Maukas karsintahuipennus Euroopan kentillä

Belgialla ainoa varma MM-paikka ennen kahta viimeistä kierrosta.

Jalkapallon miesten MM-karsinnat huipentuvat Euroopassa mainiolla tavalla, sillä yhdeksässä karsintalohkossa jaetaan loppumetreillä vielä kahdeksan suoraa kisapaikkaa ja kahdeksan paikkaa jatkokarsintaan jatkaville.

Paikan Venäjällä ensi kesänä pelattavaan lopputurnaukseen on sinetöinyt ennen kahta viimeistä kierrosta vain H-lohkon voittava Belgia, karsinnat sivusta seuranneen isäntämaan ohella.

Yhdeksännen lohkokierroksen avaavana torstaina kisapaikkaa juhlittaneen Saksassa, puolustavassa maailmanmestarimaassa. Kaikki kahdeksan otteluaan lohko C:ssä voittanut Saksa matkaa lohkokakkosen Pohjois-Irlannin vieraaksi, ja pistekin riittää jalkapallomahdille.

Saksan naapurissa, E-lohkoa johtavassa Puolassa kisapaikka siintää myös ulottuvilla jo torstaina. F-lohkon kärki Englanti on sekin kynnyksellä: MM-matka varmistuisi torstaina kotivoitolla Sloveniasta tai tasapelilläkin, jos lohkokakkonen Slovakia ei voita Skotlantia.

Perjantaina varma kisapaikka on haussa Serbialla (lohko D) ja Espanjalla (lohko G). Serbia sinetöisi asian voitolla Itävallassa. Albaniaa isännöivä Espanja puolestaan saa seurailla kolme pistettä takana olevan Italian edesottamuksia Makedoniaa vastaan. Jos ja kun molemmat voittavat, lohkovoitto jää viimeisen kierroksen ja pelien Israel–Espanja ja Albania–Italia varaan.

Suomen lohkossa kihara tilanne

Perjantaina pelataan myös Suomen I-lohkossa, ja tilanne on kutkuttava: Kroatia ja Islanti 16 pistettä, Turkki ja Ukraina 14. Lohkovoitto ratkeaa vasta viimeisellä kierroksella maanantaina.

Lauantaina jännitetään A-lohkoa, jonka kärki Ranska söhelsi syyskuussa tasapelin Luxemburgia vastaan ja paransi näin Ruotsin saumoja lohkovoittoon. Ruotsi kohtaa Luxemburgin, Ranska Bulgarian ja kehnosta karsinnastaan huolimatta vielä toiveita elättelevä Hollanti Valko-Venäjän.

B-lohkossa pistemenetyksittä pelannut Sveitsi varmistaa paikan, jos kolme pistettä perässä oleva Portugali ei lauantaina yllä vähintään samaan tulokseen. Portugali voittanee Andorran, joten lohko huipentuu tiistain otteluun Portugali–Sveitsi.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.