Kolumni: Jalkapallon katsominen on helpoin tasa-arvoteko

Seuraa tunnustus: en tiedä naisten kansainvälisestä jalkapallosta juuri mitään.

Vielä viikko sitten olin täysin ulapalla huomenna alkavien naisten MM-kisojen ennakkosuosikeista ja odotetuimmista otteluista. Pelaajista mieleen muistui ainoastaan kaikkien aikojen naisjalkapalloilijaksikin kutsuttu brasilialainen Marta.

Miesten jalkapalloa seuraavana naisena ja feministinä hävettää. Miten tässä näin on päässyt käymään?

 

Samaan ovat heränneet ilmeisesti muutkin, sillä MM-kisat ovat saaneet jo ennakkoon poikkeuksellisen paljon mediahuomiota.

Naisten jalkapallon suosio on kasvanut Euroopassa viime vuosina huimasti. Esimerkiksi Espanjan liigassa tehtiin tällä kaudella historiaa, kun FC Barcelonan ja Atlético Madridin välistä ottelua seurasi paikan päällä jopa 60 739 katsojan ennätysyleisö.

Silti yhtäläisestä arvostuksesta ollaan vielä kaukana.

 

Jalkapallon katsominen on kenties helpointa, mitä yksittäinen ihminen voi tehdä edistääkseen sukupuoltenvälistä tasa-arvoa.

Seuraamalla ottelua televisiosta tulee samalla kasvattaneeksi lähetyksen katsojamääräpottia, joita sponsorit seuraavat tarkasti.

Urotekoon pystyy kotisohvalta, eikä se edes maksa mitään. Yle näyttää tänä vuonna kaikki MM-kisojen 52 ottelua, joten valinnanvaraakin on.

 

Toisaalta on väärin puhua naisten jalkapallon katsomisesta yksinomaan tasa-arvon kannalta. Huippupelaajien tekemää työmäärää ei voi alentaa sille tasolle, että otteluiden katsomiseen kannustettaisiin vain hyväntekeväisyysmielessä. Naisten MM-jalkapallon taso on noussut vuodesta 1991, jolloin kisat järjestettiin ensimmäisen kerran.

Uskallan kuitenkin väittää, että medianäkyvyys, yleisön kiinnostus, pelin taso ja sponsorisopimukset kulkevat käsi kädessä. Kun yksi näistä ominaisuuksista, esimerkiksi yleisön kiinnostus, kasvaa, muutkin kasvavat.

Naisten toissijainen arvostus maailman katsotuimmassa urheilulajissa heijastaa tilannetta koko yhteiskunnassa.

Toisaalta parannettavaa löytyy kaikkialta: norjalainen tähtipelaaja Ada Hegerberg on kieltäytynyt pelaamasta Norjan maajoukkueessa, sillä hänen mielestään maan jalkapalloliitto ei kohtele nais- ja miespelaajia tasaveroisesti.

Hegerbergin kannanotto on varmasti paikallaan, mutta katsojana kisojen boikotoiminen olisi naurettavaa. Parempi tapa vaikuttaa on kiinnostua kisoista.

 

Seuraavien viikkojen aikana lupaankin tehdä parannuksen ja seurata kisoja tarkasti.

Haastan myös sinut. Tee maailman helpoin tasa-arvoteko ja katso edes yksi naisten MM-jalkapallon ottelu.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .