"Näkymätön ja nopealiikkeinen" vastustaja koronavirus pakotti Uefan siirtämään EM-jalkapallon vuodella eteenpäin

Euroopan jalkapalloliitto Uefa vahvistaa, että miesten EM-lopputurnaus pelataan kesällä 2021. Pelipäivät ovat ehdotuksen mukaan 11. kesäkuuta  –  11. heinäkuuta. Tiedon kisojen siirtämisestä kertoi jo aiemmin Norjan jalkapalloliitto Twitterissä.

Uefa päätti asiasta kaikkien 55 eurooppalaisen jalkapalloliiton välisessä videokokouksessa tänään. Päätöksen mukaan kaikki Uefan alaiset kilpailut ja maaottelut on siirretty toistaiseksi.

EM-kisoihin ensimmäisen kerran päässyt Suomen miesten maajoukkue oli kohtaamassa Puolan ja Ranskan vieraskentillä maaliskuun lopulla, mutta nämäkin ottelut on nyt siirretty. Uusi yritys pelien pelaamiseksi tehdään kesäkuun alussa, mikäli tilanne sen sallii.

–  Johdamme lajia, jota valtavat määrät ihmisiä elää ja hengittää, ja joka on nyt jäänyt tämän näkymättömän ja nopealiikkeisen vastustajan jalkoihin, Uefan puheenjohtaja Aleksander Ceferin maalaili viitaten koronavirukseen, joka on sotkenut paitsi eurooppalaisen jalkapallon myös pitkälti kaiken muunkin urheilun ympäri maailman.

–  Tällaisina hetkinä jalkapalloyhteisön on näytettävä vastuuntuntoa, yhtenäisyyttä, solidaarisuutta ja epäitsekkyyttä. Fanien, jalkapallotoimijoiden ja pelaajien terveys on oltava ykkösprioriteettimme, ja olen ylpeä kollegoistani ympäri eurooppalaisen jalkapallon. Yhteistyön henki on todellinen, kaikkien ymmärtäessä että jotain on uhrattava parhaan tuloksen saavuttamiseksi. Tarkoitus ennen (taloudellista) voittoa, sen me saavutimme tänään.

Päätös raivaa tietä maanosan kansallisten sarjojen loppuun pelaamiseksi. Koronavirus on keskeyttänyt pitkälti kaikki Euroopan sarjat.

Muista kilpailuista päätöksiä myöhemmin

Suomen Palloliiton pääsihteeri Marco Casagranden mukaan siirto oli "pienempi paha".

–  Lopputurnauksen siirtäminen on ilman muuta massiivinen asia, mutta muuta vaihtoehtoa ei nyt ole. Tässä tilanteessa siirto vuodella eteenpäin on pienempi paha kuin muut skenaariot, Casagrande kertoi Palloliiton sivuilla.

–  Ceferin linjasi täysin oikein, että Euroopan jalkapallon juhlaa ei voida viettää ilman kannattajia ja katsojia. Lopputurnausta ei voida pelata tyhjille katsomoille – sitä riskiä ei haluta ottaa.

Ensi kesän muiden jalkapallotapahtumien osalta Uefa tekee päätöksiä myöhemmin. Naisten EM-turnaus on tällä hetkellä ajoitettu pelattavaksi 7. heinäkuuta–1. elokuuta 2021, Kansojen liiga 2.–6. kesäkuuta 2021 ja alle 21-vuotiaiden EM-turnaus 9.–26. kesäkuuta 2021.

Eräiden lähteiden mukaan ainakin naisten EM-kisoja siirrettäisiin vuodella myöhemmäksi.

Myös seurajoukkueiden MM-turnaus on ohjelmassa kesäkuussa 2021, samoin kuin karsintoja vuoden 2022 miesten MM-lopputurnaukseen. Myös Euroopan seurajoukkuekilpailujen lippulaivan eli miesten Mestarien liigan tämänvuotisen finaalin päivämäärästä pitää vielä odottaa ratkaisuja.

Huuhkajilta kiitosta kisasiirrolle, mutta "tietysti se samalla harmittaa"

Suomen maajoukkuekapteeni Tim Sparv ja ykkösmaalivahti Lukas Hradecky kertoivat ymmärtävänsä päätöstä.

–  Kun miettii tätä tilannetta, päätös on ainoa oikea. Mutta tietysti se samalla harmittaa. Niin pelaajat kuin kannattajatkin ovat odottaneet niin kauan, että Suomi pelaa EM-kisoissa, Sparv sanoi Yle Sportenille.

–  Kannattajat saavat nauttia peleistä ilman pelkoa koronaviruksesta, mutta eivät vielä tänä kesänä. Oikea ja vastuullinen päätös.

Kipparin mukaan Huuhkajat tulevat kesään 2021 kehittyneinä.

–  Urheilullisesti tämä on harmillista. Mielestäni meillä oli mahdollisuus haastaa myös isoja maita.

–  Aiomme käyttää tämän ajan kehittymiseen. Emme ole tyytyväisiä pelkkään kisapaikkaan. Haluamme kehittää peliämme ja olla yhä paremmin valmistautuneita ensi vuonna, Sparv päättää.

Hradecky puolestaan toteaa Ilta-Sanomille, että "ainakin me olemme nyt vuoden pidempään arvokisajoukkue!". Uefan päätös oli Hradeckynkin mieleen.

–  Se oli järkevä päätös. Ei Uefalla ollut tosin varmaan muuta vaihtoehtoa.

–  Jalkapallo tulee kakkosena tässä maailmantilanteessa. Tärkeintä on nyt vain saada maailma taas terveeksi ja tasapainoon.

Saksalaisseura Leverkusenissa torjuva Hradecky muistuttaa myös siitä, että nyt Euroopan kansalliset sarjat saadaan ehkäpä pelattua loppuun.

–  EM-kisoja siirtämällä tehtiin lisää tilaa liigojen loppuun pelaamiselle, vaikka ottelut pelattaisiinkin tyhjille stadioneille. Se on tärkeää monien seurojen olemassaololle, koska tv-rahat ovat niin iso osa seurojen tuloja. Ja pitää sarjat pelata loppuun myös putoajien ja mestaruuden ratkeamisen takia, Hradecky sanoo Ilta-Sanomille.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.