Naisten jalkapallon MM-kisat huipentuvat tänään – vastakkain kestomenestyjä ja ensikertalainen

Yhdysvallat ja Hollanti suuntaavat sunnuntaina Ranskan Lyonissa pelattavaan jalkapallon naisten MM-kisojen finaaliin kovin erilaisista lähtökohdista. Naisjalkapallon jätteihin lukeutuva Yhdysvallat on tottunut menestymään lajin historiassa ja on nyt mukana loppuottelussa kolmatta kertaa peräkkäin.

Vuonna 2011 Yhdysvallat taipui rangaistuspotkukilpailun päätteeksi Japanille, mutta neljä vuotta sitten se palasi mestariksi saman maan kustannuksella. Maailmanmestaruuksia Yhdysvalloilla on kaikkiaan kolme.

Hollanti on puolestaan ensimmäistä kertaa näin pitkällä MM-tasolla. Toki aivan untuvikkoina oranssipaitojen ei tarvitse finaaliin lähteä, sillä Hollanti on hallitseva Euroopan mestari kahden vuoden takaa.

Hollanti selviytyi naisten MM-kisoihin ensimmäistä kertaa neljä vuotta sitten. Tuolloin se pääsi neljännesvälieriin.

– Olemme katsoneet Yhdysvaltojen pelejä, myös heidän välieränsä Englantia vastaan. Heillä on todella kova joukkue, tietenkin. Toivottavasti pystymme pelaamaan omaa peliämme. Mitä vain voi tapahtua, 1–0-voittomaalin jatkoajalla Ruotsia vastaan laukonut Jackie Groenen sanoi kansainvälisen jalkapalloliiton Fifan nettisivuilla.

Yhdysvallat ja Hollanti ovat huristelleet loppuotteluun ilman tappiota tai edes pistemenetyksiä. Pudotuspelivaiheessa Yhdysvallat on peitonnut Espanjan, Ranskan ja Englannin maalein 2–1. Hollanti kaatoi ennen Ruotsi-välierää neljännesvälierissä Japanin 2–1 ja puolivälierissä Italian 2–0.

– Emme tienneet, että tämä olisi mahdollista. Vielä yksi ottelu ja saatamme olla maailmanmestareita. Pelistä tulee vaikea, mutta olisi uskomatonta voittaa ottelu, Groenen mietti ESPN:lle.

Yhdysvallat on pitänyt turnauksen puolivälieristä lähtien muun maailman mainetta yllä, sillä kahdeksan parhaan joukossa oli sen lisäksi vain eurooppalaismaita.

Loppuottelu alkaa Suomen aikaa kello 18.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

Yhdysvaltain Rapinoe kritisoi MM-finaalin alla Fifaa "kunnioituksen puutteesta"

Marianne Miettinen on jalkapallokommentaattorina Lyonissa: "Aina ei pysty pysymään rauhallisena"