Rahaa vastaan vihreällä veralla: Atik Ismail kertoo Suomi-ammattilaisten tarinaa

Atik Ismaililla oli torstaina Helsingissä Suomen Urheilumuseolla asiaa. Aiheena olivat suomalaiset jalkapalloammattilaiset maailmalla 1952–2014. Erityisammattiryhmästä Ismail on kirjoittanut kirjan Ammattina jalkapallo.

Äkisti saattoi olettaa, että ex-huippupelaajan pontimena kirjan kirjoittamiseen oli tehdä kaverinsa ja samalla itsensä joksikin aikaa kuolemattomaksi. Kirja ampuu olettamuksen osin alas – Atikia itseään ei kirjassa ole esitelty.

Minervan kustantama teos tuo lähelle monille tuttuja jalkapalloilijoita, kuten Aulis Rytkönen, Juhani Peltonen, Arto Tolsa, Pasi Rautiainen ja Jari Litmanen.

Ismail ei ole jäänyt vain loisteliaimpien suomalaisfutaajien hehkuun. Sijansa ja sanansa saavat muun muassa Hannu Bäckman, Kai Nyyssönen, Tom Källström ja Tommi Paavola.

– Minusta on mielekästä puhua ihmisistä jo näiden elinaikana. Moni mainio jalkapalloilija kuittaantuu usein vain lyhyellä muistolauseella hautajaisissa, ja se on mielestäni aivan liian vähän, Ismail perusteli.

Kulkurikirjailijan kutsumus

Ismail on tulisieluinen mies ja varsinainen kulkurikirjailija. Hän on haastatellut futaaja-ammattilaisia bensa-aseman baarissa, Helsingin Mäntymäen kentällä, tamperelaiskahvilassa.

– C-kasetille otin jutut talteen perin vanhanaikaisella tavalla. En aina edes päässyt heti sopimaan seuraavista haastatteluista, kun kännykkäni prepaid-liittymästä loppui rahavirta.

Suomalaispelaajillakaan ei ollut helppoa. West Hamin harjoitusleirille päässeiden Timo Rahjan ja Erkki Jauhiaisen pääasiallisena tehtävänä oli edustusjoukkueen pelaajien kenkien kiillottaminen ja stadionin siivoaminen roskista pelin jälkeen.

Rahantulo takkusi. Se vaikutti liikkumiseen.

– Red Starissa Ranskassa 1950-luvulla pelannut Kalevi Lehtovirta tuli ainakin kerran liftaamalla Suomeen.

Esimerkiksi Mixu Paatelaisen maajoukkueessa harvoin nähty Berat Sadik on kulkenut pitkän tien.

– Sadik ei antanut minkään lannistaa. Kuopiossa hänelle ei puhuttu, ei noteerattu alkuun lainkaan. Nyt mies pelaa Sveitsin pääsarjassa, Ismail sanoo silmät lähes kostuen.

Hän aikoo tehdä suomalaisammattilaisista kirjasarjan.

– Seuraavaksi samasta aiheesta osa 2, sitten osa 3, jonka jälkeen osa 4. Esimerkiksi Joel Pohjanpalo ja Alexander Ring ovat vielä ammattilaisuransa alkutaipaleella.

– Katsotaan kuinka käy ja kirjoitetaan heistä sitten.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.