaan luutii alakerrassa jo melkoisen miehekkäästi. Parikymppinen Aram Hasanzada operoi keskikentällä pallon kanssa ennakkoluulottomasti, välillä tosin vähän liiankin ennakkoluulottomasti, mutta parempi niin kuin turhan ujosti. Ja niin edelleen.

Päävalmentaja Juha Pasoja ei silti vielä hihkunut.

– Onhan se jo sinne päin, Pasoja velmuili.

– Ei me tietenkään huonosti pelattu, kun liigajoukkue pudotettiin. Parannettavaa on silti vielä paljon, ei tänään parasta JJK:ta nähty, hän lisäsi.

Maaleja olisi päävalmentajan mukaan pitänyt tehdä nähdystä paikkamäärästä pari–kolme. Taisteluilmeeseen hän oli silti tyytyväinen.

– Tuon näköistä se on, kun on nuori joukkue, jota muutamat kokeneemmat pelaajat käskyttävät. Taktisessa pelaamisessa nuoremmalla kaartilla on vielä oppimista, mutta tyytyväinen olen tähän otteluun, Pasoja luonnehti.

Voitollaan JJK eteni cupissa puolivälieriin. Puolivälieräparit arvotaan torstaina. Runkopelipäivä on vappuaatto. Kettuleirin toiveissa on tietysti kotiottelu ja pääsy Harjulle.

– Siellä olisi mukava tempaista kunnon vappukarnevaalit käyntiin, Pasoja suunnitteli.

Ykkösen sarjakausi alkaa JJK:n osalta vierasottelulla Hakaa vastaan. Pelipäivä aikaistunee cupissa jatkoon pääsyn myötä maanantai 28. päivästä lauantaihin 26. päivään.