Siirrettyjä pelejä, yllättäviä temppuja tekeviä faneja ja pelokkaita tuomareita – Tällaista on elämä JJK-kasvatti Eero Markkasen mystisessä pelipaikassa

Jalkapalloilija Eero Markkasella on menossa mahdollisesti koko uransa vaiherikkain vuosi. Tammikuun 8. päivä JJK-kasvatti viimeisteli Qatarissa maajoukkueuransa avausmaalillaan 1–0-vierasvoiton viime kesän MM-kisoissa loistaneesta Ruotsista. Kuusi päivää myöhemmin moni jalkapallon ystävä hieraisi silmiään, kun pelaaja-agentti Jonne Lindblom kertoi Twitterissä uuden seuran löytyneen Dalkurdin paidassa putoamiseen päättyneen Allsvenskan-kauden jälkeen Indonesiasta. Siis mistä?

Markkasen uusin osoite on Sulawesin saaren luoteiskärjestä löytyvän Makassarin kaupungin ylpeys, Indonesian pääsarjan viime kauden hopeajoukkue PSM, joka tunnetaan kannattajiensa keskuudessa punaista kalaa tarkoittavalla lempinimellä Juku Eja.

PSM Makassar pelasi ennen sarjakauden alkua AFC cupia, Indonesian Cupia sekä President’s Cupiksi kutsuttua liigacupia.

Markkanen oli keväällä loistovireessä ampuen kymmenen täysosumaa, noin maali per ottelu tahdilla. Matkustaminen, hotellit ja ruokailut on seurassa hoidettu täysin ammattimaisesti, mutta aikataulumuutoksiin saa tottua. Myöhästyneen sarja-avauksen jälkeen muslimivaltiossa alkoi ramadan-kuukautta seuranneiden juhlien vuoksi sarjatauko vain kolmen kierroksen jälkeen, ja Markkanen ehti kesän aluksi Jyväskylään lomailemaan.

– Sarjan piti alkaa huhtikuussa, mutta ensin Indonesian presidentinvaalit siirsivät pelejä. Toukokuun alussa avausta siirrettiin taas viikolla eteenpäin. Otteluohjelma saattaa muuttua milloin vain, cupin pelipäivät saimme tietää vain viikkoa aikaisemmin. Siihen pitää vain sopeutua, Markkanen kertoo.

Neljän pelaajan ulkomaalaiskiintiö pitää huolen, että sarjan vahvistukset ovat kovaa tasoa. PSM:stä löytyy yhden suomalaisen ja australialaisen lisäksi kaksi hollantilaista pelaajaa.

Maan jalkapalIoinnostus voikin hyvin olla hollantilaista perua. Indonesian tiiviit yhteydet Alankomaihin juontavat juurensa 1600-luvulla luotuihin kauppasuhteisiin. Hollannin siirtomaana Indonesia oli 1815 alkaen vuoden 1949 vallankumoukseen asti, ja maa osallistui vuoden 1938 jalkapallon MM-kisoihin Alankomaiden Itä-Intia -nimellä. Darije Kalezić, Makassarin bosnialaistaustainen valmentajakin puhuu sujuvaa hollantia.

Indonesiassa on totuttu länsimaalaisiin turisteihin erityisesti Balin lomasaarella, mutta Makassarissa ei turisteja juuri näy ja intohimoiset fanit tunnistavat pitkän suomalaissentterin jo kaukaa. Otteluissa on parhaimmillaan kymmeniätuhansia fanaattisia kannattajia ja pelaajien lisäksi tuomarit ovat paikoin kovilla.

– Futis on maassa todella iso juttu ja pelaajat, erityisesti ulkomaalaiset, ovat supertähtiä. Fanit ovat kohteliaita, mutta joskus kun tulee kiire joukkueen poistuessa paikalta, niin fanit tunkevat ja haluavat kuvan lähes hinnalla millä hyvänsä. Joukkueella on turvamiehet, jotka auttavat pelaajat autoon otteluiden jälkeen. Tuomarit tuntuvat pelkäävän faneja ja vetävät paikoin kotiinpäin.

Heinäkuussa 28 vuotta täyttävän pelaajan kesätraditioihin on jo useamman vuoden ajan kuulunut JJK:n kotipeleissä vierailu ja tälläkin kertaa mies löytyi lomaviikollaan Harjulta, kettulauman otteita seuraamasta.

– Olen aina käynyt Harjulla katsomassa JJK:n pelejä Suomessa ollessani. Vähän outo fiilis, nyt kun sarjataso on Kolmonen, eikä ole enää tuttuja pelikavereita kentällä, Markkanen toteaa Kurkisuon Kisaa vastaan käydyn kamppailun tuoksinnassa.

Toukokuun lopussa Markkaselle tuli pientä vaivaa, hän joutui tulemaan ensimmäisessä sarjapelissä vaihtoon tunnin kohdalla ja jättämään toisen pelin väliin. Mies on taas täydessä iskussa ja peli-iloa riittää. Indonesian liigassa kahdella edelliskaudella pronssille ja hopealle yltäneen PSM:n ykköstavoite on mestaruus.

– Sarja on hyvin tasainen. Viidestä kuuteen joukkuetta taistelee tosissaan mestaruudesta ja yksikin tappioputki voi katkasta voittohaaveet, Markkanen sanoo.

Kotimaiset jalkapallokannattajat ovat jo ehtineet esittää huolensa siitä, että maajoukkuetason hyökkääjä pelaa suomalaisille tuntemattomassa kaukomaan sarjassa.

– Muutama maa oli tarjolla. Alasarjafutiksen pelaaminen Euroopassa ei kuitenkaan kiinnostanut. Indonesia oli paras diili, joka oli tarjolla. Tämä on minulle jotain täysin uutta ja sieltä pääsee aina pois, jos haluaa. Maajoukkuepaidan olen aina valmis pukemaan, kun kutsu tulee ja olen ehjänä, Markkanen kuittaa.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .