Näkökulma: Ensin välähti, sitten Teemu Pukki osui ja taivas repesi

Salama välähti kirkkaasti taivaalla hetkeä ennen kuin Teemu Pukki viimeisteli komean yksilösuorituksen päätteeksi Huuhkajien voittomaalin.

Osuman jälkeen taivas repesi ja vettä alkoi sataa kaatamalla. Raju sade vaimensi korkeintaan Bosnia–Hertsegovinan menoa. Suomea ilman raikastuminen ruokki entistäkin komeampaan peliin.

Valtaosa katsojista kastui litimäriksi, mutta se ei haitannut, kun Suomi pääsi juhlimaan Pukin kahden maalin illan päätteeksi 2–0 (0–0) -voittoa.

– Olihan se makeaa, kun vettä alkoi tulla rajusti heti maalin jälkeen, Pukki naureskeli.

Avausmaalin tapahtumaketjussa tiivistyi monia Huuhkajien nykymenoon liittyviä asioita.

Joukkue on parhaimmillaan, kun se saa luotua tilanteen tyhjästä kuin salama kirkkaalta taivaalta.

Toinen asia on se, että joukkue menestyy pitkälti Pukin varassa tehoilla.

Sateessa raataminen puolestaan näytti, että poikkeuksellisen hyvähenkinen joukkue painaa vain kaasua, kun tilanne vaikeutuu.

Päävalmentaja Markku Kanervan toimintamallista tulee mieleen Roy Hodgsonin aikakausi Suomen päävalmentajana.

Sekä Hodgson että Kanerva osaavat ottaa joukkueesta parhaan tehon irti.

Aina sekään ei riitä, mutta lauantaina tuli jälleen yksi komea palkinto.

Suomen pelaamisessa korostuu ajatus, että töitä tehdään kaverille. Kentälle ei jää kovin usein yksinäisiä suomalaisia vastustajan kiusaksi. Bosnia–Hertsegovinan kaadossa ajatusmalli näkyi ennen kaikkea puolustuksen liikkumisessa. Paine vastustajaa kohtaan luotiin aina vähintään kahden pelaajan voimin, kun laitapuolustajat liikkuivat pelin painopisteen mukana. Topparit saivat loistavasti tukea, eikä vastustaja saanut pelin aikana kuin yhden vaarallisen maalipaikan.

Sapluuna toimii ja oikeastaan se on aina tapa, jolla Huuhkajat voi menestyä. Hyökkäyspelaamiseen ei löydy riittävästi virtuoosimaisia taitureita, joiden turvin voisi ottaa pallon hallinnan ja rakentaa tilanteita pitkistä myllytyksistä. Sitä Suomi joutui yrittämään ensimmäisellä puoliajalla, kun Bosnia vetäytyi hyvin alas.

Suomen vahvuus hyökkäyksissä on nopeat vastaiskut. Niille tuli tilaa, kun Bosnia alkoi pelata aktiivisemmin.

Nykyisellä Huuhkajien pelitavalla maalipaikkoja ei siunaannu kovin usein, joten Huuhkajien on kyettävä pistejahdissa laadukkaaseen viimeistelyyn. Pukki on kovan luokan maalipyssy, mutta joukkue tarvitsee myös varavaihtoehdon. Aina Kotkan tykki ei osu ja joskus hän voi myös olla loukkaantuneena. Nyt apua ei todellakaan tarvittu.

Suomesta on kasvanut vaisumman jakson jälkeen ilkeä kotijoukkue, joka on saanut jälleen kannattajat taakseen.

Tunnelma Ratinassa oli sellainen, että selässä kulki kylmiä väreitä.

Kotiyleisön merkitys on suuri Huuhkajille ja sen pelaajat myös tiedostavat. Tuttuun tapaan maajoukkueen tähdet kävivät kiittämässä aktiivisimpia kannattajia huudatus- ja tanssihetkellä.

– Sain sateesta lisää adrenaliinia, mutta olihan tunnelma ennen kaikkea huikea. Iso kiitos kannattajille, luottotoppari Paulus Arajuuri sanoi.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .