Sattumalta löytynyt liimanäppi

Joskus onni todella potkaisee. Jalkapallon Ykkösessä pelaavan JJK:n yksi kuumimmista nimistä häärää Harjulla täysin sattumalta. Mihaly Szerovay oli vielä kauden alkaessa tuntematon suuruus. Nyt JJK-maalivahti on pitänyt maalinsa puhtaana viidessä peräkkäisessä ottelussa.

- Tulin Jyväskylään opiskelemaan viime syyskuussa. Jalkapallo on kuitenkin tärkeä osa elämääni, joten otin yhteyttä JJK:hon ja menin harjoituksiin testattavaksi, liikuntatieteellisessä tiedekunnassa opiskeleva "Misi" kertoo.

26-vuotias Misi oli myös JJK-väelle täydellinen arvoitus.

- Taustatietona oli oikeastaan vain Misin oma cv. Heti olin näkevinäni oikeanlaisen otteen maalivahtipeliin. Hän oli selvästi käynyt läpi hyvän juniorikoulun ja tiesi, mitä merkitsee keskittyminen oikeisiin asioihin, JJK:n maalivahtivalmentaja Jori Särkkä muistelee.

Jossain vaiheessa moni näki JJK-ringissä maalivahtiongelman, kun tähänkin kauteen periaatteessa ykkösvahtina lähteneen lupaavan Matti Salkojärven otteisiin mahtui myös pahoja virheitä.

- Joku ihmetteli, miksei me hankittu ulkopuolelta maalivahtia. Tässä on vastaus, me saatiin onnenpotku. Minun on tietysti helppo olla nyt jälkiviisas, mutta sanoin heti, että Misi on hyvä maalivahti, Särkkä paljastaa.

Suomeen tullessaan Misi saapui miltei tuntemattomaan maailmaan.

- Tiesin, että entinen maalivahtivalmentajani Istvan Hamori on pelannut FC Lahdessa ja nimeltä tiesin suomalaiset Valioliigassa pelaavat maalivahdit Jussi Jääskeläisen ja Antti Niemen.

Keskityspallot ovat hankalia

Jo viime syksynä muutaman ottelun pelannut unkarilaisveijari lähti tähänkin kauteen kakkosmaalivahtina. Salkojärvelle kauden avausottelussa Kokkolassa sattuneen kardinaalivirheen jälkeen Misi sai tilaisuutensa ja on sen jälkeen torjunut ykkösenä.

- Ensimmäisessä otteluissa olin luonnollisesti hieman hermostunut, mutta en mitenkään tavallista enemmän, Misi selvittää.

Unkarilaiseen taitofutikseen tottuneella ja Espanjankin alasarjassa hetken aikaa pelanneella Misillä on ollut hieman totuttelemista Suomi-futiksen kovuuteen.

- Erityisesti keskityspallot ovat hankalia, kun Suomessa pelataan kovaa, Misi kertoo ja kuvaavasti hyvää englantia puhuva maalivahti käyttää keskityspallo-sanan kohdalla suomen kieltä.

Kesän edetessä Misistä on kasvanut todellinen JJK:n tähtipelaaja. Edellisen kerran mies on joutunut kaivamaan pallon maalistaan heinäkuun 20. päivä, kun Viikinkien Tomi Nyman teki tasoituksen 75. minuutilla. Tämän jälkeen Misin maali on ollut koskematon 465 minuuttia.

- Ollaan oltu joukkue isoilla kirjaimilla ja puolustettu hyvin. Lisäksi minulla on ollut hieman onneakin, Misi vähättelee omaa rooliaan.

Nollaputki on varmasti kasvattanut maalivahdin itseluottamusta, mutta Misi pitää jalat maassa.

- Maalivahdilla ei saa itsevarmuus nousta liian korkealle. Silloin keskittyminen herpaantuu ja tulee virheitä.

Myös jatko kiinnostaa

Sattumalta JJK-paitaan tiensä löytänyt Misi on kiinnostunut jatkamaan Jyväskylässä myös tämän kauden jälkeen.

- Asiasta neuvotellaan kaiken aikaa. Opiskeluni jatkuvat ensi vuoden toukokuuhun asti, mutta mielelläni jäisin JJK:hon myös sen jälkeen, Misi paljastaa.

Kansainvälisestä tunnelmasta nauttiva Misi kertoo viihtyvänsä Jyväskylän opiskelijailmapiirissä erinomaisesti. Edellisellä keikkamatkallaan, työpestillään Espanjassa, Misi opetteli myös paikallisen kielen. Unkarin, espanjan ja englannin kielen lisäksi Misi puhuu saksaa. Myös suomea hän yrittää opiskella.

- Haluan oppia suomea erityisesti siinä tapauksessa, jos jatkan pelaamista täällä. Onneksi JJK:ssa kaikki osaavat englantia. Sanotaan, että unkari ja suomi ovat sukulaiskieliä, mutta ei se voi niin olla, Misi nauraa.

Edelliseen viitaten myös tässä jutussa puhutaan Misistä. Szerovayn kirjoittaminen on suomenkieliselle liian haastavaa.

Mitä tunnetta artikkeli sinussa herättää? Ilmaisemalla tunteesi näet toisten reaktiot.