Mixu Paatelainen: "En juokse karkuun"

Suomen jalkapallon A-maajoukkueen päävalmentajana vuodesta 2011 lähtien toiminut Mixu Paatelainen, 48, vieraili lauantaina Äänekoskella luennoimassa paikallisille futiskoutseille ja vetämässä harjoitukset jalkapallojunioreille.

- Ääneseudulla on selvästi kova halu toimia ja kehittää jalkapallotoimintaa. Täällä halutaan antaa nuorille mahdollisuus pelata jalkapalloa, sekä liikkua ja kehittyä lajin parissa. En olisi odottanut, että täällä on paikalla näin paljon porukkaa, Huuhkajien pääkäskijä totesi nähdessään lähemmäs toistasataa jalkapallojunioria Äänekosken tekonurmella.

- Tulin Äänekoskelle keskustelemaan paikallisten jalkapallovalmentajien kanssa, mutta samalla myös osaltani osoittamaan sen, että tällaisia tapahtumia tarvittaisiin Suomessa lisää. Uskon, että nämä hetket ovat lapsille elämyksiä, jotka varmasti muistavat tapahtuman vielä pitkään. Olemme kaikki yhtä suurta jalkapalloperhettä ja valmiina auttamaan toinen toisiamme, Paatelainen lisäsi.

Äänekosken Huiman juniorijalkapallon toiminnassa on mukana jo noin 330 rekisteröityä pelaajaa ja nousua suhdanteeseen viimeisen vuoden aikana on tullut peräti 27 prosenttia. Huiman juniorijalkapallon toiminta pohjautuu kolmeen tärkeään arvoon, joita ovat kasvatuksellisuus, suvaitsevaisuus ja iloisuus. Toiminnan tarkoituksena on antaa lapsille mahdollisuus liikkua ja kasvaa turvallisessa ympäristössä, aikuisikään saakka.

Mixu Paatelainen palasi siis lauantaina ikään kuin juurilleen, sillä hänen äitinsä on kotoisin Äänekoskelta ja isä vastaavasti Suolahdesta. A-maajoukkueen ykkösluotsin siteet Ääneseutuun ovat edelleen vahvat, sillä tutuissa maisemissa asuu vieläkin muutamia lähisukulaisia.

- Lapsena vietin paljon aikaa sekä Äänekoskella, että myös Suolahdessa. Serkkujeni ohella äidin täti asuu Äänekoskella ja isän sisko Suolahdessa, joiden luona ehdin myös tämän vierailun aikana käydä. Paljon täällä on tullut oltua, mutta viime aikoina vierailut ovat kuitenkin valitettavasti jääneet hieman vähemmälle.

Paikalliset futisjoukkueet ovat kulkeneet Mixun mielessä läpi elämän ja miehen omien sanojen mukaan nousseet myös aika ajoin puheissa esille vuosien saatossa. Paikallisen jalkapalloilun nykytila herättää huuhkajaluotsissa kysymyksiä, mutta samaan aikaan Paatelainen osaa myös kääntää katseita jo parempaan huomiseen.

- Huima on toki joskus pelannut korkeammallakin sarjatasolla (ensi kesänä jalkapallon Nelosessa), mutta sellaista on urheilu. Se on aaltoliikettä ja mitä voin nyt kuulemani perusteella sanoa, niin täällä on erittäin vahva ote kehittämiseen, kova motivaatio ja täällä oikeasti halutaan kehittyä. Täällä pidetään nuorista huolta ja halutaan heille parasta.

Suomen futismaajoukkue pelasi maaliskuun loppupuolella EM-karsinnoissa Pohjois-Irlantia vastaan häviten tuon kamppailun 1-2-lukemin, joka vaikeutti entisestään Huuhkajien pääsyä Ranskassa ensi vuonna pidettäviin EM-mittelöihin. Lohkossaan Suomi on tällä hetkellä neljäntenä, kun jäljellä on vielä viisi karsintakoitosta.

- Tulokseen olen ehdottomasti pettynyt. Oletin, että olisi saatu parempia tuloksia aikaan, sillä meillä on siihen kaikki edellytykset. Jos pelaamisemme jatkuu sillä mallilla mitä nyt, niin se toki antaa meille uskoa tulevaisuuteen, mutta samaan aikaan meidän täytyy olla myös parempia ja pystyä kehittymään koko ajan.

Huuhkajien pääkäskijä tunnustaa realiteetit ja toteaa Suomen jalkapalloilun tason kansainvälisillä kentillä olevan mitä se on, mutta sen ei kuitenkaan pidä antaa lannistaa pelaamisen kehittämistä, vaan nimenomaan se pitäisi osata kääntää voimavaraksi.

- Eurooppa on täynnä niin sanottuja jalkapallomaita, kun taas Suomi ei ole jalkapallomaa. Tietyissä maissa kulttuuri on vaan niin syvällä ja siellä tuotetaan enemmän huippupelaajia kuin meillä, joka on puhdas fakta. Emme kuitenkaan voi itkeä itseämme uneen sen takia, vaan meidän pitää keksiä keinot miten ollaan jatkossa parempia ja miten pystytään voittamaan enemmän pelejä.

- Uskon, että jokainen meistä haluaisi tehostaa pelaajakehitystä siten, että kyettäisiin jatkossa tuottamaan pelipaikkakohtaisesti parempia pelaajia. Se on se perspektiivi millä jalkapallovalmennusta lähestytään ulkomailla ja mielestäni se pitäisi olla suuntana myös meillä Suomessa. Me tuotetaan hyviä pelaajia, joista osa lähtee säännöllisesti ulkomaille, mutta totta kai me halutaan tehostaa sitä tuotantoa ja olla jatkossa parempia.

Mixu Paatelaisen asemasta A-maajoukkueen peräsimessä on myös puhuttu paljon viime viikkoina, mutta ajoittain miehen itsensäkin korviin kantautuviin huhuihin hän suhtautuu levollisin mielin.

- On ollut vaikeita aikoja ja tullut mietittyä paljon asioita. Mutta ei tämä ole sellainen tilanne, että laittaisin pään pensaaseen ja lähtisin karkuun juoksemaan. Tämä on tilanne, missä pitää nostaa selkää vielä suoremmaksi, kääriä hihoja vielä ylemmäs, tehdä vielä enemmän töitä ja miettiä entistä syvällisemmin kuinka tämä homma käännetään.

Tulosten lisäksi huuhkajakäskijä toteaa olevansa pettynyt myös siihen, että ei ole joukkueineen kyennyt antamaan parempia hetkiä maajoukkueen kannattajille, joita mies kuvailee huikeiksi. Samaan aikaan Mixu Paatelainen kuitenkin tyynnyttelee huuhkajafaneja toteamalla, ettei mikään suuri muutos tapahdu hetkessä.

- Olen aiemminkin sanonut, että maajoukkuetasolla pelaamisen tasoa ei paranneta pelkästään sormia napsauttamalla. Se on pitkä prosessi ja siinä pitää olla kärsivällinen. Olemme tehneet isoja muutoksia (muun muassa pelaajarintamalla ja pelisysteemin osalta) ja ottaneet suunnattomia harppauksia eteenpäin, jotka antavat meille mahdollisuuden menestymiseen jatkossa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.