Saako JyPK:n kausi kruunun mitalin muodossa? – ”Ollaan parissa kaudessa kehitytty Suomen top5-joukkueeksi”

Jyväskylän Pallokerho saavutti naisten jalkapalloliigassa kauden päätavoitteensa yltämällä kuuden parhaan joukkueen loppusarjaan, joka käynnistyy JyPK:n osalta lauantaina Ahvenanmaan reissulla.

Toista kauttaan naisten jalkapalloliigassa pelaava Jyväskylän Pallokerho ylsi kesän aikana kauden päätavoitteeseensa – kuuden parhaan joukkueen ylempään loppusarjaan. Naisten Liigan runkosarja päättyi elokuun puolivälissä. Sen jälkeen joukkueet ovat saaneet valmistautua kolme viikkoa huomenna, lauantaina, käynnistyvää loppusarjaa varten.

Runkosarjan pisteet jäivät loppusarjaan voimaan, joten JyPK lähtee syksyn otteluihin sarjataulukon sijalta viisi. Ylemmässä loppusarjassa JyPK pelaa viisi ottelua kohdaten HJK:n, FC Hongan, Åland Unitedin, TPS:n ja PK-35 Vantaan. Teoriassa mitaliin yltäminen on jyväskyläläisille täysin mahdollisuuksien rajoissa.

-Mitali meillä on hakusessa. Muuta tavoitetta loppusyksyksi ei ole mietitty. Näen sen realistisena tavoitteena nyt ja toivottavasti näen vielä lauantai-illan jälkeenkin, JyPK:n päävalmentaja Jukka Västinen toteaa.

Kuten Västinen viittaa, näyttää yläloppusarjan ensimmäinen ottelu lauantai-iltana suuntaa mitalikamppailulle. JyPK kohtaa nimittäin Ahvenanmaalla sarjakolmonen Åland Unitedin, joka on JyPK:iä seitsemän pistettä edellä. Jos JyPK huomenna voittaa, kaventaa se takamatkan neljään pisteeseen. Tappiolla ero venähtäisi ratkaisevasti kymmeneen pinnaan.

Ahvenanmaalaisia vastaan JyPK on tällä kaudella onnistunut, sillä keväällä runkosarjan ottelu Maarianhaminassa päättyi 1-1, kun taas kotikentällään JyPK kaatoi Åland Unitedin peräti 4-0.

-Meillä on kenties pieni henkinen yliote. Ei olla tässä parin liigakauden aikana vielä heille hävitty. Åland United on todella fyysinen ja tasavahva joukkue. Meidän pitää pystyä pelaamaan palloa maata pitkin heidän puolustuksen selustaan, keskityksissä emme niin hyvin pärjää, Västinen suunnittelee.

Maaleja syntynyt rutkasti molemmissa päissä

Naisten Liigan maalipörssin voitto on tulossa vahvasti Jyväskylään. JyPK:n Gentjana Rochi iski runkosarjassa 18 ottelussa 17 maalia. Lähin uhkaaja, FC Hongan Ella-Rosa Huusko on yltänyt 11 maaliin.

Muutoinkin maalinteko näyttää jyväskyläläisiltä sujuneen, sillä JyPK iski runkosarjassa kaiken kaikkiaan 41 maalia. Ainoastaan Honka pisti tässä tilastossa paremmaksi 44 maalilla. Sen sijaan puolustuspeliään JyPK:n täytyy parantaa, mikäli se mitalin haluaa napata. JyPK päästi omaan maaliinsa pallon runkosarjassa 28 kertaa, kun esimerkiksi sarjakakkonen PK-35 Vantaa ylsi puoleen tästä 14 päästetyllä osumalla.

Erityisesti muutamaa ottelua Västinen runkosarjasta vielä harmittelee.

-HJK:ta vastaan hävittiin kotona 0-4 ja FC Honkaa vastaan myös 0-4. Ne ottelut vain jotenkin repsahtivat. Erityisesti kuitenkin mietityttää TPS-ottelut (0-1 ja 3-2 tappiot), sillä heidän horjuttamiseksi ei vaan keksitty konsteja.

Puolustamista jyväskyläläiset ovat sarjatauon aikana käyneet seikkaperäisesti läpi yläloppusarjaa varten.

-En tiedä, tehdäänkö vielä Åland Unitedia vastaan muutoksia, mutta esimerkiksi HJK:ta vastaan olen pohtinut viiden puolustajan alakertaankin siirtymistä. Ja puolustuslinjaa pudotetaan suosiolla hieman alemmaksi, Västinen avaa.

Tilastot kertovat kehityksestä

Kaiken kaikkiaan jyväskyläläiset voivat olla tyytyväisiä kehitykseensä kahden ensimmäisen liigakautensa aikana. Jo viime kaudella JyPK oli lähellä saavuttaa paikan yläloppusarjaan, mutta jäi lopulta runkosarjassa seitsemänneksi. Silloin joukkue keräsi 18 ottelussa 21 pistettä eli ylsi noin 1,2 pisteen ottelukeskiarvoon. Tällä kaudella vastaavat lukemat runkosarjasta ovat 30 pistettä, keskiarvo 1,7.

Lisäksi kehitys on tapahtunut lähes muuttumattomalla pelaajamateriaalilla. Suurin vaihdos ennen tätä kautta tapahtui puolustuslinjassa, kun edelliskauden kapteeni Laura Kattelus siirtyi TPS:ään, mutta toppariksi hankittiin Kuopion Pallokissoista Jasmin Miettinen. Iso merkitys on ollut myös sillä, että ulkomaalaisvahvistukset Rochi sekä Lavdije Begolli jäivät viime kauden jälkeen Jyväskylään.

-Ollaan kehitytty tosi paljon. Olemme tässä parin kauden aikana nousseet Suomen top5-joukkueeksi. Luomme tällä hetkellä tosi paljon maalipaikkoja ketä vastaan tahansa. Koko joukkueen puolustuspelissä ne suurimmat kehityskohteet yhä ovat, Västinen näkee.

Nyt JyPK voi lähteä nauttimaan muiden runkosarjan sijoille 1-6 yltäneiden joukkueiden haastamisesta. Toki mitali kruunaisi jo muuten positiivisen liigakauden. Ensimmäisen kotiottelunsa yläloppusarjassa JyPK pelaa lauantaina 15. syyskuuta, kun vieraaksi Harjun stadionille saapuu hallitseva mestari FC Honka.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .