"Pikku hiljaa opitaan, mitä aikuisten pelit tarkoittavat" – JJK:n nuori reservijoukkue FC Villiketut taistelee Kakkosessa

Eilen Villiketut pelasi 0-0 sarjajumbon kanssa. Moni nuori pelaaja on kuitenkin kehittynyt harppauksin.

JJK:n reservijoukkue FC Villiketut taistelee nuorella joukkueella jalkapallon Kakkosen Pohjois-lohkossa. Sarjassa säilymisen tavoitteeksi asettanut joukkue on seitsemän ottelun jälkeen sarjassa sijalla kymmenen, viimeisellä putoajan paikalla. Tosin 12 joukkueen lohko on vielä tässä vaiheessa kautta äärimmäisen tasainen; esimerkiksi sijalle viisi Villiketuilla on eroa vain kolme pistettä.

Eilen Villiketut kohtasivat kotikentällään Viitaniemessä sarjassa viimeisenä olevan OTP:n Oulusta. Ottelu päättyi maalittomaan tasapeliin, mikä kismitti päävalmentaja Sami Mustalampea

– Meidän nuorelle miehistölle tyypillinen peli. Hallittiin kenttätapahtumia, mutta kun ei saada maalia aikaan niin ei saada. Maalin edustalla ollaan liian pehmeitä. Yksi piste kotona tällaisista peleistä ei riitä, Mustalampi jyrähteli.

Villikettujen alkukausi on ollut edustusjoukkueen trendin mukainen. Voittoja on kertynyt yksi ja varsinkin puolustuspelaaminen on tuottanut suuria ongelmia. Esimerkiksi neljässä ensimmäisessä ottelussaan Villiketut päästi 17 maalia omiin, kun tehtyjä maaleja kertyi kuusi.

– En mene sen taakse, mutta esimerkiksi topparit ovat olleet 16-17-vuotiaita. Oma peli menee koko ajan harppauksin eteenpäin. Pikku hiljaa tajutaan, mitä tarkoittaa pelata aikuisten pelejä, Mustalampi kertoo.

Edustusjoukkueen loukkaantumissuma riesana

Villiketut on pelannut suunnitelmiensa mukaisesti pääosin seuran omista A- ja B-juniori-ikäisistä koostuvalla joukkueella. Kakkosen pelit ovat olleet valtaosalle ensimmäisiä askelia aikuisten otteluihin, joten sarjan haastavuus oli ennakkoon tiedossa.

Tosin edustusjoukkueesta oli tarkoitus saada mukaan 2-4 pelaaja per ottelu. JJK:n kapeasta materiaalista ja loukkaantumisista johtuen Veikkausliiga-miehistöstä ei juuri apuja ole Kakkosen peleihin riittänyt. Veikkausliigassakin minuutteja keränneistä säännöllisin vahvistus Villikettujen riveissä on ollut eilen 21 vuotta täyttänyt Aatu Manninen.

– Ollaan pelattu myös otteluita niin, ettei olla saatu edustusjoukkueesta yhtään apua mukaan. Kyllä tässä kovasti toivotaan, että JJK:n loukkaantumistilanne helpottaisi. Mutta ei sen taakse voi piiloutua, vaan viedä meidän juniori-ikäisten pelaamista eteenpäin entistä lujemmin, Mustalampi tuumii.

Porkka ja Lepo vakuuttaneet

Tilastojen valossa Villikettujen miehistöstä edukseen on esiintynyt 19-vuotias isokokoinen hyökkääjä Genc Kovaqi. Viime kaudella FC Vaajakosken riveissä kosketuksen jo miesten peleihin Kakkosessa saanut Kovaqi on iskenyt viisi maalia.

1997-syntynyt Jonne Porkka ja 2000-syntynyt Vertti Lepo ovat nimet, jotka Mustalampi nostaa korkeimmalle. 

– Puolustajana pelaava ja kapteeniksi joukkueen toimesta valittu Porkka on ottanut isoja harppauksia. Hän todella kuuluu aikuisten sarjaan. Vielä nuorempi Lepo on pelannut keskikentän pohjalla upeasti, Mustalampi kehuu.

Viime aikoina esillä Groningen-sopimuksen myötä ollut 15-vuotias Oskari Sallinen pelasi eilen toistaiseksi viimeisen ottelunsa Jyväskylässä. JJK:n Veikkausliiga-joukkueen tai Villikettujen matkassa hänet saatetaan nähdä vielä vieraspelissä ennen Hollantiin muuttoa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.