Onko Patrik Alaharjulasta JJK:n pelastajaksi? – "Haka on pakko kaataa"

Eetu Vertainen, HJK ja 189 senttiä. Rasmus Karjalainen, KuPS ja 186 senttiä. Patrik Alaharjula, JJK ja 187 senttiä.

Kaikki noin parikymppisiä, tyypillisiä moderneja kärkipelaajia.

Kansainvälisessäkin jalkapallossa on nähtävissä, että juuri nyt hyökkääjältä vaaditaan maalien lisäksi kokoa.

Huippujoukkueiden piikkipaikat ovat vallanneet kolossit – on Robert Lewandowskia, Edinson Cavania ja Oliver Giroudia. Yhä harvemmin kärjessä kirmaa Michael Owenin tyyppisiä ikiliikkujoita.

– Totta, vähän on hyökkääjän profiili viime vuosina muuttunut. Varmaan seurat hakevat semmoista raamikasta kärkeä, joka pystyy pitämään toppareita vastaan palloa ja puoliaan. Vähemmän on enää niitä vipeltäjiä piikissä, JJK:ssa ensimmäistä kauttaan pelaava Alaharjula tuumii.

– Jos ajattelee aikamme täydellistä hyökkääjää, niin joku (Romelu) Lukaku on aika lähellä. Hän pystyy osallistumaan rakenteluun, on kookas ja tarjoaa silti räjähtävyydellään pelotteen myös pystyjuoksuihin.

190-senttinen ja 94-kiloinen Lukaku on toki täysin eri pelaaja kuin Alaharjula. Mutta Lukakun pelityylissä Alaharjula näkee tavoiteltavaa, suuntaa kehitykselleen.

– Haluan myös tehdä peliä, en vain seistä kärjessä. Samalla pitää kuitenkin muistaa, että hyökkääjät erottuvat maaleistaan. Maaleja pitää tehdä, ei muu lopulta merkitse, neljä maalia Ykkösessä iskenyt Alaharjula linjaa.

– Muutama maali saisi olla itsellä enemmän.

 

Pari viime kautta Alaharjulan ura polki pahasti paikallaan. KuPSissa tarjolla oli vain hajaminuutteja sieltä täältä. Farmijoukkue KuFu-98:n riveissä vastuuta tuli ja maalejakin syntyi, mutta Kakkonen ei enää palvellut Alaharjulan kehitystä.

Niinpä Ykkönen ja JJK vaikuttivat erinomaiselta askeleelta eteenpäin.

– En koskaan saanut KuPSissa kunnon mahdollisuutta. Olisiko 15 minuuttia ollut pisin vaihtoni?

Itseluottamus alkoi ropista vähäisen vastuun myötä. Juuri itseluottamus on Alaharjulan mukaan hyökkääjälle elinehto.

– Terve itseluottamus, ei saa mennä yli. Pitää tietää, milloin paiskia töitäkin joukkueen eteen. Se on sellaista jatkuvaa tasapainoilua, itseluottamus siis.

Alaharjula onkin saanut Jyväskylässä itseluottamustaan takaisin. Tai näin ainakin voi päätellä miehen puheista.

– Parhaimmillani olen maalin lähellä. Olen hyvä boksipelaaja. Osaan viimeistellä vasurilla, oikealla ja päällä.

– Liian vähän olen käyttänyt vetoani. Mulla on hyvä laukaus, liikaa olen sitä peleissä säästellyt.

 

Aika JJK:ssa on maistunut kuopiolaiselle varsin maukkaalta.

– Ykkönen on osoittatunut mulle hyväksi stepiksi. Urani kannalta haluan edetä pienin askelin, liian suurta harppausta on turha hamuta.

– Jyväskylästä olen todella tykännyt. Kuopion kanssa aika samankokoinen kaupunki, mutta nuorekkaampi. Koko elämäni olen Kuopiossa asunut, joten ihan maisemanvaihdoskin on virkistänyt.

 

JJK:n kausi Ykkösessä on ollut sanalla sanoen vaisu. Tällä hetkellä näyttää, että Kettupaidat tippuvat ensi kaudeksi Kakkoseen. Säilymiseen on kertynyt matkaa jo viisi sarjapistettä.

Tippuminen olisi todellinen katastrofi, pelasihan JJK vielä viime kaudella Veikkausliigassa.

– Tässä on vielä puolet kaudesta jäljellä. Uskomme, että homma kääntyy vielä oman laadukkaan tekemisen kautta, Alaharjula sanoo ja kehuu samalla joukkueen positiivista meininkiä.

– Meillä on nuori joukkue, joka tekee omat virheensä. Tarvitsemme nyt kipeästi yleisön tukea. Siitä saa valtavasti voimaa, kun katsomossa on väkeä.

JJK on voittanut ainoastaan kahdesti: kotona KPV:n, vieraissa FC Hakan. Juuri valkeakoskelaiset saapuvat lauantaina Harjulle.

– Jos miettii voitettuja pelejä, niin niissä meillä on pakka pysynyt koko pelin tiiviinä, ei ole tullut niitä repiviä henkilökohtaisia virheitä.

Päivän pelistä ei panoksia puutu.

– Haka on nyt pakko kaataa, tasapelikään ei oikein riitä. Voi sanoa, että pisteiden valossa edessä on kauden isoin peli, Alaharjula toteaa tuimalla katseella.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .