Talousahdinko uhkaa viedä JJK Keski-Suomi Oy:n kadotukseen – putoaminen Kakkoseen saattaisi olla kuolinisku

JJK kamppailee tiukasti putoamista vastaan jalkapallon Ykkösessä. Vielä rajumpaa taistelua käydään silti seuran toimistolla. Siellä kamppaillaan kadotusta vastaan.

– On se täysin mahdollista, että toiminta loppuu, jos pudotaan Kakkoseen, JJK:n toimitusjohtaja Caius Forsberg myöntää kiertelemättä.

– Jos tiputaan, niin joka tapauksessa edessä on tosi iso muutos. Ei meillä olisi mitään mahdollisuutta edes puoliammattilaisuuteen, kettupomo jatkaa.

JJK:n taloudellinen ahdinko on syvä. Talouskuopasta on yritetty nousta jo vuosikausia, mutta pinnalle pääsyn sijasta JJK Keski-Suomi Oy on valunut koko ajan alemmas.

– Koko ajan me eletään kädestä suuhun. Kaikelle mitä tulee, löytyy heti käyttöä, Forsberg kertoo.

JJK:lla ei ole pankkilainaa ja isoimmat yksityiset velkojat ovat innokkaita jalkapalloihmisiä, jotka eivät todennäköisesti ole jatkossakaan ensimmäisinä omiaan vaatimassa.

– Ostovelan kanssa on hankalampaa. Pakko meidän on kuitenkin tehdä jotain hankintoja koko ajan, Forsberg huomauttaa.

Kehnossa rahatilanteessa on kaksi vaihtoehtoa. On karsittava kuluja tai sitten on jollakin tavalla kasvatettava tuloja. Ensin mainittua JJK:ssa on viime vuodet tehty. Juustohöylä on raapinut rajustikin seuran budjettia, mutta taloustuloksista päätellen jyrsintä ei ole ollut riittävän tehokasta.

– Jos säilytään sarjassa, niin silloinkin tilanne vaatii yhä kulujen karsimista. Meidän pitää miettiä kaikkea, niin pelaajabudjetin, valmennuksen kuin toimistonkin osalta. Aina pystyy pienentämään kuluja, Forsberg näkee.

Hyvänä esimerkkinä kulukuurista käy toimisto.

– Parhaimmillaan täällä on ollut 8 henkilöä, nyt määrä on 4,5. Aina sitäkin pystyy pienentämään, mutta vaatimukset Palloliitosta, Uefasta ja muista vaatii yllättävän paljon työtä. Itse ottelutapahtuman pystyy järjestämään pienemmälläkin palkatulla porukalla, Forsberg miettii.

Marraskuun puolivälissä työnsä kettuseuran toimitusjohtajana aloittanut Forsberg on ollut talouden suhteen ehdottoman tiukka. Esimerkiksi uusia pelaajia ei ole Harjulle juurikaan ilmestynyt, vaikka pelillisesti sellaisille saattaisi olla tarvetta.

– Mun kulukuuri on näkynyt myös siinä, että meidän näkyvyys on ollut vähän heikkoa. Ei me olla tehty maksullista mainontaa tapahtumistamme. Toki mainonta voisi tuodakin rahaa, mutta varmuutta ei olisi. Ollaan saatu ratkaisusta paljon myös palautetta, mutta toisaalta moni on myös ymmärtänyt, että mainonta maksaa, Forsberg kertoo.

– Siihen nähden 1 400 katsojaa oli viime ottelussa loistava määrä. Myös myynti oli Haka-pelissä suurinta tänä vuonna. Se oli kauden paras matsi monessa mielessä, Forsberg paljastaa.

2–2-numeroihin päättyneessä pelissä JJK oli hyvä myös kentällä. Se toi uskoa pelillisesti loppukauteen, talouden kannalta merkitys on vähäisempi.

– Ottelutuotoilla tätä hommaa ei pyöritetä, Forsberg korostaa.

Tulopuolella JJK:n kohdalla merkittävin tekijä ovat yhteistyökumppanit. Siinä on myös ongelmakohta.

– Yhteistyökumppanit ovat tulopuolen haaste. Meillä on liian vähän kumppaneita, ja iso osa kumppaneista on mukana pienellä summalla. Joitain ollaan myös menetetty, kun yrityksen pääkonttori on siirtynyt muualle, Forsberg selvittää.

Jyväskylässä ja toki muuallakin moni urheiluseura jakaa JJK:n kanssa ongelman.

– Minusta tuntuu, että yleisestikin jyväskyläläiset yritykset voisivat enemmän panostaa urheiluun. Ja tämä ei siis koske vain jalkapalloa, Forsberg huomauttaa.

JJK:n toimisto on saanut paljon risuja siitä, että se ei ole saanut myytyä itseään yrityksille. Välillä kuuluu myös juttuja, joissa ihmetellään, että seurasta ei olla oltu edes yhteydessä johonkin yritykseen.

– Myynti on meidän tärkein homma, mutta tähän työhön kuuluu paljon muutakin. Jyväskylässä on todella paljon yrityksiä, eikä me millään ehditä myyntipäällikön kanssa kahdestaan soittaa kaikkia läpi, Forsberg kuittaa.

– Kaikki nuo täällä toimistossa painaa pitkää päivää, ja he todella elävät ja hengittävät tätä seuraa, kettupomo korostaa.

JJK:n talousahdinko on akuutti, ja siitä selviämiseen seuran hallitus miettii koko ajan kuumeisesti ratkaisuja. Pidemmällä aikavälillä Forsberg uskoo Hippoksen vetovoimaan.

– Uskon, että edelleen tällaista toimintaa pystyy pyörittämään. Hippoksen kautta se voi onnistua. SJK on sen jo osoittanut, vaikka siellä toki on rahamies taustalla.

Hippoksen moderni stadion olisi tärkeä lisä erityisesti yhteistyökumppaneiden suuntaan.

– VIP-vieraat haluavat siistiin suojaisiin tiloihin, joissa tarjoilu pelaa, Forsberg muistuttaa.

Harjulla kyseinen toiminta ei onnistu.

Loppuun vielä hieman sanoittajamestari Juha Vainiota.

”Huolia ja murheita toki tänä päivänä jokaisella on. Rahat eivät riitä ja tilanne on muutenkin melkein toivoton. Moni leukakeinussa tappionsa hetkellä ryhtyy kiikkumaan. Mut suruni peitän. Huulta mä heitän. Vain päivän kerrallaan.”

JJK kuulostaa omalla tavallaan laulun minä-hahmolta. Huulenheittoakaan ei ole unohdettu.

– Päätä ei auta laittaa pensaaseen. Fiilis on hyvä niin joukkueessa kuin toimistolla, Forsberg vakuuttaa.

Vainion kappaleen nimi on muuten Mä uskon huomispäivään.

Tämä sisältö on vain tilaajille.

Tilaa Keskisuomalainen VerkkoPlus 1 kk / 9,90 €

Tilaa tästä!

Jos olet jo tilaaja, .