MM-kisat menettivät kansan tuen Brasiliassa

Kansainvälisessä jalkapalloliitossa Fifassa voidaan jo kaksi viikkoa ennen Brasilian MM-kisojen alkua juhlia ennätystuottoa mainosmyynnistä ja lipputuloista.

Kun kisat myönnettiin Brasilialle 2007, Fifa arvioi kisojen järjestelyn onnistuvan 1,5 miljardilla eurolla. Rahaa on jo huvennut 8,6 miljardia, ja monet lähteet kuten USA Today ennakoivat 10 miljardin euron ylittyvän.

Etukäteen kisoista luvattiin kansalle monenlaista siunausta - työtä, parempia liikenne- ja tietoliikenneyhteyksiä, mahtituloja turismista ja talouden dominoteoriaa, joka veisi MM-kisojen investoinneilla Brasilian nousuun.

Hakuvaiheessa kisoja kannatti Folha de Sao Paulo -lehden kyselytutkimuksessa lähes 80 prosenttia kansasta. Huhtikuussa kannatus valahti samassa tutkimuksessa 48 prosenttiin.

Brasilialaiset mielenosoittajat ovat vaatineet rahojen ohjaamista terveydenhoitoon, koulutukseen ja liikenneyhteyksien kohentamiseen. Järjestelytoimikunnan jäsen Joana Havelange ilmoitti Instragramissa 16 päivää ennen kisoja, että mielenosoittajat ovat myöhässä vaatimuksineen.

- Toivon MM-kisojen onnistuvan mahdollisimman hyvin riippumatta siitä, miten paljon on tuhlattu tai varastettu, Havelange viestitti.

- Jos MM-kisojen kuluja on pakko vastustaa, se olisi pitänyt tehdä etukäteen, Havelange opasti kansaa viestissään, jonka hän kuitenkin myöhemmin tuhosi.

Kun sisäpiiristä tulee viesti, että rahaa on tuhlattu ja varastettu, ei ole ihme, että puolet kansasta tuntee itsensä petetyksi.

Kisojen hakuvaiheessa Brasilia nautti Luiz Inacio Lula da Silvan presidenttikauden taloudellisesti valoisimmasta jaksosta.

Nyt talouden kasvuluvut ovat lähestymässä nollaa, ja synkempää on luvassa. Inflaatio on kuudessa, korot 11 prosentissa.

- MM-kisojen ja Rion olympialaisten ongelmat ovat sitä luokkaa, että monet kuolevat vielä niiden takia nälkään, 39-vuotias katukauppias Maria de Lourdes sanoi talouslehti Forbesin haastattelussa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.