Pohjanpalo iski Suomen ulos pitkästä synkkyydestä

Suomen jalkapallomaajoukkue palasi voittojen tielle ensimmäistä kertaa sitten edellisen syyskuun, kun Kreikka kaatui kotikentällään Joel Pohjanpalon maalilla. Ottelun ainokainen osuma tuli 75. minuutilla ja se nosti Suomen viiden pisteen päähän tavoitellusta karsintalohkon kolmossijasta. Otteluita on vielä jäljellä kolme.

- Ihan loistavaa. Tätä me tarvitsimme joukkueena. Maali ei voinut tulla parempaan aikaan, Pohjanpalo iloitsi Ylen haastattelussa.

Päävalmentajana karsintadebyyttinsä tehnyt Markku Kanerva sai siis lentävän lähdön. Kreikan tuore luotsi Kostas Tsanas puolestaan jatkoi sitä, mitä kaksi edellistä Kreikkaa näissä karsinnoissa valmentanutta miestä: tappioita.

Jo ennen ottelua Kreikalla oli pulmia, kun maan kansallislaulun koittaessa ämyreistä starttasi Maamme-laulu. Jo valmiiksi omiensa karsintaotteista hermostunut yleisö tervehti mokaa vihellyksin, ja pienen odottelun jälkeen saatiin kuulla Kreikan oma Hymni vapaudelle.

Alkuvihellyksen jälkeen ei enää odoteltu, sillä Suomen puolustus oli vaikeuksissa kymmenessä sekunnissa. Vahvalla kolmen hyökkääjän keihäänkärjellä peliin lähteneen Kreikan Kostas Mitroglou sai pallon hyvästä paikasta kuitenkin vain sivuverkkoon.

Kotipainostus ei jäänyt alkuhetkiin. Avauspuolituntisen aikana Kreikka kirjasi neljä kulmapotkua ja niukasti hukatut paikat Kyriakos Papadopoulosille, Kostas Fortounisille ja Suomen puolustusta ahkerasti kiusanneelle Mitrogloulle.

Suomi jäi ilman kunnon paikkoja, vaikka jakson loppuhetkillä hyökkäys näyttikin jo orastavan. Kapteeni Tim Sparvin pusku oli lupaavin, mutta sekin päätyi selkeästi yli.

Suomi lähti peliin kahdella kärkimiehellä, kun totuttu kärki Teemu Pukki sai parikseen Kasper Hämäläisen. Mixu Paatelaisen joulukuusi oli siis heitetty kompostiin, mutta ryhmitys 4-4-2 tai ehkä ennemminkin 4-4-1-1 ei tehottomuutta parantanut Kreikan pitäessä sekä Pukin että Hämäläisen hyvin kurissa.

Kanerva lienee havainnut saman, sillä tauolla Hämäläinen sai tehdä tilaa Paatelaisen hylkimälle Berat Sadikille. Vaihto oli lopulta tärkeä, mutta hieman tärkeämpi oli vielä Pukin vaihto Pohjanpaloon.

Saksan kakkosliigan Düsseldorfissa tämän kauden alun vielä maaleitta pelannut Pohjanpalo ehti viettää kentällä vain kahdeksan minuuttia, kun uran toinen A-maajoukkuemaali oli tosiasia.

Ottelun ensimmäinen suomalaislaukaus kohti Kreikan maalia rakentui nätisti: Alexander Ring harhautteli hienosti pallon Sadikille, jonka vedon kreikkalaistoppari pysäytti mutta kimmokkeessa oli kärppänä Pohjanpalo. Parikymppinen mies antoi palaa sydämensä kyllyydestä, eikä Kreikka-vahti Orestis Karnezis voinut mitään.

Loppupelin Kreikka painoi, mutta maan murheellinen viimeistely ei toimi vieläkään. Kreikka voitti ottelun laukaukset 19-4 ja maalia kohti menneet 3-2, mutta tärkeimmät lukemat loistivat taululla: 0-1. Ja Suomella on jälleen hieman parempi olla maailman jalkapallokartalla.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.