PS Kemi Ykkösen ykkönen, PK-35 nousukarsintaan

Jalkapallon Ykkösen sarjajohtaja PS Kemi ei jättänyt jossiteltavaa viimeisellä sarjakierroksella lauantaina. Joukkue voitti kotonaan Jazzin 4–1 (2–0), ja nousu liigaan on edessä, kunhan seura läpäisee liigalisenssimenettelyn.

Palloliiton puheenjohtajan Pertti Alajan ojentamaa mestaruuspokaalia pääsi ensimmäisenä nostamaan joukkueen kapteeni Billy Ions, joka oli täysin pitelemätön Jazzin puolustukselle. Ions teki itse 1–0- ja 4–1-maalit, joista jälkimmäinen oli hänelle kauden 17:s osuma. Lisäksi Ions, 21, alusti syötöllään Tuomo Könösen 2–0-osuman.

Kemiläislähtöinen 38-vuotias Könönen ei pystynyt pidättelemään kyyneleitään sarjavoiton ratkettua.

– Vuonna 1993 pelasin 14-vuotiaana ensimmäisen miesten pelin Visan Pallossa. Sen jälkeen pelasin pitkään liigaa ja kaksi vuotta Norjassa. Matkustaessani aina mietin, että olisipa joskus kiva pelata Kemissä liigaa, Könönen tunnelmoi,

– Ehdin jo luopua toivosta, kunnes viime talvena sama hullu ajatus alkoi pyöriä mielessä.

Samalla Könönen paljasti, ettei hän suinkaan ole lopettamassa uraansa sarjanousuun. Hän toimi pelaamisen ohessa myös joukkueen kakkosvalmentajana.

Noususta nousuun

PS Kemi viihtyi Ykkösessä vain yhden kauden ajan, sillä täksi kaudeksi seura nousi Kakkosesta Ykköseen.

– Meillä oli palo menestyä. Meillä oli valtava yhteenkuuluvuuden tunne, ja olimme kuin veljiä. Meille ei tullut kauden aikana isompia notkahduksia, Könönen analysoi.

Edellisen kerran kemiläisjoukkue on pelannut pääsarjassa vuonna 1989, jolloin Kemin Palloseura putosi liigasta.

Myönteistä liigalisenssipäätöstä varten PS Kemin ja kaupungin pitää kehittää nykyisen kentän olosuhteita merkittävästi.

– Olosuhteet, kuten uudet katsomot, pitää saada kuntoon. Kiire tulee, mutta on se mahdollista, kemiläinen jalkapallolegenda ja kaupunginhallituksen jäsen Jukka Ikäläinen kommentoi.

Kentän laidalla ottelua seurasi 2 114 katsojaa, mikä on PS Kemin uusi ennätysyleisö.

Kuqi tarkkailumatkalle Vaasaan

Sarjakakkosena liigakarsintaan pääsee vantaalainen PK-35. Se kohtaa kaksiosaisessa karsinnassa liigassa toiseksi viimeiseksi sijoittuneen joukkueen.

Ykkösen päätöskierroksella PK-35 pelasi maalittoman tasapelin kilpakumppaniaan TPS:ää vastaan. Se riitti vantaalaisille.

PK-35 haki hanakammin maalia ja oli myös lähempänä voittoa, mutta turkulaisten maalivahti Oskari Forsman sai puolustuksen kera tulpattua viimeistelyn.

– Loistava kausi, oikealla sijalle olemme. PK-35 menee liigakarsintaan ja sinne se kuuluu, TPS:n valmentaja Mika Laurikainen vertaili pronssin ja hopean eroa.

Fyysisen rajua taistoa, jossa jaettiin kahdeksan varoitusta, seurasi 1?876 katsojaa. Jännitystä riitti päätösvihellykseen asti. PK-35:n leirissä kuitenkin tiedettiin, että sarjajohtaja Kemi johtaa otteluaan eikä ole ohitettavissa.

– Lopussa piti varmistaa, että emme päästä (maalia) omiin, PK-35:n päävalmentaja Shefki Kuqi kertoi.

Vantaalaisjoukkueen kausi jatkuu vielä kahden viikon kuluttua parin karsintaottelun verran. Vastustaja on joko VPS, KTP tai Jaro.

VPS isännöi sunnuntaina viimeistä edellisellä liigakierroksella KTP:tä, ja Kuqi aikoo olla paikalla tarkkailemassa.

– KTP:lta olen nähnyt muutaman pelin Helsingissä. VPS:ää en ole vielä nähnyt. Pääasia on, että me olemme valmiit, Kuqi puntaroi tulevia.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

PS Kemi voitti miesten Ykkösen mestaruuden – JJK neljäs