"Pelaajatuotannossamme on hirveästi parantamisen varaa"

Moni nuori suomalaisjalkapalloilija suuntasi talven aikana ulkomaiden kentille.

Esimerkiksi Jasse Tuomisen (Bate Borisov), Mikael Soisalon (Middlesbrough), Pyry Soirin (Shahtar Soligorsk) ja Abukar Mohamedin (Lazio) viime aikojen siirrot on nähty merkkeinä siitä, että suomalainen pelaajakasvatus toimii.

HJK:n toimitusjohtaja Aki Riihilahti on isosta kuvasta eri mieltä.

– Olen jossain määrin huolissani siitä, mikä Suomen pelaajakasvatuksen taso on. HJK:n ja koko muun Suomen pelaajatuotannossa on hirveästi parantamisen varaa. Emme tuota niin laadukkaita pelaajia kuin menestystavoitteemme ovat, Riihilahti sanoo.

Riihilahden mukaan pelaajamyynnit eivät tapahdu itsestään.

– Pelaajamyynti ei ole mitään sattuman kauppaa. Jokaisen Suomesta lähtevän pelaajan kohdalla se on kovan ja systemaattisen työn tulos. Pelaajamyynnit ovat tervettä rahaa yhteisömme ulkopuolelta, hän sanoo.

Arjen haasteita

Nuorisomaajoukkueiden menestys on yksi osoitus tasosta.

Suomen alle 21-vuotiaat miehet jäivät rannalle EM-kisoista. Alle 19-vuotiaat ja 17-vuotiaat pojat etenivät EM-jatkokarsintoihin, joissa niiden urakka päättyi.

Suomalaisessa pelaajakasvatuksessa on suuriin jalkapallomaihin verrattuna monia arjen haasteita.

– Maailmalla pelaajamassaa on monesti enemmän, eikä meillä jalkapallokulttuurin asema ole niin vahva, Ilveksen päävalmentaja Jarkko Wiss muistuttaa.

Ilveksellä on tuoretta kokemusta nuorten pelaajien siirroista suurin ulkomaalaisseuroihin.

Maalivahti Otto Huhtanen teki viime syksynä 16-vuotiaana sopimuksen Newcastleen, jossa hän hakee urapotkua seuran junioriryhmästä. Vahvan kauden pelannut Soisalo suuntasi Valioliigassa pelaavan Middlesbrough'n organisaatioon.

– On täysin tapauskohtaista, kannattaako pelaajan lähteä hyvin nuorena ulkomaille esimerkiksi akatemioihin vai ei, Wiss sanoo.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.

HJK röyhistelee kasvattajana – ehkä jälleen myös kentällä